Одржан радни састанак поводом иницијативе Града Сарајева за оснивање Клуба „Споразума градоначелника/начелника (Covenant of Mayors) у Босни и Херцеговини“

Град Сарајево је покренуо иницијативу за оснивање Клуба „Споразума градоначелника/начелника (Covenant of Mayors) u Bosni i Hercegovini“ с циљем провођења проактивне енергетске политике и подизања еколошке свијести наших грађана о енергетској проблематици, заштити околиша и потреби ефикасног коришћења енергије. Чланство у овај клуб општинама и градовима – локалним и регионалним властима у БиХ, који представљају непосредну управу грађана, омогућио би  размјену искустава и знања, заједничке наступе, те иницирање припрема пројеката за аплицирање у ЕУ фондовима. Тим поводом Алија Бехмен, градоначелник Сарајева и Игор Камочаји, замјеник градоначелника и пројект менаџер енергетске ефикасности за Град Сарајево, одржали су данас у Градској управи радни састанак са начелницима/градоначелницима бх. градова и општина који желе да се придруже Клубу и тиме укључе у овај пројекат.

Градоначелник Бехмен говорио на панелу „Градови, усамљеност и заједничка судбина“ на Међународној конференцији за мир

Град Сарајево је до 11. септембра домаћин Међународне конференције за мир: Заједнички живот је будућност – Дијалог религија и култура, уз учешће вјерских лидера свих конфесија, те политичких и културних угледника из цијелог свијета. Конференција се одржава у организацији католичке заједнице  Сант\’Егидио из Рима, у сарадњи са Исламском заједницом у БиХ, Српском православном црквом, Врхбосанском надбискупијом и Јеврејском заједницом у БиХ. Ријеч је о највећем религијском, културном и политичком послијератном скупу у Сарајеву, на којем ће се разматрати горућа питања савременог друштва, суживота и мира. На данас одржаном панелу о теми  „Градови: усамљеност и заједничка судбина“, обраћање је имао и градоначелник Сарајева проф. др. Алија Бехмен који је, између осталог, истакнуо да „град по хеленистичкој и римској концепцији, није само скуп зграда, отуђених људи и социјалних односа, него прије свега заједница људи истих потреба, интереса, обичаја који у заједничком, смисленом, мултидисциплинарном напору стварају прихватљиво и подесно мјесто за живот. Стога – управо обнова традиције урбаног живота, културе и самоуправе опћине, града, комуне, регије допринијеће одрживој интеграцији која ће гарантирати стабилни развој, мир и сарадњу….“

Делегација побратимског града Барселоне борави у Сарајеву

Градоначелник Барселоне Хавиер Триас заједно са својим сарајевским колегом Алијом Бехменом данас је одао почаст и положио цвијеће на Спомен-обиљежје убијеној дјеци опкољеног Сарајева 1992.-1995. године. Овом чину, поред делегација градова Барселоне и Сарајева, присуствовали су и амбасадорица Краљевине Шпаније у БиХ, Њ.Е. Мариа Аурора Мејиа Ераскин те почасни грађанин Града Сарајева Хuanu M. Tintore, предсједник Краљевског тениског клуба "Барселона“. „Као градоначелник и као педијатар врло сам дирнут у овом моменту када одајемо почаст невино убијеној дјеци. Уз почаст врло је важно  сјећање и порука да се оваква судбина не деси никоме на свијету“, изјавио је том приликом градоначелник Барселоне.

Више од 35.000 волонтера у акцији „Let\\

Након окончане акције „Let\’s Do It – Очистимо земљу за 1 дан“ коју је провело Удружење грађана „РУКЕ“ из Сарајева у сарадњи са Удружењем грађана „Мозаик пријатељства“ из Бање Луке, а у којој је судјеловало више од 97 општина у Босни и Херцеговини можемо рећи да је била итекако успјешна, саопћили су организатори. Према незваничним подацима који су до сада прикупљени, на простору државе се окупило више од 35.000 волонтера те је прикупљено више од 40.000 врећа смећа. Акцијом је остварен веома битан циљ: подигла се Босна и Херцеговина на ноге и ујединила с једним задатком – чишћа и љепша БиХ! Поред тога, остварени су и остали циљеви: направљен употпуњени регистар илегалних депонија на простору Босне и Херцеговине; подигнута еколошка свијест грађана ове државе, направљен функционалан нетwорк невладиног и владиног сектора, привредних субјеката и грађанства, школа, факултета, академске заједнице, медија и других субјеката те међународних институција.