Protokol obilježavanja 1. ožujka, Dana neovisnosti BiH 2012.

Povodom 1. ožujka – Dana neovisnosti Bosne i Hercegovine izaslanstva Grada Sarajeva i gradskih općina u četvrtak, 01.03.2012. godine, odat će počast i položiti cvijeće na:
9.00 sati – Spomen-obilježje Vječna vatra,
9.30 sati – Šehidsko spomen-mezarje Kovači, mezar prvoga predsjednika RBiH Alije Izetbegovića,
10.00 sati – Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenoga Sarajeva 1992.-1995.,
10.15 sati – Bistu Josipa Broza Tita,

Gradonačelnik Maribora uputio pismo isprike gradonačelniku Sarajeva: oštro osuđujem necivilizirano ponašanje navijača tijekom rukometne utakmice između »Maribora« i »Gradačca«

Nakon pisma gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena svomu mariborskom kolegi u kojem oštro osuđuje i izražava ogorčenje i protest povodom profašističkog orgijanja navijača „Maribora“ tijekom održane utakmice s Rukometnim klubom „Gradačac“, pismom se oglasio i gradonačelnik Maribora Franc Kangler. „S velikim sam razočarenjem i ogorčenjem primio vijest o izgredima i incidentu tijekom rukometne utakmice između \’Maribora\’ i \’Gradačca\’. Uime Gradske općine Maribor i kao predstavnik građana našega grada oštro osuđujem necivilizirano ponašanje navijača i iskreno se izvinjavam igračima, rukovodstvu ekipe i kluba, navijačima \’Gradačca\’ te svim državljanima Bosne i Hercegovine za neprijateljsko ponašanje navijača«, navodi se u pismu koje je stiglo na adresu gradonačelnika Sarajeva.

Izvješće s 37. sjednice Gradskoga vijeća Grada Sarajeva

Održana je 37. sjednica Gradskoga vijeća Grada Sarajeva kojom je  predsjedao predsjedatelj Gradskoga vijeća prim. dr. Željko Ler. Prije usvajanja dnevnoga reda, Gradskom se vijeću obratio  gradski vijećnik Ferid Buljubašić koji je zahvalio na dosadašnoj suradnji, te podnio ostavku u Gradskom vijeću Grada Sarajeva,  radi sprječavanja sukoba interesa i nesmetanog obnašanja drugih dužnosti. Vijećnici Gradskoga vijeća usvojili su Regulacijski plan „Bjelave-Čekaluša“ s Odlukom o provedbi Regulacijskoga plana „Bjelave-Čekaluša“, te Regulacijski plan „Bjelave-Mejtaš“ s Odlukom o provedbi Regulacijskoga plana „Bjelave-Mejtaš“.

Gradu Sarajevu 30 zastava BiH od dopredsjednika Federacije povodom Dana neovisnosti BiH

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaji danas je preuzeo trideset zastava Bosne i Hercegovine od dopredsjednika Federacije BiH Svetozara Pudarića. Primopredaja je upriličena u uredu dopredsjednika Federacije BiH koji je povodom obilježavanja Dana neovisnosti BiH poslao svim općinama u Federaciji BiH po jednu ili više zastava BiH kako bi jedinstveno obilježili ovaj državni praznik. „Dosadašnja je praksa pokazala kako su na zgradama općina u FBiH bile postavljene zastave različitih dimenzija i očuvanosti. To je jedan razlog za ovu akciju, a drugi je obilježavanje 20 godina neovisnosti BiH“, rekao je tom prilikom Pudarić i dodao kako Sarajevu poklanja najveći broj zastava kao glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i najvećem gradu u državi.

37. sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva

Na temelju članka 35. stavak 1.b. Poslovnika Gradskoga vijeća Grada Sarajeva (“Službene novine Kantona Sarajevo”, broj 28/09), sazivam 37. sjednicu Gradskoga vijeća Grada Sarajeva koja će se održati u utorak 28.02.2012. godine u 10.00 sati,  u objektu  Grada Sarajeva – Ovalna sala  Gradskoga vijeća, ulica Hamdije Kreševljakovića, broj 3/1. Uz poziv za sjednicu dostavlja se i Zapisnik o radu 36. sjednice Gradskoga vijeća Grada Sarajeva održane 31.01.2012. godine. Za sjednicu predlažem sljedeći DNEVNI RED:

Predstavljen Katalog o programima neformalnog obrazovanja mladih na području grada Sarajeva

„Na medijima i svim nevladinim organizacijama je da što više promoviraju neformalno obrazovanje kojim se bavi svaka ozbiljna zemlja. Vjerujem da će Grad Sarajevo, koji je među prvima podupro ovaj projekt, motivirati niža i viša tijela vlasti da se uključe i podupru ovaj proces“, istaknuo je gradonačelnik Alija Behmen prilikom današnjeg predstavljanja Kataloga o programima neformalnog obrazovanja mladih na području grada Sarajeva. Katalog je implementirao Institut za razvoj mladih KULT u sklopu projekta “Grad Sarajevo te obrazuje!”, koji zajedno realiziraju Grad Sarajevo i UNDP kroz projekt „Jačanje lokalne demokracije II – LOD II“, koji financira Europska unija iz sredstava Instrumenata za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 1,5 milijuna eura. Zamjenik gradonačelnika Miroslav Živanović izrazio je zadovoljstvo što je uspješno priveden kraju prvi korak o strateškom pozicioniranju neformalnog obrazovanja u Gradu i Kantonu Sarajevo.

Prvi tajnik francuske socijalističke stranke posjetila Gradsku upravu

Gradonačelnik Alija Behmen sa svojim zamjenicima Miroslavom Živanovićem i Igorom Kamočajijem primio je danas prvog tajnika francuske socijalističke stranke Martinu Aubry. Tijekom susreta s čelnicima Grada Aubry je istaknula kako je cilj njezina posjeta Sarajevu i BiH ohrabrenje i potpora kandidaturi Grada “Sarajevo 2014. – Europski most kulture”. Predstavnica francuske socijalističke partije interesirala se za projekte Grada Sarajeva radi pomoći Francuske ovom gradu. Gradonačelnik Behmen je goste iz Francuske upoznao s aktualnim projektima koje ova ustanova realizira ili planira realizirati.

Svečano otvoren novoizgrađeni moderni „Park prijateljstva“ u naselju Dobrinja V.

U općini Novi Grad Sarajevo danas je svečano otvoren  novoizgrađeni, moderni „Park prijateljstva“ u naselju Dobrinja V., čiju je izgradnju s cca 1.500.000 KM financirao Fond „Heydar Aliyev“ iz Republike Azerbejdžan. Svečanim presijecanjem vrpce novoizgrađeni park, površine 11.000 m2,  otvorenim su proglasili NJ.E. Leyla Aliyev, dopredsjednica Fonda „Heydar Aliyev“ Republike Azerbejdžan, Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, i Damir Hadžić, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i bivši načelnik sarajevske Općine Novi Grad. Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen tom je prigodom uručio Zahvalnicu Grada Sarajeva Leyli Aliyev, dopredsjednici Fonda „Heydar Aliyev“. Obraćajući se nazočnima, Behmen je podsjetio na pobratimske odnose Sarajeva i Bakua od 1972. godine i intenzivnu suradnju dvaju gradova do 1992. godine, te se osvrnuo na ponovno jačanje bilateralne suradnje.

Neuvjetan smještaj arhivskih fondova i zbirki u depo prostoru Istorijskog arhiva Sarajevo

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Miroslav Živanović posjetio je danas Istorijski arhiv Sarajevo, čiji ga je ravnatelj Haris Zaimović upoznao s aktivnostima i problemima s kojima se ova ustanova suočava. Jedan od prvih prioriteta koji treba uraditi, kako bi ova ustanova dalje uspješno funkcionirala je, kako je istaknuo Zaimović, softversko rješenje i popunjavanje kadra za pohranjivanje dokumenata. „Kako bismo realizirali ovaj projekt koji je veoma složen, pored naših uposlenika trebali bismo angažirati i stručnjake izvan naše kuće“, kazao je Zaimović. Zaimović je potom ukazao na neuvjetnost smještaja arhivskih fondova i zbirki u depo prostoru Istorijskog arhiva, u ulici Čadordžina 90, koji je u proceduri proglašenja nacionalnim spomenikom BiH u kategoriji nepokretnih kulturnih dobara.

Sarajevo uvršteno u prestižnu publikaciju „City Leaders“ za 2012. godinu

Grad Sarajevo već je drugi put predstavljen u prestižnoj publikaciji „City Leaders“ za 2012. godinu, u organizaciji PropertyEU i MIPIM Worlda, organizacija koje djeluju na globalnoj razini sa svrhom razvitka tržišta nekretnina i razvitka glavne baze podataka za investitore širom svijeta. Spomenuta publikacija prezentira 100 vodećih europskih gradova koji predstavljaju dio zajedničkog tržišta za međunarodne investitore. Prema publikaciji City Leaders, grad Sarajevo je svrstan u „REINVENTED CAPITALS“, što znači da ulazi u red vodećih tranzicijskih prijestolnica s velikim potencijalom i šansama za dinamičan gospodarski razvitak. Ocjenjuje se kao grad koji ima velike razvojne mogućnosti za razvitak uslužnog sektora i daljnjeg rasta i poboljšanja turističke reputacije na međunarodnom tržištu.