Okrugli sto: \”Škola plivanja kroz nastavni proces učenika osnovnih škola Kantona Sarajevo – školska godina 2011./12.\”

U petak 31.08.2012. godine s početkom u 10.00 sati, u Ovalnoj dvorani Gradskog vijeća Grada Sarajeva (ul. Hamdije Kreševljakovića 3/1)  održat će se Okrugli sto o temi: "Škola plivanja kroz nastavni proces učenika osnovnih škola Kantona Sarajevo – školska godina 2011./12." Okrugli stol se održava u organizaciji Grada Sarajeva, Ministarstva za obrazovanje, znanost i mlade Kantona Sarajevo i JP „Olimpijski bazen Otoka“ d.o.o. Cilj Okruglog stola je prezentacija analize Projekta škole plivanja za učenike četvrtih razreda osnovnih škola s područja Kantona Sarajevo u školskoj 2011./12. godini.

U listopadu Sportske igre OAZE

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaji održao je danas u prostorijama Gradske uprave radni sastanak s predstavnicima Udruge za potporu osobama s intelektualnim poteškoćama na području Kantona Sarajevo „OAZA“. Povod za sastanak je organizacija Sportskih igara Oaze koje ova udruga, u partnerstvu sa Specijalnom olimpijadom BiH 2012. godine, organizira po drugi put. Prema riječima izvršne direktorice ove udruge Adise Pamuk, ovogodišnja manifestacija održat će se od 04. do 07. listopada u Sarajevu. Očekuje se učešće preko 700 natjecatelja iz Švedske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Grad Sarajevo počasni pokrovitelj biciklističke utrke „Giro di Sarajevo“

Zamjenik gradonačelnika Igor Kamočaji nazočio je danas konfereciji za tisak povodom održavanja tradicionalnog biciklističkog događaja „Giro di Sarajevo“ koji će biti održan u nedjelju 02.09.2012. godine u Sarajevu. Grad Sarajevo je i ove godine počasni pokrovitelj utrke. „Afirmiranjem biciklizma kao alternativnog i zdravog načina prijevoza te njegovog pozitivnog utjecaja na očuvanje životne sredine izravno doprinosimo poboljšanju kvalitete života u našem gradu. Nadam se da će se ove godine još više povećati broj sudionika, te ovim putem pozivam sve građanke i građane Sarajeva da se pridruže ovoj utrci“, izjavio je Kamočaji.

Odata počast i položeno cvijeće na spomen-obilježje na Trgu solidarnosti

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaji i zamjenik predsjedatelja Gradskog vijeća Salko Nikšić, danas su, u ime Grada Sarajeva, odali počast i položili cvijeće na spomen-obilježje na Trgu solidarnosti kod broja 14 (Alipašino Polje – pijaca). Na tom mjestu, prije dvadeset godina, od granate ispaljene s agresorskih položaja ubijeno je 11, a ranjeno 53 naših sugrađana. Tog kobnog dana život su izgubili: Rifet Bahtić, Jasmin Đozo, Muniba Ganija, Nermin Gušić, Zoran Kafedžić, Sadrija Krasnić, Nadežda Puljić, Daniel Turkalj, Edin Uzunović te još dvije neidentificirane osobe.

Behmen i Kool potpisali Memorandum o razumijevanju u području socijalnih pitanja

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen s tajnikom Gradske uprave Miloradom Kojovićem primio je danas Henka Koola, zamjenika gradonačelnika Den Haaga za međunarodnu socijalnu politiku, s ciljem postizanja dogovora o konkretnoj zajedničkoj suradnji u području socijalnih pitanja. Tim povodom gradonačelnik Behmen je danas potpisao Memorandum o razumijevanju, kojim se Grad Sarajevo zajedno s potpisnicima: Gradom Den Haagom, Ministarstvom za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo i SERDA-om obvezuje da će zajednički raditi: na projektima potpore pružanja socijalnih usluga na području grada i Kantona Sarajevo, na izgradnji informacijskoga sustava za sve građane KS, koji će posebno obuhvatiti bazu podataka nezaposlenih i osoba u stanju socijalne potrebe, na kreiranju kvalitetnih programa obuke za nezaposlene, kao i na edukaciji socijalnih radnika iz Grada i Kantona Sarajevo, sukladno standardima koja se primjenjuju u Den Haagu.