Отворен Први свјетски форум урбанизма у Сарајеву

У Народном позоришту у Сарајеву вечерас је свечано отворен Први свјетски форум урбанизма, који треба да постане традиционално двогодишње бијенале на којем ће се окупљати најзначајнија свјетска имена из области архитектуре, урбанизма и просторног уређења. Градоначелник Сарајева и предсједник Организационог одбора Форума Алија Бехмен, у присуству бројних француских и домаћих архитеката, урбаниста, предузетника и политичара казао је да му је жеља да Сарајево постане пријестолницом идеја о урбаној цивилизацији, креативни простор који ће такођер бити и један велики лабораториј за будућност.

У недјељу 9. септембра акција „Let\’s Do It – очистимо земљу за један дан“

“Позивамо све грађане БиХ да у недјељу 9. септембра сви заједно се укључимо у акцију чишћења улица, паркова и излетишта како би наша земља постала љепша, чистија и боља“, истакнуо је Божидар Михајловић, предсједник УГ „Руке“ и координатор акције за ФБиХ на данас одржаној прес конференцији у Градској управи Града Сарајева поводом реализације пројекта „Let\’s Do It – очистимо земљу за један дан“. Акција се планира провести синхронизовано у једном дану и с почетком у исто вријеме на територији читаве Босне и Херцеговине – у недјељу 09.09.2012. године са почетком у 11.00 часова. Овај пројекат, подржан и од Града Сарајева, по први пут се реализира у нашој земљи у склопу глобалне акције чишћења цијелог планета. Носитељи овог значајног еколошког пројекта су УГ „Руке“ из Сарајева и УГ “Мозаик пријатељства” из Бања Луке, уз генералног партнера ХТ Еронет.

Фондација Грамен: микрокредитима до посла

Замјеник градоначелника Сарајева Мирослав Живановић уприличио је данас пријем за Ханса Рајтза, банкара из Њемачке, који је заједно са проф. Мухамедом Јунузом, бангладешким економистом и добитником Нобелове награде за мир, утемељио Фондацију Грамен Креатив лабораторија. Ова фондација, према ријечима њеног креативног директора Рајтза, дјелује према концепту подузетничких микрокредита односно увођења кредитних линија за сиромашне и поготово жене, који би жељели покренути мали бизнис.

Град Сарајево по шести пут узастопно суорганизатор и домаћин међународног пројекта ПОЛУМАРАТОН САРАЈЕВО 2012.

Град Сарајево је по шести пут  узастопно суорганизатор и домаћин међународног пројекта  ПОЛУМАРАТОН САРАЈЕВО 2012. – најмасовнијег  спортског догађаја у нашој земљи. Овогодишњи  Полумаратон Сарајево ће бити  одржан 16. септембра са почетком у 9 часова испред ББИ центра. Генерални спонзори Полумаратона 2012. су Град Сарајево и Coca Cola Hellenic БиХ. Партнери на пројекту су Securitas, Development studio,  Novo Nordisk, Toyota, Oracle, Mercator BH, Хотел Бристол, ЕУФОР, Ecoton, Француска Амбасада, Кантонално Министарство Културе и Спорта, ББИ центар, Sportlife, Gumapro, Олимпијски комитет БиХ,  UN, YERP пројекат и Општина Центар Сарајево.

Трећи Балет фест Сарајево од 20. септембра под генералним покровитељством Града Сарајева

Балет Народног позоришта Сарајево ове године по трећи пут организира "Балет Фест Сарајево", који ће бити одржан од 20. до 27. септембра под генералним покровитељством Града Сарајева. Тим поводом је данас у Народном позоришту организована прес конференција на којој је присутнима представљен програм Фестивала. Како је на прес конференцији истакнула умјетничка директорица Едина Папо, Балет Фест не би постојао да нема огромне и снажне љубави према умјетности свих који су укључени у његову организацију. „ Овим фестивалом се трудимо да граду и држави донесемо дашак опуштености и умјетности. Потрудили смо се да програм буде што квалитетнији и интересантнији за публику. Ове године нам долазе еминентни умјетници из Србије, Македоније, Турске, Украјине. Један од приоритета овог фестивала је и развој балетне сцене“, изјавила је Папо те захвалила свима који су помогли одржавање овогодишњег Балет Феста.

Градоначелник Беча у Градској управи Сарајева: односи наших двају градова су истински пријатељски, а не само партнерски

„Грађани Беча одувијек су били везани за Сарајево, у добрим и лошим времена, па су и односи наших двају градова истински пријатељски, а не само пуко партнерски“, истакнуо је данас градоначелник Беча др. Михаел Хопл на пријему у Градској управи Града Сарајева који је за делегацију Града Беча уприличио градоначелник Сарајева Алија Бехмен са сарадницима. Градоначелник Хопл је овом приликом такођер изразио задовољство обновом и развојем Сарајева рекавши како га радује „што је у Сарајеву сједиште многих фирми из Аустрије које инвестирају у Босну и Херцеговину и њен будући развој“.