Grad Sarajevo domaćin Međunarodnog susreta za mir od 09. do 11. rujna ove godine

Grad Sarajevo će od 09. do 11. rujna ove godine biti domaćin Međunarodnog susreta za mir, uz učešće stotine vjerskih lidera svih konfesija i uglednika iz svijeta kulture i politike iz više od 60 zemalja. Riječ je o najvećem religijskom, kulturnom i političkom poslijeratnom skupu u Sarajevu, na kojem će se razmatrati goruća pitanja suvremenog društva, suživota i mira. Tim povodom danas je održana konferencija za tisak u dvorani koja je primila Ivana Pavla II za njegova posjeta Sarajevu 1997. godine, u zgradi Vrhbosanske katoličke bogoslovije. Organizator ovog međunarodnog susreta je Zajednica sv. Egidio (Communita di Sant\’Egidio), u suradnji s Vrhbosanskom bogoslovijom Sarajevo, Islamskom zajednicom u BiH, Pravoslavnim patrijarhatom i Židovskom zajednicom BiH. Inicijativa je podržana i potpomognuta od strane institucija Bosne i Hercegovine, među kojima je i Grad Sarajevo koji je počašćen što je izabran za domaćina, te u proračunu osigurao sredstva za potporu organizacije ovog značajnog međunarodnog događaja. 

Gradonačelnik posjetio Fakultet islamskih znanosti u Sarajevu

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa zamjenikom Miroslavom Živanovićem posjetio je danas Fakultet islamskih znanosti u Sarajevu, najstariju i najprestižniju instituciju visokoškolskog islamskog obrazovanja u jugoistočnoj Europi. Čelnike Grada Sarajeva su s radom Fakulteta upoznali dekan, prof. dr Ismet Bušatlić, te prof. dr. Enes Karić i prof. dr Adnan Silajdžić. „Akademske 2002./03. izvršena je reforma dodiplomskog studija, uveden je kreditni sustav i ustanovljene su katedre. Od 2004. FIN je pridruženi član Sveučilišta u Sarajevu. Fakultet islamskih znanosti u Sarajevu trenutno organizira i izvodi nastavu na tri smjera na dodiplomskom i na dva smjera na postdiplomskoj razini i doktorske studije”, kazao je, između ostalog, prof. dr Bušatlić.

Austrijski umjetnik ILA postavio svoj rad „Earth Plug“ u Sarajevu

Povodom izložbe „Budi realan, traži nemoguće“, austrijski umjetnik ILA je u Sarajevu postavio svoj rad „Earth Plug“. On je za ovu priliku napravio par tzv. „utičnica“, od kojih svaka sadrži Möbius trake koji predstavljaju simbol beskonačnosti. To svoje djelo je ugradio u jednu ploču kamene ograde kod mosta Čobanija (zidić preko puta glavne pošte). Druga „utičnica“ je postavljena u Grazu, simbolizirajući tako vezu između Graza i Sarajeva. Otvorenje izložbe koja je nastala kao kreativna inicijativa umjetnika i umjetnica Sarajeva i austrijskog Graza održat će se danas na šest lokacija na kojoj će svoje radove predstaviti više od 20 umjetnika i umjetnica koji se tematski odnose na pitanja identiteta i života. Službeno otvaranje izložbe dogodit će se u Sarajevskom ratnom kazalištu SARTR u 20.00 sati, u kojem su postavljeni radovi sarajevskog dvojca Kurt&Plasto, Adle Isanović i umjetnika ILA iz Austrije, tijekom kojeg će grupa G.R.A.M. izvesti performans.