U petak svečano otvaranje novoizgrađenog modernog „Parka prijateljstva“ u naselju Dobrinja V

U petak, 24.02.2012. godine, u  14.00 sati, u ulici  Senada Poturka Senčija bb, u općini Novi Grad Sarajevo bit će upriličeno svečano otvaranje  novoizgrađenog, modernog „Parka prijateljstva“ u naselju Dobrinja V., čiju je izgradnju sa cca 1.500.000 KM financirao Fond „Heydar Aliyev“ iz Republike Azerbejdžan. Svečanim presijecanjem vrpce novoizgrađeni park, površine 11.000 m2,  otvorenim će proglasiti NJ.E. Leyla Aliyev, dopredsjednica Fonda „Heydar Aliyev“ Republike Azerbejdžan i Damir Hadžić, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i bivši načelnik sarajevske Općine Novi Grad.

Održan okrugli stol o temi “Multisektoralni pristup u prevenciji nasilja u osnovnim školama na području grada Sarajeva”

Uz potporu Grada Sarajeva, a u organizaciji Asocijacije XY, danas je održan okrugli stol o temi Multisektoralni pristup u prevenciji nasilja“. Riječ je o završnoj aktivnosti projekta “Prevencija vršnjačkoga nasilja i promocija zdravih stilova života mladih u osnovnim školama“, koji se realizirao u proteklih šest mjeseci u četiri osnovne škole na području grada Sarajeva: “Dobroševići”, “Hasan Kaimija”, „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković” i ”Grbavica 1”. „Ovaj je projekt jedan od konkretnih rezultata potpisanog Sporazuma o suradnji između Grada Sarajeva i organizacija civilnoga društva, odnosno Memoranduma o razumijevanju između Grada Sarajeva i UNDP-a. Potpora ovom projektu ukazuje na spremnost Grada Sarajeva na što kvalitetniju suradnju s organizacijama civilnoga društva radi realizacije projekata koji su od prijeke potrebe za grad“, kazao je zamjenik gradonačelnika Miroslav Živanović, koji je uručio zahvalnice Grada Sarajeva i Asocijacije XY predstavnicima četiri osnovne škole koje su bile uključene u ovaj projekt.

Sarajevo uvršteno u prestižnu publikaciju „City Leaders“ za 2012. godinu

Grad Sarajevo već je drugi put predstavljen u prestižnoj publikaciji „City Leaders“ za 2012. godinu, u organizaciji PropertyEU i MIPIM Worlda, organizacija koje djeluju na globalnoj razini sa svrhom razvitka tržišta nekretnina i razvitka glavne baze podataka za investitore širom svijeta. Spomenuta publikacija prezentira 100 vodećih europskih gradova koji predstavljaju dio zajedničkog tržišta za međunarodne investitore. Prema publikaciji City Leaders, grad Sarajevo je svrstan u „REINVENTED CAPITALS“, što znači da ulazi u red vodećih tranzicijskih prijestolnica s velikim potencijalom i šansama za dinamičan gospodarski razvitak. Ocjenjuje se kao grad koji ima velike razvojne mogućnosti za razvitak uslužnog sektora i daljnjeg rasta i poboljšanja turističke reputacije na međunarodnom tržištu.

Neuvjetan smještaj arhivskih fondova i zbirki u depo prostoru Istorijskog arhiva Sarajevo

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Miroslav Živanović posjetio je danas Istorijski arhiv Sarajevo, čiji ga je ravnatelj Haris Zaimović upoznao s aktivnostima i problemima s kojima se ova ustanova suočava. Jedan od prvih prioriteta koji treba uraditi, kako bi ova ustanova dalje uspješno funkcionirala je, kako je istaknuo Zaimović, softversko rješenje i popunjavanje kadra za pohranjivanje dokumenata. „Kako bismo realizirali ovaj projekt koji je veoma složen, pored naših uposlenika trebali bismo angažirati i stručnjake izvan naše kuće“, kazao je Zaimović. Zaimović je potom ukazao na neuvjetnost smještaja arhivskih fondova i zbirki u depo prostoru Istorijskog arhiva, u ulici Čadordžina 90, koji je u proceduri proglašenja nacionalnim spomenikom BiH u kategoriji nepokretnih kulturnih dobara.