43. sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva

Održana je 43. sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva kojom je predsjedavao predsjedatelj Gradskog vijeća prim. dr. Željko Ler. Vijećnici Grada Sarajeva usvojili su Odluku o utvrđivanju i načinu dodjele nagrade Slovo Makovo/Mak Dizdar. Cijeneći veliki doprinos Mehmedalije Maka Dizdara kao najpoznatijeg bosanskohercegovačkog pjesnika, koji je i kao građanin Sarajeva ostavio neizbrisiv trag u kulturnom i društvenom životu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, te uvažavajući potrebu da se suvremenim poetskim velikanima oda priznanje na dostojanstven način, Gradsko vijeće Grada Sarajeva donosi navedenu Odluku. Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo je Odluku o usvajanju Izmjena i dopuna Regulativnog plana „Zetra“ s Odlukom o provedbi Izmjena i dopuna Regulativnog plana „Zetra“. Vijećnici su usvojili Odluku o pripremi i provedbi kulturnog programa „Sarajevo, europski most kultura 2014“.

Živanović primio 24-ero mladih iz BiH i Luksemburga izliječenih od malignih oboljenja

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Miroslav Živanović primio je danas u Gradskoj upravi 24-ero mladih iz Bosne i Hercegovine i Luksemburga izliječenih od malignih oboljenja, sudionike Rehabilitacijskog kampa za izliječene mlade. Kamp organizira Udruga „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“ u sklopu Mreže mladih izliječenih od raka u razdoblju od 24. do 31.07.2012. godine. Tom prigodom sudionike Kampa zamjenik gradonačelnika Živanović je pozdravio u ime Grada i gradonačelnika Sarajeva, te je čestitao organizatoru. Posebno je ocijenio korisnim iskustva koja na ovaj način razmjenjuju mladi izliječeni od raka, kao i njihovi roditelji. Živanović je mladima iz Bosne i Hercegovine i Luksemburga predstavio Katalog o programima neformalnog obrazovanja na području grada Sarajeva i aktivnostima iz ovih programa koje je podržao Grad Sarajevo.

43. sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva

Temeljem članka 35. stavak 1.b. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Sarajeva (“Službene novine Kantona Sarajevo”, broj 28/09), sazivam 43. sjednicu Gradskog vijeća Grada Sarajeva koja će se održati u utorak 31.07.2012. godine u 10.00 sati, u objektu Grada Sarajeva – Ovalna dvorana Gradskog vijeća, Ulica Hamdije Kreševljakovića, broj 3/1. Uz poziv za sjednicu dostavlja se i Zapisnik o radu 42. sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva održane 26.06.2012. godine. Za sjednicu predlažem sljedeći DNEVNI RED: 

Tradicionalni planinarski pohod \”Visojevica\” u povodu obilježavanja 27. srpnja – Dana ustanka

U organizaciji Planinarskog društva "Igman" danas je u okviru proslave 27. srpnja – Dana ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine, upriličen 40. po redu planinarski pohod "Visojevica 2012". Manifestacija " To je pohod ratnim stazama u znak sjećanja na ilegalce i narodne heroje Mustafu Dovadžiju i Janka Balordu, koji su likvidirani u Drugom svjetskom ratu i bačeni u jamu Bezdan duboku 207 metara. Komandant planinarskog pohoda Suad Hamalukić kazao je da je stotinjak planinara iz svih planinarskih društava Kantona Sarajevo (KS) jutros krenulo s Vratnika, utvrđenom trasom, obilazeći spomen – obilježja palim borcima iz Drugog svjetskog rata i iz posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini. U ime Grada Sarajeva, sudionike manifestacije "Visojevica", koja se održava tradicionalno od 1956. godine, pozdravio je zamjenik predsjedatelja Gradskog vijeća Salko Nikšić.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Živanović nazočio obilježavanju 19. godišnjice odbrane Žuči

Udruga "Prva slavna – 111. viteška brigada" Sarajevo danas je nizom prigodnih sadržaja obilježila 19. godišnjicu odbrane brda Žuč i pogibije ratnih komandanta Envera Šehovića, Zahira Panjete i njihovih suboraca, koji su se nesebično žrtvovali u odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine. U znak sjećanja na herojstvo bh. branitelja, Miroslav Živanović, zamjenik gradonačelnika, te izaslanstva kantonalnih i federalnih vlasti, obišli su danas šehidska mezarja i groblja – "Buća Potok", "Kobilja Glava", "Lav", "Sv. Josip", "Sv. Marko" i "Stadion", te mezare legendarnih ratnih komandanata u haremu Ali-pašine džamije, kao i mjesta njihove pogibije, te položili cvijeće i odali počast braniteljima BiH. Samo u srpnju 1993. u teškim borbama na liniji odbrane tadašnje 1. motorizirane brigade Armije RBiH poginulo je 89 njenih pripadnika, 18 pripadnika RMUP-a (Specijalne policijske jedinice "Bosna") i određeni broj branitelja – pripadnika drugih jedinica Armije RBiH koje su sudjelovali u odbrani platoa Žuči. Istovremeno, cvijeće je položeno i na mjesto pogibije 18 pripadnika specijalne policijske jedinice "Bosna" čemu su, uz ostale, nazočili i predstavnici Federalne i Kantonalne udruge veterana Odreda policije "Bosna", koji baštine tradicije ove proslavljene jedinice.

Behmen: parkovi, školska igrališta i zelene površine u noćnim satima postaju okupljališta narkomana, alkoholičara…

Povodom obraćanja građana Sarajeva Gradskoj upravi u kojima su izrazili zabrinutost i uznemirenost sve učestalijom pojavom narkomana i alkoholičara na najfrekventnijim mjestima u gradu, gradonačelnik Alija Behmen uputio je pismo ministru unutarnjih poslova KS Muhamedu Budimliću, policijskom komesaru Vahidu Ćosiću i načelnicima policijskih uprava da poduzmu određene mjere s ciljem rješavanja ovog gorućeg problema. Gradonačelnik u pismu navodi da su već dulje vrijeme parkovi, školska igrališta i zelene površine u gradskim područjima, u noćnim satima, postala okupljališta narkomana, alkoholičara i problematičnih osoba, što među građanima izaziva osjećaj straha i nesigurnosti.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Živanović primio sudionike Međunarodne ljetne škole

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Živanović upriličio je danas prijem za sudionike Međunarodne ljetne škole koja se od 18. do 28.07. održava u Sarajevu u organizaciji udruge „Pravnik“ i fondacije „Konrad Adenauer“. Zamjenik gradonačelnika Živanović je poželio dobrodošlicu sudionicima te istakao kako je prijem za sudionike ljetne škole u Gradskoj upravi postao tradicija. Živanović je studentima predstavio rad Gradske uprave te iznio osnovne informacije o Sarajevu i predstavio neke od projekata Grada Sarajeva (Trebevićka žičara, Vijećnica). U razgovoru sa sudionicima ljetne škole, zamjenik gradonačelnika je studentima  predstavio i kompliciran ustroj Bosne i Hercegovine za što su studenti pokazali iznimno zanimanje.

Živanović pozdravio sudionike Međunarodne ljetne škole

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Živanović je sinoć na prijemu u hotelu Europa pozdravio sudionike ovogodišnje Međunarodne ljetne škole koja se tradicionalno održava u organizaciji udruge „Pravnik“ i fondacije „Konrad Adenauer“. Živanović je sudionicima poželio dobrodošlicu u Sarajevo te poželio uspješan rad tijekom trajanja Međunarodne ljetne škole. „Nadam se da ćete iskustva koja steknete na ovoj ljetnoj školi iz područja tranzicijske pravde i ljudskih prava imati priliku iskoristiti, kako u svom profesionalnom radu, tako i u životu“, naglasio je Živanović te izrazio iskrenu zahvalnost profesionalnoj ekipi iz udruge „Pravnik“, koji svojim uloženim naporima omogućavaju održavanje ove ljetne škole.

Gradonačelnik Behmen uputio čestitke povodom nastupajućeg mubarek mjeseca Ramazana

Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Alija Behmen u svoje i u ime Grada Sarajeva uputio je čestitku povodom nastupajućeg mubarek mjeseca Ramazana dr. Mustafi ef. Ceriću, reisul-ulemi Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, Huseinu ef. Smajiću, muftiji Sarajevskom i mr Feridu Dautoviću, glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo. „Vama i pripadnicima islamske vjeroispovijesti grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine upućujem najsrdačnije čestitke povodom nastupajućeg mubarek mjeseca Ramazana, sa željom da dane posta provedete u dobrom zdravlju i obiteljskoj sreći“, istakao je, između ostaloga, gradonačelnik Behmen u svojoj čestitki.

Zamjenik gradonačelnika upriličio prijem za predstavnike Omladinske informativne agencije BiH (OIA)

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Miroslav Živanović primio je danas izaslanstvo Omladinske informativne agencije BiH (OIA), na čelu sa Samirom Mahmićem, senior program koordinatorom.  U okviru programa „Zapošljavanje i zadržavanje mladih u BiH“, kojeg provode agencije Ujedinjenih naroda podržanog od strane Fonda Milenijskih razvojnih ciljeva, OIA realizira i projekt pod nazivom „Aktivni mladi“. Ovaj projekt promovira kreiranje modela kroz koji mladi u srednjim školama na interaktivan način i u praksi prepoznaju važnost pristupa u obrazovanju koji se temelji na razvoju životnih vještina i ključnih kompetencija.