Gradonačelnik primio novoimenovanog veleposlanika Turske, Nj.E. Ahmeta Yildiza

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa zamjenicima Miroslavom Živanovićem i Igorom Kamočajijem primio je danas u nastupnu posjetu novoimenovanog veleposlanika Republike Turske u BiH Nj.E. Ahmeta Yildiza. Gradonačelnik je veleposlaniku poželio uspješan mandat u BiH i nastavak dobre suradnje koju imaju BiH i Turska, kao i njihovi gradovi. „BiH i Turska na političkoj razini imaju izuzetnu suradnju. Ali zato nam poboljšanje gospodarskih odnosa, u narednom vremenskom razdoblju, treba da bude prioritet“, istakao je gradonačelnik. Behmen je ukazao i na kvalitetnu suradnju koju Grad Sarajevo ima s pobratimskim turskim gradovima: Ankarom, Istanbulom, Bursom i Konyom. „Ova četiri grada pobratima sa Sarajevom su najveći i gospodarsko najrazvijeniji gradovi u Turskoj“, kazao je ambasador Yildiz.

Grad Sarajevo domaćin Međunarodnog susreta za mir od 09. do 11. rujna ove godine

Grad Sarajevo će od 09. do 11. rujna ove godine biti domaćin Međunarodnog susreta za mir, uz učešće stotine vjerskih lidera svih konfesija i uglednika iz svijeta kulture i politike iz više od 60 zemalja. Riječ je o najvećem religijskom, kulturnom i političkom poslijeratnom skupu u Sarajevu, na kojem će se razmatrati goruća pitanja suvremenog društva, suživota i mira. Tim povodom danas je održana konferencija za tisak u dvorani koja je primila Ivana Pavla II za njegova posjeta Sarajevu 1997. godine, u zgradi Vrhbosanske katoličke bogoslovije. Organizator ovog međunarodnog susreta je Zajednica sv. Egidio (Communita di Sant\’Egidio), u suradnji s Vrhbosanskom bogoslovijom Sarajevo, Islamskom zajednicom u BiH, Pravoslavnim patrijarhatom i Židovskom zajednicom BiH. Inicijativa je podržana i potpomognuta od strane institucija Bosne i Hercegovine, među kojima je i Grad Sarajevo koji je počašćen što je izabran za domaćina, te u proračunu osigurao sredstva za potporu organizacije ovog značajnog međunarodnog događaja. 

Gradonačelnik posjetio Fakultet islamskih znanosti u Sarajevu

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa zamjenikom Miroslavom Živanovićem posjetio je danas Fakultet islamskih znanosti u Sarajevu, najstariju i najprestižniju instituciju visokoškolskog islamskog obrazovanja u jugoistočnoj Europi. Čelnike Grada Sarajeva su s radom Fakulteta upoznali dekan, prof. dr Ismet Bušatlić, te prof. dr. Enes Karić i prof. dr Adnan Silajdžić. „Akademske 2002./03. izvršena je reforma dodiplomskog studija, uveden je kreditni sustav i ustanovljene su katedre. Od 2004. FIN je pridruženi član Sveučilišta u Sarajevu. Fakultet islamskih znanosti u Sarajevu trenutno organizira i izvodi nastavu na tri smjera na dodiplomskom i na dva smjera na postdiplomskoj razini i doktorske studije”, kazao je, između ostalog, prof. dr Bušatlić.

Austrijski umjetnik ILA postavio svoj rad „Earth Plug“ u Sarajevu

Povodom izložbe „Budi realan, traži nemoguće“, austrijski umjetnik ILA je u Sarajevu postavio svoj rad „Earth Plug“. On je za ovu priliku napravio par tzv. „utičnica“, od kojih svaka sadrži Möbius trake koji predstavljaju simbol beskonačnosti. To svoje djelo je ugradio u jednu ploču kamene ograde kod mosta Čobanija (zidić preko puta glavne pošte). Druga „utičnica“ je postavljena u Grazu, simbolizirajući tako vezu između Graza i Sarajeva. Otvorenje izložbe koja je nastala kao kreativna inicijativa umjetnika i umjetnica Sarajeva i austrijskog Graza održat će se danas na šest lokacija na kojoj će svoje radove predstaviti više od 20 umjetnika i umjetnica koji se tematski odnose na pitanja identiteta i života. Službeno otvaranje izložbe dogodit će se u Sarajevskom ratnom kazalištu SARTR u 20.00 sati, u kojem su postavljeni radovi sarajevskog dvojca Kurt&Plasto, Adle Isanović i umjetnika ILA iz Austrije, tijekom kojeg će grupa G.R.A.M. izvesti performans.

Grad Sarajevo podržao projekt „Banka koštane srži BiH“

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa suradnicima primio je danas izaslanstvo nevladine organizacije "MALA", koja je pokrenula opću kampanju prikupljanja sredstava za kupovinu certificiranog servera za Banku koštane srži, što je prvi korak za vršenje transplantacija u Bosni i Hercegovini. Prema riječima dr. Bakira Nakaša, predsjednika Skupštine NVO „MALA“,  kampanju su već podržali Federalno ministarstvo zdravstva, federalni Zavod za transfuzijsku medicinu, pojedini kantoni i općine, a mnoge institucije su još obećale svoju potporu.

Grad Sarajevo pozvan da se pridruži Mreži sigurnih zajednica Svjetske zdravstvene organizacije

Izaslanstvo Mreže sigurnih zajednica, pokreta koji je pokrenut u okviru Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) s ciljem promoviranja sigurnosti i prevencije povreda, danas je s gradonačelnikom Sarajeva Alijom Behmenom razgovarala o mogućnosti da se i Grad Sarajevo priključi ovoj globalnoj mreži. Izaslanstvo sačinjavaju predstavnici Europskog centra za certifikaciju prof. dr. Leif Svanström, prof. dr. Guldbrand Skjönberg, te koordinatori projekta Europske mreže sigurnih zajednica za jugoistočnu Europu, prof. dr. Arif Smajić i doc. dr. Aida Rudić. Po riječima Leifa Svanströma, profesora s Karolinskog sveučilišta u Švedskoj koji rukovodi Centrom za promoviranje sigurnosti, Mreža sigurnih zajednica je formirana prije više od tri desetljeća kako bi se smanjila smrtnost i povrede čiji su uzroci nesreće, nasilje, samoubojstva ili prirodne nepogode i na taj način se omogućilo postizanje većeg životnog standarda.

Odgođena 40. sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva

40. sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva koja je počela u 10.00 sati, odgođena je, jer Prijedlog dnevnog reda nije usvojen uslijed ne dobivanja potrebne većine za punopravan rad i odlučivanje. Gradsko vijeće Grada Sarajeva će blagovremeno informirati javnost o nadnevku održavanja naredne sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Gradonačelnik Behmen primio prof. Irshad Manji, poznatu kanadsku autoricu i istaknutog borca za ljudska prava

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa zamjenikom Miroslavom Živanovićem primio je danas prof. Irshad Manji, svjetski poznatu kanadsku autoricu, istaknutog borca za ljudska prava, profesoricu na New York Sveučilištu, dobitnicu Emmy nagrade, te direktoricu Moral Courage Project, Projekta, koja u organizaciji NVO Gariwo boravi u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji od 21. do 28. travnja 2012. godine. Gradonačelnik Behmen je istaknuo da posjeta prof. Manji za Sarajevo predstavlja ogromnu čast. “Čovjekoljublje i moralna hrabrost koje zagovarate, i svojom knjigom i uopće svojim radom i djelovanjem, su vrijednosti koje nastojimo promovirati u našem gradu i zemlji. Izuzetno sam ponosan na Nagradu za građansku hrabrost „Duško Kondor“ koja je ove godine dodijeljena građanima Sarajeva koji su živjeli, bili ranjeni, ubijeni i umrli u Sarajevu za vrijeme opsade“, naglasio je Behmen te se zahvalio NVO „Gariwo“ koja je omogućila posjetu prof. Irshad Manji našem gradu.

Još jedan poklon Španjolske Vlade sarajevskoj Vijećnici

Veleposlanica Kraljevina Španjolske u BiH, NJ.E. Maria Aurora Mejia Errasquin predala je gradonačelniku Sarajeva Aliji Behmenu mural s porukom jedinstva i mira među narodima koji predstavlja poklon Vlade njene zemlje namijenjen sarajevskoj Vijećnici. Gradonačelnik Alija Behmen zahvalio je na ovom lijepom poklonu, ali i na vrlo značajnoj donaciji Vlade Kraljevine Španjolske u vrijednosti od milion EUR-a za projekt obnove Vijećnice. „Predstavlja mi posebnu čast da u ime građanki i građana Sarajeva preuzmem ova umjetnička djela koja će svojom univerzalnom porukom jedinstva i mira među narodima oplemeniti prostor Vijećnice, vratiti joj stari sjaj, a što je najvažnije svjedočiti o snažnom prijateljstvu između naroda naših zemalja“, istaknuo je gradonačelnik.

40. sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva

Na temelju članka 35. stavak 1.b. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Sarajeva (“Službene novine Kantona Sarajevo”, broj 28/09), sazivam 40. sjednicu Gradskog vijeća Grada Sarajeva koja će se održati utorak 24.04.2012. godine u 10.00 sati, u objektu Grada Sarajeva – Ovalna sala Gradskog vijeća, Ulica Hamdije Kreševljakovića, broj 3/1. Uz poziv za sjednicu dostavlja se i Zapisnik o radu 39. sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva održane 30. 03. 2012. godine. Za sjednicu predlažem sljedeći DNEVNI RED: