Okrugli stol: plivanje uvesti u redovne nastavne planove i programe u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo

U četiri godine rada Olimpijskog bazena Otoka, smanjen je broj neplivača među djecom i školskom mladeži za preko 13.000 kroz organizirane škole plivanja; formirano je oko 25 klubova vodenih sportova; održana su brojna natjecanja u plivanju i vaterpolu, s tim da je Vaterpolo turnir europskih prvaka uvršten u službeni natjecateljski kalendar Europske plivačke i vaterpolo asocijacije (LEN-a), te je zabilježeno oko dva miliona posjeta. Ovo su samo neki od rezultata istaknuti danas na Okruglom stolu koji se u prostorijama Grada Sarajeva održao u sklopu manifestaciju „Sport za sve na Olimpijskom“, upriličene povodom 4. rođendana Olimpijskog bazena Otoka. Okrugli stol se održao u organizaciji Grada Sarajeva, Ministarstva za obrazovanje, znanost i mlade Kantona Sarajevo i JP „Olimpijski bazen Otoka“ d.o.o.

Okrugli sto: \”Škola plivanja kroz nastavni proces učenika osnovnih škola Kantona Sarajevo – školska godina 2011./12.\”

U petak 31.08.2012. godine s početkom u 10.00 sati, u Ovalnoj dvorani Gradskog vijeća Grada Sarajeva (ul. Hamdije Kreševljakovića 3/1)  održat će se Okrugli sto o temi: "Škola plivanja kroz nastavni proces učenika osnovnih škola Kantona Sarajevo – školska godina 2011./12." Okrugli stol se održava u organizaciji Grada Sarajeva, Ministarstva za obrazovanje, znanost i mlade Kantona Sarajevo i JP „Olimpijski bazen Otoka“ d.o.o. Cilj Okruglog stola je prezentacija analize Projekta škole plivanja za učenike četvrtih razreda osnovnih škola s područja Kantona Sarajevo u školskoj 2011./12. godini.

U listopadu Sportske igre OAZE

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaji održao je danas u prostorijama Gradske uprave radni sastanak s predstavnicima Udruge za potporu osobama s intelektualnim poteškoćama na području Kantona Sarajevo „OAZA“. Povod za sastanak je organizacija Sportskih igara Oaze koje ova udruga, u partnerstvu sa Specijalnom olimpijadom BiH 2012. godine, organizira po drugi put. Prema riječima izvršne direktorice ove udruge Adise Pamuk, ovogodišnja manifestacija održat će se od 04. do 07. listopada u Sarajevu. Očekuje se učešće preko 700 natjecatelja iz Švedske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Grad Sarajevo počasni pokrovitelj biciklističke utrke „Giro di Sarajevo“

Zamjenik gradonačelnika Igor Kamočaji nazočio je danas konfereciji za tisak povodom održavanja tradicionalnog biciklističkog događaja „Giro di Sarajevo“ koji će biti održan u nedjelju 02.09.2012. godine u Sarajevu. Grad Sarajevo je i ove godine počasni pokrovitelj utrke. „Afirmiranjem biciklizma kao alternativnog i zdravog načina prijevoza te njegovog pozitivnog utjecaja na očuvanje životne sredine izravno doprinosimo poboljšanju kvalitete života u našem gradu. Nadam se da će se ove godine još više povećati broj sudionika, te ovim putem pozivam sve građanke i građane Sarajeva da se pridruže ovoj utrci“, izjavio je Kamočaji.

Odata počast i položeno cvijeće na spomen-obilježje na Trgu solidarnosti

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaji i zamjenik predsjedatelja Gradskog vijeća Salko Nikšić, danas su, u ime Grada Sarajeva, odali počast i položili cvijeće na spomen-obilježje na Trgu solidarnosti kod broja 14 (Alipašino Polje – pijaca). Na tom mjestu, prije dvadeset godina, od granate ispaljene s agresorskih položaja ubijeno je 11, a ranjeno 53 naših sugrađana. Tog kobnog dana život su izgubili: Rifet Bahtić, Jasmin Đozo, Muniba Ganija, Nermin Gušić, Zoran Kafedžić, Sadrija Krasnić, Nadežda Puljić, Daniel Turkalj, Edin Uzunović te još dvije neidentificirane osobe.

Behmen i Kool potpisali Memorandum o razumijevanju u području socijalnih pitanja

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen s tajnikom Gradske uprave Miloradom Kojovićem primio je danas Henka Koola, zamjenika gradonačelnika Den Haaga za međunarodnu socijalnu politiku, s ciljem postizanja dogovora o konkretnoj zajedničkoj suradnji u području socijalnih pitanja. Tim povodom gradonačelnik Behmen je danas potpisao Memorandum o razumijevanju, kojim se Grad Sarajevo zajedno s potpisnicima: Gradom Den Haagom, Ministarstvom za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo i SERDA-om obvezuje da će zajednički raditi: na projektima potpore pružanja socijalnih usluga na području grada i Kantona Sarajevo, na izgradnji informacijskoga sustava za sve građane KS, koji će posebno obuhvatiti bazu podataka nezaposlenih i osoba u stanju socijalne potrebe, na kreiranju kvalitetnih programa obuke za nezaposlene, kao i na edukaciji socijalnih radnika iz Grada i Kantona Sarajevo, sukladno standardima koja se primjenjuju u Den Haagu.

Udruga “Dječji pokret za mir, ljubav, prijateljstvo“ – Djeca Sarajeva obilježava 20. godišnjicu rada

Zamjenik gradonačelnika Igor Kamočaji danas je u, prostorijama Gradske uprave, održao radni sastanak s koordinatoricom Pokreta za Mir – Djeca Sarajeva Ivanom Inom Mostarac povodom obilježavanja 20. rođendana udruge “Dječji pokret za mir, ljubav,prijateljstvo“ – Djeca Sarajeva. Proslava rođendana ove organizacije je predviđena za srijedu, 19.09.2012. godine ispred Vječne vatre. Koordinatorica Mostarac je zamjeniku gradonačelnika predstavila projekt obilježavanja rođendana Udruge te tom prilikom istakla kako organizacijom ove manifestacije, na kojoj će sudjelovati veliki broj djece, žele svima poslati poruku mira, ljubavi i prijateljstva.

Gradonačelnik Behmen potpisuje memorandum o razumijevanju u području socijalnih pitanja u Gradskoj upravi

U četvrtak 30.08.2012. godine u 11.00 sati, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen primit će Henk Koola, zamjenika gradonačelnika Den Haaga za međunarodnu socijalnu politiku, s ciljem postizanja dogovora o konkretnoj zajedničkoj suradnji u području socijalnih pitanja. Tim povodom će gradonačelnik Behmen potpisati Memorandum o razumijevanju, kojim se Grad Sarajevo zajedno s potpisnicima: Gradom Den Haagom, Ministarstvom za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo i SERDA-om obvezuje da će zajednički raditi: – na projektima potpore pružanja socijalnih usluga na području grada i Kantona Sarajevo, – na uspostavi kvalitetne baze podataka nezaposlenih i osoba u stanju socijalne potrebe, – na kreiranju kvalitetnih programa obuke za nezaposlene, – kao i na edukaciji socijalnih radnika iz Grada i Kantona Sarajevo.

Behmen otvorio manifestaciju „Sport za sve na olimpijskom“

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa zamjenikom Igorom Kamočajijem i tajnikom Gradske uprave Miloradom Kojovićem svečano je otvorio manifestaciju „Sport za sve na Olimpijskom“ povodom obilježavanja 4. godišnjice rada Olimpijskog bazena Otoka. Kako je istakao gradonačelnik Behmen ova manifestacija je skroman način da se obilježi četiri godine rada Olimpijskog bazena Otoka. „Olimpijski bazen Otoka je jedna od najvećih investicija Grada Sarajeva. Za četiri godine rada kroz ovaj bazen je prošlo više od dva miliona ljudi. Ovo je mjesto gdje se i stari i mladi rekreiraju i gdje se odgajaju budući sportaši. Danas imamo oko 25 klubova koji ovdje djeluju i to je ono što trebamo podržavati“, kazao je gradonačelnik Behmen te naglasio kako je Sarajevo napokon postalo i plivački grad.

Obilježena 17. godišnjica masakra kod gradske tržnice

Gradonačelnik Alija Behmen, njegov zamjenik Igor Kamočaji, predsjedatelj Gradskog vijeća Željko Ler i tajnik Gradske uprave Milorad Kojović, u ime Grada Sarajeva, danas su odali počast i položili cvijeće na mjesto masakra u ulici Mula Mustafe Bašeskije do broja 64 (sjeverni ulaz u gradsku tržnicu)  u znak sjećanja na 43 ubijena sugrađana. Tada je teže i lakše ranjeno 84 Sarajlija. Od minobacačke granate ispaljene sa agresorskih položaja iz pravca Trebevića prije 17 godina smrtno su stradali: Omer Ajanović, Hidajet Alić, Salko Alić, Zeno Bašević, Husein Baktašević, Sevda Brkan-Kruščica, Vera Brutus-Ðukić, Halida Cepić, Paša Crnčalo, Mejra Cocalić, Razija Čolić, Esad Čoranbegić, Dario Dlouhi, Salko Duraković, Alija Dževlan, Najla Fazlić, Rijad Garbo, Ibrahim Hajvaz, Meho Herceglić, Jasmina Hodžić, Hajrudin Hozo, Jusuf Hašimbegović, Adnan Ibrahimagić, Ilija Karanović, Mesudija Kerović, Vehid Komar, Muhamed Kukić, Mirsad Kovačević, Hašim Kurtović, Ismet Klarić, Masija Lončar, Osman Mahmutović, Senad Muratović, Goran Poturković, Blaženka Smoljan, Hamid Smajlhodžić, Hajro Šatrović, Samir Topuzović, Hamza Tunović, Ajdin Vukotić, Sabaheta Vukotić, Meho Zećo i Narima Žiga.