Градоначелник примио новоименованог амбасадора Турске, Њ.Е. Ахмета Јилдиза

Градоначелник Сарајева Алија Бехмен са замјеницима Мирославом Живановићем и Игором Камочајијем примио је данас у наступну посјету новоименованог амбасадора Републике Турске у БиХ Њ.Е. Ахмета Јилдиза. Градоначелник је амбасадору пожелио успјешан мандат у БиХ и наставак добре сарадње коју имају БиХ и Турска, као и њихови градови. „БиХ и Турска на политичком нивоу имају изузетну сарадњу. Али зато нам побољшање привредних односа, у наредном периоду, треба да буде приоритет“, истакао је градоначелник. Бехмен је указао и на квалитетну сарадњу коју Град Сарајево има са побратимским турским градовима: Анкаром, Истанбулом, Бурсом и Коњом. „Ова четири града побратима са Сарајевом су највећи и привредно-најразвијенији градови у Турској“, казао је амбасадор Јилдиз.

Град Сарајево домаћин Међународног сусрета за мир од 09. до 11. септембра ове године

Град Сарајево ће од 09. до 11. септембра ове године бити домаћин Међународног сусрета за мир, уз учешће стотине вјерских лидера свих конфесија и угледника из свијета културе и политике из више од 60 земаља. Ријеч је о највећем религијском, културном и политичком послијератном скупу у Сарајеву, на којем ће се разматрати горућа питања савременог друштва, суживота и мира. Тим поводом данас је одржана прес конференција у дворани која је примила Ивана Павла II за његова посјета Сарајеву 1997. године, у згради Врхбосанске католичке богословије. Организатор овог међународног сусрета је Заједница св. Егидио (Communita di Sant\’Egidio), у сарадњи са Врхбосанском богословијом Сарајево, Исламском заједницом у БиХ, Православним патријархатом и Јеврејском заједницом БиХ. Иницијатива је подржана и потпомогнута од стране институција Босне и Херцеговине, међу којима је и Град Сарајево који је почашћен што је изабран за домаћина, те у буџету осигурао средства за подршку организације овог значајног међународног догађаја.

Градоначелник посјетио Факултет исламских наука у Сарајеву

Градоначелник Сарајева Алија Бехмен са замјеником Мирославом Живановићем посјетио је данас Факултет исламских наука у Сарајеву, најстарију и најпрестижнију институцију високошколског исламског образовања у југоисточној Европи. Челнике Града Сарајева су са радом Факултета упознали декан, проф. др. Исмет Бушатлић, те проф. др Енес Карић и проф. др Аднан Силајџић. „Академске 2002./03. извршена је реформа додипломског студија, уведен је кредитни систем и установљене су катедре. Од 2004. ФИН је придружени члан Универзитета у Сарајеву. Факултет исламских наука у Сарајеву тренутно организира и изводи наставу на три смјера на додипломском и на два смјера на постдипломском нивоу и докторске студије”, казао је, између осталог, проф. др. Бушатлић.

Аустријски умјетник ИЛА поставио свој рад „Earth Plug“ у Сарајеву

У поводу изложбе „Буди реалан, тражи немогуће“, аустријски умјетник ИЛА је у Сарајеву поставио свој рад „Earth Plug“. Он је за ову прилику направио пар тзв. „утичница“, од којих свака садржи Мöбиус траке који представљају симбол бесконачности. То  своје дјело је уградио у једну плочу камене ограде код моста Чобанија (зидић прекопута главне поште). Друга „утичница“ је постављена у Грацу, симболизирајући тако везу између Граца и Сарајева. Отворење изложбе која је настала као креативна иницијатива умјетника и умјетница Сарајева и аустријског Граца одржаће се данас на шест локација на којој ће своје радове представити више од 20 умјетника и умјетница који се тематски односе на питања идентитета и живота. Службено отварање изложбе десиће се у Сарајевском ратном театру САРТР у 20.00 часова, у којем су постављени радови сарајевског двојца Курт&Пласто, Адле Исановић и умјетника ИЛА из Аустрије, тoком којег ће група Г.Р.А.М. извести перформанс.

Град Сарајево подржао пројекат „Банка коштане сржи БиХ“

Градоначелник Сарајева Алија Бехмен са сарадницима примио је данас делегацију невладине организације "МАЛА", која је покренула општу кампању прикупљања средстава за куповину цертифицираног сервера за Банку коштане сржи, што је први корак за вршење трансплантација у Босни и Херцеговини. Према ријечима др. Бакира Накаша, предсједника Скупштине НВО „МАЛА“,  кампању су већ подржали Федерално министарство здравства, федерални Завод за трансфузијску медицину, поједини кантони и општине, а многе институције су још обећале своју подршку.

Град Сарајево позван да се придружи Мрежи безбједних заједница Свјетске здравствене организације

Делегација Мреже безбједних заједница, покрета који је покренут у оквиру Свјетске здравствене организације (WХО) у циљу промовисања безбједности и превенције повреда, данас је са градоначелником Сарајева Алијом Бехменом разговарала о могућности да се и Град Сарајево прикључи овој глобалној мрежи. Делегацију сачињавају представници Европског центра за сертификацију проф. др. Леиф Сванстрöм, проф. др. Гулдбранд Скјöнберг, те координатори пројекта Европске мреже безбједних заједница за југоисточну Европу, проф. др. Ариф Смајић и доц. др. Аида Рудић. По ријечима Леифа Сванстрöма, професора са Каролинског универзитета у Шведској који руководи Центром за промовисање безбједности, Мрежа сигурних заједница је формирана прије више од три деценије како би се смањила смртност и повреде чији су узроци несреће, насиље, самоубиства или природне непогоде и на тај начин се омогућило постизање већег животног стандарда.

Одгођена 40. сједница Градског вијећа Града Сарајева

40. сједница Градског вијећа Града Сарајева која је почела у 10.00 часова, одгођена је, јер Приједлог дневног реда није усвојен усљед не добијања потребне већине за пуноправан рад и одлучивање. Градско вијеће Града Сарајева ће благовремено информисати јавност о датуму одржавања слиједеће сједнице Градског вијећа Града Сарајева.

Градоначелник Бехмен примио проф. Ирсхад Мањи, познату канадску ауторицу и истакнутог борца за људска права

Градоначелник Сарајева Алија Бехмен са замјеником Мирославом Живановићем примио је данас проф. Ирсхад Мањи, свјетски познату канадску ауторицу, истакнутог борца за људска права, професорицу на Њу Јорку Универзитету, добитницу Еми награде, те директорицу Moral Courage Project, Пројекта, која у организацији НВО Гариво борави у Босни и Херцеговини, Хрватској и Србији од 21. до 28. априла 2012. године. Градоначелник Бехмен је истакао да посјета проф. Мањи за Сарајево представља огромну част. “Човјекољубље и морална храброст које заговарате и својом књигом и уопште својим радом и дјеловањем, су вриједности које настојимо промовисати у нашем граду и земљи. Изузетно сам поносан на Награду за грађанску храброст „Душко Кондор“ која је ове године додијељена грађанима Сарајева који су живјели, били рањени, убијени и умрли у Сарајеву за вријеме опсаде“, нагласио је Бехмен те се захвалио НВО „Гариво“ која је омогућила посјету проф. Ирсхад Мањи нашем граду.

Још један поклон Шпанске Владе сарајевској Вијећници

Амбасадорица Краљевина Шпаније у БиХ, Њ.Е. Мариа Аурора Мејиа Ераскин предала је градоначелнику Сарајева Алији Бехмену мурал са поруком јединства и мира међу народима који представља поклон Владе њене земље намијењен сарајевској Вијећници. Градоначелник Алија Бехмен захвалио је на овом лијепом поклону али и на врло значајној донацији Владе Краљевине Шпаније у вриједности од милион ЕУР-а за пројекат обнове Вијећнице. „Представља ми посебну част да у име грађанки и грађана Сарајева преузмем ова умјетничка дјела која ће својом универзалном поруком јединства и мира међу народима оплеменити простор Вијећнице, вратити јој стари сјај, а што је најважније свједочити о снажном пријатељству између народа наших земаља“, истакнуо је градоначелник.

40. сједница Градског вијећа Града Сарајева

На основу члана 35. став 1.б. Пословника Градског вијећа Града Сарајева (“Службене новине Кантона Сарајево”, број 28/09), сазивам 40. сједницу Градског вијећа Града Сарајева која ће се одржати у уторак 24.04.2012. године у 10.00 часова, у објекту Града Сарајева – Овална сала Градског вијећа, Улица Хамдије Крешевљаковића, број 3/1. Уз позив за сједницу доставља се и Записник о раду 39. сједнице Градског вијећа Града Сарајева одржане 30. 03. 2012. године. За сједницу предлажем сљедећи ДНЕВНИ РЕД: