Sarajevo i Istočno Sarajevo jedini kandidat za organizaciju EYOWF-a 2017. godine

Gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo jedini su preostali kandidat za organizaciju zimskog Europskog olimpijskog festivala mladih 2017. godine (EYOWF), nakon što je jedini protukandidat turski grad Kayseri odustao od kandidature. \’\’Gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo postali su formalno jedini kandidat za EYOWF 2017. godine nakon što je gradonačelnik Kayserija na Generalnoj skupštini Europskog olimpijskog komiteta u Sočiju rekao da njegov grad odustaje od kandidature, znajući da se na drugoj strani nalazi kandidat s olimpijskim iskustvom\’\’, rekao je na današnjoj konferenciji za medije predsjednik Olimpijskoga komiteta BiH Izet Rađo. Prezentacija kandidature bh. olimpijskih gradova bit će održana u prosincu 2012. na Generalnoj skupštini Europskog olimpijskog komiteta u Izraelu.

34. sjednica Gradskoga vijeća Grada Sarajeva

Na temelju članka 35. stavak 1.b. Poslovnika Gradskoga vijeća Grada Sarajeva (“Službene novine Kantona Sarajevo”, broj 28/09),  sazivam 34. sjednicu Gradskoga Vijeća Grada Sarajeva koja će se održat u četvrtak 01. 12. 2011. godine u 10.00 sati, u objektu  Grada Sarajeva – Ovalna sala Gradskog vijeća, ulica Hamdije Kreševljakovića br. 3/1. Uz poziv za sjednicu dostavlja se i Zapisnik o radu 33. sjednice Gradskoga vijeća Grada Sarajeva održane 25. 10. 2011. godine. Za sjednicu predlažem sljedeći DNEVNI RED:

Konferencija mladih liderica: predstavljanje rezultata projekta „Košnica“

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Miroslav Živanović nazočio je Konferenciji „Predstavljanje rezultata projekta KOŠNICA – jačanje mladih liderica u omladinskim organizacijama“ u prostorijama Općine Ilidža. Grad Sarajevo sudjelovao je u implementaciji projekta kao jedan od ukupno 12 odabranih partnera. Cilj je Konferencije bio predstavljanje rezultata projekta „Košnica“, postignutih ciljeva i malih akcija u lokalnoj zajednici koje su sudionice samostalno provodile. Kao jedan od najznačajnih rezultata projekta promovirana je i Fondacija „Košnica“ koja će predstavljati jedinstvenu mrežu svih lidera i liderica u zemlji i regionu, a proširit će se na 40 bh. općina. Mladim su lidericama svečano dodijeljeni certifikati o završenom programu obuke „Košnica“.

Izaslanstvo Grada Sarajeva sudjelovalo u ceremoniji Sporazuma gradonačelnika

Izaslanstvo Grada Sarajeva, predvođeno gradonačelnikom Alijom Behmenom, sudjelovalo je u ceremoniji Sporazuma gradonačelnika koja se održala u Briselu. Domaćin ove ceremonije bio je Europski parlament, a suorganizator Odbor regija. Ceremonija je održana u nazočnosti gradonačelnika gradova koji su se priključili inicijativi, te koordinatora Sporazuma, njezinih pristaša i viših predstavnika europskih institucija. Sporazum gradonačelnika jedan je od glavnih instrumenata europske energetske politike, koji okuplja gradonačelnike iz više od 3.000 gradova iz Europske unije i šire. Potpisnici Sporazuma ujedinjeni su u nastojanju da ispune i nadmaše ambiciozne energetske i klimatske ciljeve EU, kako bi stvorili bolje životne uvjete za europske građane.

Press konferencija o aktivnostima u okviru projekta prevencije nasilja nad djecom

U organizaciji Grada Sarajeva i HO „Altius” danas je u prostorijama Gradske uprave održana press konferencija kako bi se informirala javnost o aktivnostima i rezultatima projekta razvijanja kulture nenasilja pod nazivom “Mi smo OK”. Udruga Humanitarna organizacija „Altius“ realizira ovaj projekt u sklopu LOD II. projekta što ga financira Europska unija a implementira UNDP u suradnji s Gradom Sarajevom. U implementaciji projekta „Mi smo OK“ sudjeluju i Općina Novi Grad, Kantonalni centar za socijalni rad i šest osnovnih škola na području grada. Izrazivši zadovoljstvo što je Grad Sarajevo dio ovoga projekta, zamjenik gradonačelnika Miroslav Živanović ukazao je na spremnost Grada i njegovih institucija da unaprijedi i intenzivira suradnju s civilnim društvom radi jačanja lokalne samouprave i sudjelovanja građanki i građana u vršenju poslova od javnoga značaja“.

Otvoren prvi turistički info terminal

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen danas je na platou ispred BBI Centra pustio u rad prvi turistički info terminal. Kako je istaknuo gradonačelnik Behmen, ovo je prvi turistički digitalni vodič u BiH te je zahvalio svima koji su sudjelovali u realizaciji ovoga projekta. „Želimo da turistički sadržaj putem ovoga terminala bude dostupan kako turistima tako i građanima Sarajeva. Planiramo postavljanje terminala na još nekoliko lokacija u gradu, čime želimo još više obogatiti turističku ponudu našega grada“, kazao je gradonačelnik Behmen.

Održana zajednička svečana sjednica Skupštine KS, Gradskoga vijeća, SABNOR-a BiH i općinskih vijeća kantonalnih općina povodom Dana državnosti BiH

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine danas je u Narodnom pozorištu održana zajednička svečana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskoga vijeća Grada Sarajeva, SABNOR-a BiH i općinskih vijeća kantonalnih općina. Svečanu je sjednicu otvorila predsjedateljica Skupštine KS Mirjana Malić koja je podsjetila da su na današnji dan, prije 68 godina, na prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a postavljeni moderni temelji države Bosne i Hercegovine, države koja počiva na načelima multikulturalnosti i multikonfesionalnosti. Uslijedilo je potom intoniranje himne BiH u izvođenju hora „Ponanima“, te odavanje počasti sugrađanima koji su dali živote za Bosnu i Hercegovinu i njezin opstanak. Prigodnim govorom povodom Dana državnosti BiH nazočnim zastupnicima, vijećnicima, diplomatskom koru, predstavnicima svih razina vlasti u zemlji i ostalim zvanicama obratio se gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Alija Behmen.

Povodom Dana državnosti BiH položeno cvijeće i odana počast na spomen-obilježjima u Sarajevu

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, izaslanstva Grada Sarajeva i četiri gradske općine zajedno s izaslanstvima drugih razina vlasti u BiH položila su danas cvijeće i odala počast poginulim braniteljima grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine. Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa zamjenicima Igorom Kamočajijem i Miroslavom Živanovićem, predsjedateljem Gradskoga vijeća Grada Sarajeva Željkom Lerom uime Grada zajedno s predstavnicima gradskih općina položio je cvijeće i odao počast poginulim antifašistima i osloboditeljima Sarajeva i BiH na Spomen-obilježju Vječna vatra, Spomen-obilježju Josip Broz Tito, Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., Spomen-parku Vraca, na mezarju Kovači, groblju Lav i  na Spomen-obilježju na Trgu ZAVNOBiH-a.

Gradonačelnik čestitao Novu 1433. hidžretsku godinu

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen čestitao je svim muslimanima u Sarajevu, Bosni i Hercegovini i dijaspori Novu 1433. hidžretsku godinu. Povodom muslimanske nove godine, gradonačelnik je uputio pisma sa čestitkama i reisul-ulemi IZ u BiH dr. Mustafi ef. Ceriću, muftiji sarajevskom Huseinu ef. Smajiću i glavnom imamu Medžlisa  Islamske zajednice  Sarajevo mr. Feridu ef. Dautoviću. „Pripadnicima islamske vjeroispovijesti Bosne i Hercegovine u domovini i dijaspori i Vama osobno upućujem najsrdačnije čestike u povodu Nove 1433. hidžretske godine, sa željom da svima donese boljitak i da  je provedete u dobrom zdravlju i obiteljskoj sreći“, navodi se u čestitki upućenoj reisul-ulemi IZ u BiH.

Press konferencija o aktivnostima u okviru projekata prevencije nasilja nad djecom

Udruga “Humanitarna organizacija Altius”  zajedno s Gradom Sarajevom u utorak 29. studenoga 2011. godine u 11 sati u Gradskoj upravi, sala 320/III, održat će press konferenciju u okviru projekta prevencije nasilja “Mi smo OK”. Sudionicima će se obratiti Miroslav Živanović, zamjenik gradonačelnika Sarajeva,  Emir Suljagić, ministar obrazovanja i znanosti Kantona Sarajevo, Marija Milović, ravnateljica HO Altius, predstavnici UNDP i Izaslanstva Europske unije u BiH, i drugi značajni gosti. Povod za održavanje press konferencije je informiranje javnosti o aktivnostima u okviru projekata prevencije nasilja nad djecom. U okviru skupa bit će prezentirano istraživanje – Istine i zablude o nasilništvu.