Potpisan Sporazum o realizaciji Projekta „Posao za sve“ u 2012. godini

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, direktor KJKP „Park“ Mustafa Resić i v.d. direktora JU Službe za zapošljavanje KS Sabina Durmišević potpisali su danas Sporazum o realizaciji Projekta „Posao za sve“ u 2012. godini. Gradonačelnik Behmen je istakao da je ovo četvrta godina kako Grad Sarajevo sa svojim partnerima „Parkom“ i Službom za zapošljavanje KS uspješno realizira ovaj projekt koji ima radno-proizvodni i socijalni karakter. „Njegovom realizacijom ćemo u vremenu ekonomske krize i rasta broja nezaposlenih, bar u razdoblju od nekoliko mjeseci, zaposliti određeni broj ljudi, a s druge strane grad učiniti ljepšim i urednijim\’\’, istaknuo je gradonačelnik Behmen.

Gradonačelnik primio veleposlanika Republike Indonezije u BiH

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa suradnicima primio je danas u Gradskoj upravi veleposlanika Republike Indonezije u BiH, Nj.E. Subijaksono Sujonoa. Gradonačelnik je ovom prigodom zahvalio prijateljskoj Indoneziji na dosadašnjoj pomoći i potpori, posebice na posljednjoj potpori Bosni i Hercegovini za nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija. Veleposlanik Sujono zahvalio je prijateljskom narodu Bosne i Hercegovine na pomoći u teškoj situaciji u kojoj se našla njegova zemlja nakon razornog cunamija, te na pomoći Gradskoj upravi u pronalaženju lokacije za zgradu Veleposlanstva.

Održan okrugli stol i promocija knjige „Konkurentnost lokalne zajednice kroz razvoj gospodarstva i e-uprave“

U organizaciji Grada Sarajeva danas je održan okrugli stol/promocija knjige pod nazivom „Konkurentnost lokalne zajednice kroz razvoj gospodarstva i e-Uprave“, autora mr. sc. Ismete Mameledžije i Ismara Hadžiosmanovića izdate u ožujku 2012. godine. Riječi dobrodošlice na početku ovog skupa uputio je gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Alija Behmen istaknuvši da je lokalna zajednica u našoj zemlji podcijenjena. „Ona se nalazi u Ustavu BiH, međutim, ne poštuje se onaj dio koji ima ključnu ulogu za ovaj segment države. Želim da podržim autoricu i autora ove knjige da nastave s ovim radom i da kroz akademski i praktični dio objave još knjiga. Vjerujem da ova knjiga ima visoku razinu praktične upotrebljivosti za sve uposlenike u lokalnoj samoupravi “, naglasio je Behmen.

Potpisivanje sporazuma o realizaciji Projekta „Posao za sve“ u 2012. godini

U četvrtak, 31.05.2012. godine u 12.00 sati, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, direktor KJKP „Park“ Mustafa Resić i v.d. direktora JU Službe za zapošljavanje KS Sabina Durmišević potpisat će sporazum o realizaciji Projekta „Posao za sve“ u 2012. godini. Grad Sarajevo ovaj projekt realizira uspješno već četvrtu godinu zaredom s ciljem zapošljavanja osoba s biroa na području grada u KJKP „Park“ na određeno razdoblje, u kojem će ostvarivati sva prava iz radnog odnosa (osobni dohodak, topli obrok i naknadu za prijevoz).

OSCE u suradnji s Gradom Sarajevom otvorio prvi Aarhus centar u Sarajevu

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, u suradnji saGradom Sarajevom, otvorila je danas u okviru Međunarodnog centra za djecu i mladež u Novom Sarajevu prvi Aarhus centar u Bosni i Hercegovini. Putem Aarhus centra promovirat će se razumijevanje i primjena Aarhuske konvencije, te suradnja između mjerodavnih vlasti, civilnog društva, pravosuđa, privatnog sektora, medija i šire javnosti povodom pitanja zaštite okoliša. Cilj je da se putem Aarhus Centra osigura kvalitetniji pristup informacijama o okolišu, potaknu javne diskusije, te da se što više građana uključi u donošenje odluka u ovom području.

Izvješće sa 41. sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva

Održana je 41. sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva kojom je predsjedavao prim. dr. Željko Ler. Minutom šutnje vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva odali su počast tragično preminulim članovima Padobranskog kluba “Banja Luka”, pilotu Alenu Crnaliću, instruktoru Nemanji Goronji i padobrancima Nikoli Steviću, Stefanu Karanoviću i Srđanu Kosiću. Također, vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva odali su počast i tragično preminulom mladom BH sportašu Adnanu Ćatiću. Gradsko vijeće je usvojilo Odluku o  razrješenju člana radnih tijela Gradskog vijeća Grada Sarajeva, Ferida Buljubašića iz stranke SDP, zbog prestanka mandata gradskog vijećnika.

OSCE u suradnji s Gradom Sarajevom otvara prvi Aarhus centar sutra u Sarajevu

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, u suradnji s Gradom Sarajevom, organizirat će otvaranje prvog Aarhus centra u Bosni i Hercegovini, sutra, u srijedu, 30. svibnja 2012. godine u Sarajevu. Putem Aarhus centra promovirat će se razumijevanje i primjena Aarhuske konvencije, te suradnja između mjerodavnih vlasti, civilnog društva, pravosuđa, privatnog sektora, medija, i šire javnosti povodom pitanja zaštite okoliša. Cilj je da se putem Aarhus Centra osigura kvalitetniji pristup informacijama o okolišu, potaknu javne diskusije, te da se što više građana uključi u donošenje odluka u ovom području.

Sutra okrugli stol i promocija knjige „Konkurentnost lokalne zajednice kroz razvoj gospodarstva i e-uprave“

U srijedu, 30.05.2012. u 10.15 sati bit će upriličene izjave za medije povodom održavanja okruglog stola i promocije knjige „Konkurentnost lokalne zajednice kroz razvoj gospodarstva i e-Uprave“ autora mr. sc. Ismete Mameledžije i Ismara Hadžiosmanovića izdate u ožujku 2012. godine. Riječi dobrodošlice na početku ovog skupa koji će početi u 10.30 sati u Ovalnoj sali Gradskog vijeća (ul. Hamdije Kreševljakovića 3/I) uputit će gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Alija Behmen.

Poziv za 41. sjednicu Gradskog vijeća Grada Sarajeva

Na temelju članka 35. stavak 1.b. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Sarajeva (“Službene novine Kantona Sarajevo”, broj 28/09), sazivam 41. SJEDNICU GRADSKOG VIJEĆA GRADA SARAJEVA. 41. sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva održat će se u utorak 29. 05. 2012. godine u 10.00 sati,  u objektu  Grada Sarajeva – Ovalna dvorana Gradskog vijeća, Ulica Hamdije Kreševljakovića broj 3/1. Za sjednicu predlažem sljedeći:
DNEVNI RED

Obilježena 20. godišnjica masakra u ulici Ferhadija

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa zamjenikom Miroslavom Živanovićem te gradskim vijećnikom Seadom Srnom, u ime Grada, položio je danas cvijeće i odao počast žrtvama masakra u Ferhadiji. Prije 20 godina, od agresorske granate s Trebevića poginulo je 26 osoba, a ranjeno 108. Osim izaslanstva Grada na mjestu masakra u Ferhadiji cvijeće je položio i počast odao predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, te izaslanstva Kantona Sarajevo, Općine Centar, Unije civilnih žrtava rata, Udruga roditelja ubijene djece i porodice žrtava.