Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju za „Stvaranje mreže energetski učinkovitih glavnih gradova u jugoistočnoj Europi“

U četvrtak 05.04.2012. godine u 11.00 sati, u Ovalnoj sali Gradskog vijeća Grada Sarajeva (ul. Hamdije Kreševljakovića 3/1) bit će upriličeno potpisivanje Memoranduma o razumijevanju za „Stvaranje mreže energetski učinkovitih glavnih gradova u jugoistočnoj Europi“ i za implementaciju projekta „Jačanje mreže energetski učinkovitih glavnih gradova u jugoistočnoj Europi“. Riječ je o gradovima: Sarajevu, Freiburgu, Zagrebu, Podgorici, Tirani i Skoplju, koji uz novčanu i stručnu potporu njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku suradnju i razvoj i Njemačkog društva za međunarodnu suradnju GIZ – Otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Europu, već treću godinu zajednički uspješno implementiraju projekt racionalnog korištenja i upravljanja energijom u cijeloj našoj regiji.

Francuski veleposlanik oduševljen obnovom sarajevske Vijećnice

Francuski veleposlanik u BiH, Nj. E. Roland Gilles u pratnji gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena posjetio je danas sarajevsku Vijećnicu. Posjeta je upriličena neposredno pred početak četvrte, završne faze u okviru koje će se uređivati unutrašnjost Vijećnice, a nakon što je Delegacija Europske unije u BiH na temelju međunarodnog tendera odabrala najpovoljnijeg ponuđača. Planirano je da ova faza traje 24 mjeseca i odvija se kroz zidarske i instalaterske radove te gipsane i slikarske dekoracije. Francuski veleposlanik je ovom prilikom izrazio žaljenje zbog tragične sudbine koja je za vrijeme opsade Sarajeva zadesila Vijećnicu, ali s druge strane i vidno zadovoljstvo dinamikom rekonstrukcije ove monumentalne građevine u kojoj dominantnu ulogu ima Europska unija.

Tradicionalna izložba “Konya-Sarajevo” u Kuršumli medresi

U četvrtak, 05.04.2012. godine u 15.00 sati, u Kuršumli medresi, zamjenik gradonačelnika Sarajeva Miroslav Živanović  i  gradonačelnik Grada Konye, Tahir Akyurek otvorit će već tradicionalnu izložbu "Konya –Sarajevo" kulturno-edukativnog centra, kao poklon partnerskog turskog grada Konye Gradu Sarajevu i njegovim građanima za njegov rođendan. Na izložbi, koja se održava od 2008. godine, bit će predstavljeni ručni radovi koje su izradili naši građani obučavajući se u različitim umjetničkim tehnikama: slikanju na vodi, platnu, drvetu i porculanu, te u ukrasnom vezu, izradi nakita i reljefnoj izradi na aluminiju i bakru. Izložba će biti otvorena do 10. travnja ove godine.

Izložba „Collegium Artisticum“ posvećena 20-toj godišnjici opsade Sarajeva

Povodom Dana grada Sarajeva, u četvrtak 05.04.2012. godine u 20.00 sati, u galeriji „Collegium Artisticum“, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen otvorit će tradicionalnu godišnju izložbu Collegium Artisticum, u organizaciji Udruge likovnih umjetnika BiH, Udruge primijenjenih umjetnosti BiH i Asocijacije arhitekata BiH. Ove godine, izložba je posvećena i 20-toj godišnjici opsade grada Sarajeva. Preko 200 umjetnika, članova ove tri udruge, iz cijele Bosne i Hercegovine, izložit će svoja najvrednija ostvarenja nastala u protekloj godini i tom prilikom najboljim će biti uručene nagrade i priznanja.

Stazama osloboditelja Sarajeva i Sat povijesti kod Vratničke kapije – Mejdan

U sklopu obilježavanja Dana grada Sarajeva, za četvrtak, 05.04.2012. godine u 12.00 sati predviđen je program – Stazama osloboditelja Sarajeva i sat povijesti kod Vratničke kapije – Mejdan, upravo na dan kada su prve partizanske jedinice ušle u Sarajevo preko Vratnika, da bi ga u zoru 6. travnja, točno prije 67. godina, oslobodile od jarma nacista i domaćih kolaboracionista. Zamjenik predsjedatelja Gradskog vijeća Salko Nikšić će se u ime Grada Sarajeva prigodnim govorom obratiti nazočnima, te položiti cvijeće i odati  počast poginulim braniteljima i žrtvama fašizma u našem gradu.

Prvo javno predstavljanje projekta “Muzej opsade Sarajeva – Umijeće življenja 1992.-1996. – FAMA kolekcija”

Povodom obilježavanja 20. godina od početka opsade grada Sarajeva,  u organizaciji Grada Sarajeva i Konzorcija projekta (Fama Kolekcija, MESS, Udruga „Obrazovanje gradi BiH“ i Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH), u četvrtak 05.04.2012. godine s početkom u 21.00 sat na prostoru bivše Hastahane na Marijin Dvoru, upriličit će se prvo javno predstavljanje projekta “Muzej opsade Sarajeva – Umijeće življenja 1992.-1996. – FAMA kolekcija” (3D mapiranje).

Povodom 20. godina Odreda policije „Bosna“ prijem u Gradskoj upravi za njegove veterane

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen s tajnikom Gradske uprave Miloradom Kojovićem primio je danas Muhameda Gafića i Dragoslava Čajića, članove Udruge veterana odreda policije „Bosna“ s kojima je razgovarao o obilježavanju 20. godišnjice od utemeljenja ove jedinice. „Veoma smo ponosni na Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva koju smo 2002. godine dobili i veoma cijenimo sve što naš Grad Sarajevo čini i što je do sada učinio za našu jedincu, a posebice smo zahvalni vama gradonačelniče i zbog toga ćemo Vam na sutrašnjoj svečanosti u Domu policije dodijeliti Spomenicu Udruge“, istaknuli su tijekom prijema članovi Udruge veterana odreda policije „Bosna“.