Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo i Udruge „Giro di Sarajevo“

U četvrtak, 01.09.2011.godine u 13.00 sati, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, ministar prometa Kantona Sarajevo Haris Lulić, ministar unutarnjih poslova Kantona Sarajevo Muhamed Budimlić, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Abid Jusić, predsjednik Udruge „Giro di Sarajevo“ Nisad Selimović potpisat će Memorandum o razumijevanju.

Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju za kandidaturu EYOWF-a 2017. godine

U četvrtak, 01.09.2011.godine u 12.00 sati, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović, ministar obrane BiH Selmo Cikotić i predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo potpisat će Memorandum o razumijevanju povodom kandidature Grada Sarajeva i Grada Istočnog Sarajeva za domaćina Europskog omladinskog olimpijskog zimskog festivala 2017. godine (EYOWF).

Izaslanstvo Grada Sarajeva odalo počast žrtvama masakra kod Gradske tržnice

Danas se navršilo šesnaest godina od pogibije 43, a težeg i lakšeg ozljeđivanja 84 naših sugrađana u ulici Mula Mustafe Bašeskije do broja 64 (Sjeverni ulaz u Gradsku tržnicu) od agresorske granate ispaljene iz pravca Trebevića. Tim је povodom gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa zamjenikom Igorom Kamočajijem te zamjenicima predsjedatelja Gradskoga vijeća Tatjanom Ljujić-Mijatović i Salkom Nikšićem uime Grada Sarajeva odaо  počast i položiо cvijeće na mjestu masakra.

Obilježavanje 16. obljetnice masakra kod gradske tržnice

U nedjelju, 28.08.2011. godine, navršava se šesnaest godina od pogibije 43, a težeg i lakšeg ozljeđivanja 84 naših sugrađana u ulici Mula Mustafe Bašeskije do broja 64 (Sjeverni ulaz u Gradsku tržnicu) od agresorske granate ispaljene iz pravca Trebevića. Tim će povodom čelnici Grada Sarajeva u 11.00 sati odati počast i položiti cvijeće na mjestu masakra.

Svečano otvorena Osnovna škola „Sedrenik“

Novoizgrađena Osnovna škola "Sedrenik" danas je svečano otvorena u istoimenom sarajevskom naselju. Školu su presijecanjem vrpce otvorili načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i ministar obrazovanja i znanosti Kantona Sarajevo Emir Suljagić. Svečanoj ceremoniji nazočio je i zamjenik gradonačelnika Igor Kamočaji. "Nadam se da će ova škola biti od velikog značaja jer su se do sada djeca izlagala velikom riziku od prometa na putu do drugih udaljenijih škola", izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Zapovjednik EUFOR-a Bernhard Bair čestitao Ramazanski bajram gradonačelniku i građanima Sarajeva

Zapovjednik EUFOR-a u BiH general-bojnik Bernhard Bair uputio je gradonačelniku Sarajeva Aliji Behmenu i svim vjernicima muslimanske vjeroispovijesti grada Sarajeva čestitku povodom nastupajućeg Ramazanskog bajrama. „S velikim zadovoljstvom i uvažavanjem želim uputiti najiskrenije čestitke Vama i svim vjernicima muslimanske vjeroispovijesti grada Sarajeva povodom predstojećih blagdana. Primite izraze mog najdubljeg poštovanja“, navodi se u čestitci zapovjednika EUFOR-a general-bojnika Bernharda Baira.

Gradonačelnik Behmen ozvaničio početak radova na izradi replike zgošćanskog stećka ispred Filozofskog fakulteta

Otkrivanjem kamenoga bloka ispred Filozofskog fakulteta, uz nazočnost visokih zvanica Federacije BiH, Kantona i Grada Sarajeva, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen danas je ozvaničio početak radova na izradi replike najpoznatijeg i najljepše ukrašenog stećka kod nas – zgošćanskog stećka. „Poduprijevši ovaj projekt sa 60.000 KM, Grad Sarajevo želi pobuditi i probuditi našu svijest o potrebi očuvanja stećaka od daljnjeg propadanja kao jednog od najznačajnijih spomenika kulturne i duhovne baštine BiH, potom doprinijeti očuvanju jedinstvenosti stećaka kao kulturnog fenomena koji prema europskim i svjetskim kriterijima predstavljaju unikat i raritet ovoga prostora“, istaknuo je Behmen.

Partnerski Grad Dubrovnik dao financijsku potporu projektu „Muzej opsade“

Grad Dubrovnik prvi je grad koji je dao financijsku potporu projektu „Muzej opsade“ u Sarajevu, uplativši donaciju u iznosu 20.000 kuna za njegovu realizaciju. Muzej opsade, što će ga činiti FAMA Kolekcija – interaktivni muzej i stalna postavka, trebao bi biti otvoren  iduće godine na 20. obljetnicu opsade Sarajeva na lokaciji bivše Hastahane. Kroz interaktivne mape, digitalnu kronologiju, animiranu enciklopediju, filmove, videoarhiv, fotografije, crteže, arte facts, tematske boksove, Muzej opsade predstavljat će pozitivni transfer znanja i spomenik ljudskom umu, dostignuću, kreativnosti i snazi ljudske prirode koje su Sarajlije pokazale za vrijeme četverogodišnje opsade.

Gradonačelnik Behmen boravio u pobratimskom gradu Magdeburgu

Na poziv gradonačelnika Magdeburga Lutza Trümpera, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen boravio je u ovom pobratimskom Gradu. Povod je nagrada Kaiser-Otto 2011., koju su Grad Magdeburg i Zaklada Kaiser-Otto dodijelili kancelarki SR Njemačke Angeli Merkel. Tijekom susreta dvojice gradonačelnika na prijemu u Gradskoj upravi razgovarano je o sudjelovanju Grada Sarajeva na Kongresu pobratimskih gradova Magdeburga u listopadu ove godine. Jedna od glavnih tema bit će Energetski održivi razvitak. Gradonačelnik Magdeburga ponudio je dolazak eksperata u Sarajevo kako bi svojim iskustvima pomogli u procesu realizacije usvojenog Akcijskoga plana energetski održivog razvitka grada Sarajeva budući da je Magdeburg među vodećim gradovima u Njemačkoj u ovoj oblasti. Gradonačelnik Behmen zahvalio je ovom prigodom pobratimskom Magdeburgu na potpori u kandidaturi Sarajeva za Europsku prijestolnicu kulture 2014.

Press konferencija i ceremonija početka radova na izradi replike zgošćanskog stećka

U petak, 26.08.2011. u 10.30 sati, u malom amfiteatru sarajevskog Filozofskog fakulteta, održat će se press konferencija na kojoj će novinarima: prof. dr. Alija Behmen, gradonačelnik Sarajeva, prof. dr. Dubravko Lovrenović, predsjedatelj Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i g. Ferid Sokolović, predsjednik Udruge za kulturno naslijeđe “Art Sef” prezentirati Projekt izrade replike zgošćanskog stećka.