Потписивање Меморандума о разумијевању између Града Сарајева, Кантона Сарајево и Удружења ”Гиро ди Сарајево”

У четвртак, 01.09.2011.године у 13.00 часова, градоначелник Сарајева Алија Бехмен, министар саобраћаја Кантона Сарајево Харис Лулић, министар унутрашњих послова Кантона Сарајево Мухамед Будимлић, министар просторног уређења и заштите околиша Кантона Сарајево Абид Јусић, предсједник Удружења ”Гиро ди Сарајево” Нисад Селимовић потписаће Меморандум о разумијевању.

Потписивање Меморандума o разумијевању за кандидатуру EYOWF-a 2017. године

У четвртак, 01.09.2011.године у 12.00 часова, градоначелник Сарајева Алија Бехмен, градоначелник Источног Сарајева Винко Радовановић, министар одбране БиХ Селмо Цикотић и предсједник Олимпијског комитета БиХ Изет Рађо потписаће Меморандум o разумијевању поводом кандидатуре Града Сарајева и Града Источног Сарајева за домаћина Европског омладинског олимпијског зимског фестивала 2017. године (EYOWF).

Делегација Града Сарајева одала почаст жртвама масакра код Градске тржнице

Данас се навршило шеснаест година од погибије 43, а тежег и лакшег рањавања 84 наших суграђана у улици Мула Мустафе Башескије до броја 64 (Сјеверни улаз у Градску тржницу) од агресорске гранате испаљене из правца Требевића. Тим поводом градоначелник Сарајева Алија Бехмен са замјеником Игором Камочајијем те замјеницима предсједавајућег Градског вијећа Татјаном Љујић-Мијатовић и Салком Никшићем у име Града Сарајева одао је почаст и положио цвијеће на мјесту масакра.

Обиљежавање 16. годишњице масакра код градске тржнице

У недјељу, 28.08.2011. године, навршава се шеснаест година од погибије 43, а тежег и лакшег рањавања 84 наших суграђана у улици Мула Мустафе Башескије до броја 64 (Сјеверни улаз у Градску тржницу) од агресорске гранате испаљене из правца Требевића. Тим поводом челници Града Сарајева ће у 11.00 часова одати почаст и положити цвијеће на мјесту масакра.

Командант ЕУФОР-а Бернард Бејр честитао Рамазански бајрам градоначелнику и грађанима Сарајева

Командант ЕУФОР-а у БиХ генерал-мајор Бернард Бејр упутио је градоначелнику Сарајева Алији Бехмену и свим вјерницима муслиманске вјероисповијести града Сарајева честитку поводом наступајућег Рамазанског бајрама. „Са великим задовољством и уважавањем желим да упутим најискреније честитке Вама и свим вјерницима муслиманске вјероисповијести града Сарајева поводом предстојећих празника. Примите изразе мог најдубљег поштовања“, наводи се у честитци команданта ЕУФОР-а генерал-мајора Бернарда Бејра.

Свечано отворена Основна школа „Седреник“

Новоизграђена Основна школа "Седреник" данас је свечано отворена у истоименом сарајевском насељу. Школу су пресијецањем врпце отворили начелник Општине Стари Град Ибрахим Хаџибајрић и министар образовања и науке Кантона Сарајево Емир Суљагић. Свечаној церемонији присуствовао је и замјеник градоначелника Игор Камочаји. "Надам се да ће ова школа бити од великог значаја јер су се до сада дјеца излагала великом ризику од саобраћаја на путу до других удаљенијих школа", изјавио је начелник Хаџибајрић.

Градоначелник Бехмен озваничио почетак радова на изради реплике згошћанског стећка испред Филозофског факултета

Откривањем каменог блока испред Филозофског факултета, уз присуство високих званица Федерације БиХ, Кантона и Града Сарајева, градоначелник Сарајева Алија Бехмен данас је озваничио почетак радова на изради реплике најпознатијег и најљепше украшеног стећка код нас – згошћанског стећка. „Подржавши овај пројекат са 60.000 КМ, Град Сарајево жели да побуди и пробуди нашу свијест о потреби очувања стећака од даљњег пропадања као једног од најзначајнијих споменика културне и духовне баштине БиХ, потом да допринесе очувању јединствености стећака као културног феномена који према европским и свјетским критеријумима представљају уникат и раритет овог простора“, истакнуо је Бехмен.

Партнерски Град Дубровник финансијски подржао пројекат „Музеј опсаде“

Град Дубровник је први град који је финансијски подржао пројекат „Музеј опсаде“ у Сарајеву, уплативши донацију у износу 20.000 куна за његову реализацију. Музеј опсаде, који ће чинити ФАМА Колекција – интерактивни музеј и стална поставка, требало би да буде отворен  идуће године на 20. годишњицу опсаде Сарајева на локацији бивше Хастахане. Кроз интерактивне мапе, дигиталну хронологију, анимирану енциклопедију, филмове, видеоархив, фотографије, цртеже, арте фактс, тематске боксове, Музеј опсаде ће представљати позитивни трансфер знања и споменик људском уму, достигнућу, креативности и снази људске природе које су Сарајлије показале за вријеме четверогодишње опсаде.

Градоначелник Бехмен боравио у побратимском граду Магдебургу

На позив градоначелника Магдебурга Луца Тримпера, градоначелник Сарајева Алија Бехмен боравио је у овом побратимском Граду. Повод је награда Кајзер-Ото 2011., коју су Град Магдебург и Фондација Кајзер-Ото додијелили канцеларки СР Њемачке Ангели Меркел. Током сусрета двојице градоначелника на пријему у Градској управи разговарано је о учешћу Града Сарајева на Конгресу побратимских градова Магдебурга у октобру ове године. Једна од главних тема биће Енергетски одрживи развој. Градоначелник Магдебурга понудио је долазак експерата у Сарајево да би својим искуствима помогли у процесу реализације усвојеног Акционог плана енергетски одрживог развоја града Сарајева с обзиром да је Магдебург међу водећим градовима у Њемачкој у овој области. Градоначелник Бехмен захвалио је овом приликом побратимском Магдебургу на подршци у кандидатури Сарајева за Европску пријестолницу културе 2014.

Прес конференција и церемонија почетка радова на изради реплике згошћанског стећка

У петак, 26.08.2011. у 10.30 часова, у малом амфитеатру сарајевског Филозофског факултета, одржаће се прес конференција на којој ће новинарима: проф. др. Алија Бехмен, градоначелник Сарајева, проф. др. Дубравко Ловреновић, предсједавајући Комисије за очување националних споменика БиХ и г. Ферид Соколовић, предсједник Удружења за културно наслијеђе “Арт Сеф” презентовати Пројекат израде реплике згошћанског стећка.