Zamjenik gradonačelnika Igor Kamočaji nazočio tiskovnoj konferenciji povodom organizacije 18. Sarajevo Film Festivala

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra podsjetio je na današnjoj tiskovnoj konferenciji da je do početka festivala ostalo još sedam dana, te da se intenzivno sve pripreme u svezi s festivalskom infrastrukturom privode kraju. Upozorio je također na nužnost rješavanja određenih pitanja da bi se Festivalu omogućio daljnji rast. "Mislim da je ovo ključna godina da se shvati da Festival neće moći dalje rasti bez izgradnje festivalskog ili kongresnog centra. To je uvjet da bismo mogli da rastemo dalje, jer drugi gradski centri na tome već rade ili takve centre već imaju", kazao je on. Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaji naglasio je da Grad Sarajevo već dvije godine, podržavajući SFF, intenzivno radi na koordinaciji različitih institucija da bi organizacija Festivala bila što kvalitetnija. "Grad Sarajevo je zadužen za koordinaciju između SFF-a, MUP-a KS-a, resornih ministarstava, javnih komunalnih poduzeća, mjerodavnih inspekcija i predstavnika općina. Želimo izgraditi sustav koji će pružiti cjelinu i potporu ovakvim razvojnim manifestacijama kao što je SFF", naglasio je on, dodavši da su svi hotelski kapaciteti u Sarajevu za Festival već rezervirani.

Apel ugostiteljima i gospodarskim subjektima uoči Sarajevo Film Festivala

Direkcija Sarajevo Film Festivala, Grad Sarajevo, Ministarstvo unutarnjih poslova Kantona Sarajevo, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, Općina Stari Grad, Općina Centar, Općina Novo Sarajevo i Općina Novi Grad, ovim
                     P O Z I V O M
 
podsjećaju vlasnike i korisnike ugostiteljskih i drugih gospodarskih objekata koji se nalaze na lokalitetu održavanja  18. Sarajevo Film Festivala, da se pridržavaju važećih zakonskih odredbi koji se odnose na njihov rad. Pozivamo sve vlasnike i korisnike ugostiteljskih i drugih gospodarskih objekata da blagovremeno pribave odgovarajuća rješenja izdana od mjerodavnih općinskih i kantonalnih tijela, a prije svega:

Ekipe Crvenog križa jugoistočne Europe u posjeti Gradskoj upravi Grada Sarajeva

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaji susreo se danas u zgradi Gradske uprave sa sudionicima 8.regionalnog prvenstva iz pružanja prve pomoći ekipa Crvenog križa glavnih gradova zemalja jugoistočne Europe koje se održava u Sarajevu. Istaknuo  je značaj tog prvenstva i činjenicu da se ono održava u Sarajevu baš u godini kad ovaj grad obilježava 550 godina postojanja. Kamočaji je naglasio da Grad Sarajevo ostvaruje i druge vidove suradnje s glavnim gradovima zemalja jugoistočne Europe, ali da će ovo prvenstvo dodatno unaprijediti tu suradnju.

Ćilim sjećanja, ponosa i nezaborava

Izložba ˝Ćilim sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici˝ – tradicijom protiv zaborava, otvorena je večeras u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu u organizaciji BOSFAM-a (Bosanska familija). Oni koji su došli da pogledaju ovu tužnu izložbu mogli su pogledati ćilime na kojima je svaki motiv jedno ime, ćilime na kojima se nalaze čitave obitelji, ćilime na kojima se nalaze imena djece, žena… nestalih u vihoru proteklog rata. Direktorica BOSFAM-a Munira Beba Hodžić istakla je značaj čuvanja uspomena na nestale i poginule rekavši da obiteljima treba Pravda, a žrtvama Sjećanje. “Ćilim je simbol kuće, miline, nečeg dragog.

U Sarajevu 5. i 6. srpnja projekt „Sarajevo – Innsbruck / Twin Film Cities“

U Sarajevu će 5. i 6. srpnja ove godine biti realiziran projekt „Sarajevo – Innsbruck / Twin Film Cities“. Riječ je o manifestaciji koja se odvija prema ideji inicijatora projekta i intendanta kulturne udruge "Orient Okcident Expres" Emira Handže zajedno s njegovim kolegama Evelin Stark, zamjenicom direktora Internernacionalnog Film Festivala Innsbruck, Ute Mader, zamjenicom predsjednika festivalskog predsjedništva i Daniela Dlouhya, direktora festivala Rejected i suorganizatora projekta. Projekt se realizira u suradnji s mnogobrojnim partnerskim institucijama Art Kino Kriterion, Grad Innsbruck, Grad Sarajevo, Goethe Institut Sarajevo i Austrijskog veleposlanstva u Sarajevu.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Živanović na otvaranju izložbe “Ćilim sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici”

Izložba ˝Ćilim sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici˝ – tradicijom protiv zaborava, bit će otvorena u četvrtak, 28. lipnja s početkom u 18.00 sati u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu. Izložba koju organizira Bosanska familija (BOSFAM) bit će otvorena do 30. lipnja. Svečanosti otvaranja ove izložbe nazočit će Miroslav Živanović, zamjenik gradonačelnika. Izložba je upriličena u spomen sedamnaeste godišnjice genocida u Srebrenici. U proteklih šesnaest godina ćilim su tkale žene koje su izgubile svoje najdraže u genocidu u Srebrenici. Za jednu nestalu osobu se tka mali ćilim dimenzija 40x40cm, različitih boja, motiva, a u ćilimu je upisano ime i prezime žrtve. Tkani dijelovi se spajaju i tako nastaje veći ćilim.

Godišnjica smrti Rate Dugonjića

Danas se navršava 25. godina od smrti Rate Dugonjića, izuzetnog čovjeka, dokazanog antifašiste i borca, vijećnika, društveno-političkog radnika, veleposlanika, narodnog heroja, koji je svojim idejama obilježio povijest Sarajeva i Bosne i Hercegovine. U ovom danu sjećanja na ovog velikog Bosanca i Hercegovca, gradonačelnik Alija Behmen je istaknuo da će ostati zauvijek zapisano da je Rato jedan od najzaslužnijih političara što se u jugoslavenskom grbu našla i šesta, bosanska baklja, kao i to da je prvi obavljao dužnost predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine. „Vođen idejama pravednosti, slobodoljubivosti i jednakosti, još kao gimnazijalac se priključuje omladinskom, a potom kao student prava, studentskom revolucionarnom pokretu. Kao ilegalac i skojevac, najviše druguje i surađuje s Ivom Lolom Ribarom do njegove smrti, a potom aktivno sudjeluje u pripremi oružanog otpora i ustanka u Sarajevu i okolini, organizirajući udarne i diverzantske grupe, sastavljene uglavnom od skojevaca.

42. sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva

Održana je 42. sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva kojom je predsjedavao zamjenik predsjedatelja Salko Nikšić. Gradsko vijeće je usvojilo Odluku o  davanju suglasnosti na Pravilnik o unutarnjoj organizaciji jedinstvenog gradskog tijela uprave – Gradske uprave Grada Sarajeva. Vijećnici Grada Sarajeva usvojili su Odluku o ispravci tehničke greške u Odluci o provođenju izmjena i dopuna Regulativnog plana „Centar Novo Sarajevo“. Vijećnici Gradskog vijeća usvojili su pojedinačno zaključke kojima se Nacrt Odluke o pristupanju izradi Regulativnog plana „Alipašin most V“; Nacrt Odluke o pristupanju izradi Regulativnog plana „ Alipašin most VI“; Nacrt Odluke o pristupanju izradi Regulativnog plana „Jarčedoli“; te Nacrt Odluke o pristupanju izradi Regulativnog plana „Kanara“, upućuju u javnu raspravu kako je to predloženo u danim zaključcima.

Grad Sarajevo će podržati kandidaturu belgijskog grada Liegea za domaćina Međunarodne izložbe EXPO 2017

Grad Sarajevo će podržati kandidaturu belgijskog grada Liegea za domaćina Međunarodne izložbe EXPO 2017. Ovo je istaknuo gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen koji je zajedno s Miloradom Kojovićem, tajnikom Gradske uprave, primio Jean-Marca Delizeea, bivšeg državnog tajnika i sadašnjeg člana Federalnog parlamenta Kraljevine Belgije. “U posjeti sam Sarajevu u svojstvu veleposlanika Grada Liegea koji se kandidirao za EXPO 2017. godine. Njegov protukandidat je Grad Astani iz Kazahstana. Konačnu odluku donijet će Biro za međunarodne izložbe na Generalnoj skupštini 22. studenoga ove godine”, istaknuo je Delizee, te dodao da je, ustvari, riječ o državnom projektu u čiju su se organizaciju, lobiranje i implementaciju uključili stanovnici, razne institucije, društveno-političke strukture i diplomatsko-konzularna predstavništva Belgije.

U Gradskoj upravi održan treći radni sastanak povodom organiziranja 18. Sarajevo Film Festivala

Zamjenik gradonačelnika Igor Kamočaji sazvao je danas treći radni sastanak o temi: "Koordinacija aktivnosti za uređenje grada pred i tijekom 18. Sarajevo film festivala". Kako je kazao zamjenik gradonačelnika Sarajeva cilj sastanka je da se koordiniraju aktivnosti za uređenje grada pred najznačajniji nastupajući kulturni događaj u gradu Sarajevu, ali i za vrijeme njegovog trajanja, budući da se očekuje veliki broj gostiju i turista i namjera je pružiti im ugodan boravak u gradu. Sastanku su nazočili: administrativni direktor Sarajevo Fim Festivala (SFF), Dževad Mujan, koordinatorica projekta Sarajevo grad filma, Ivana Pekušić, predstavnici MUP-a Kantona Sarajevo, Mersad Hasanbegović, Mirsad Đozo i Sejad Demir, ministar prometa Kantona Sarajevo, Haris Lulić, te predstavnici KJKP „RAD“, Rešad Opanković i Hamdo Gačo.