Potpora francuskog Serre Chevaliera Sarajevu 2014.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa zamjenikom Miroslavom Živanovićem i tajnikom Gradske uprave Miloradom Kojovićem primio je danas Alana Bensona iz Serre Chevaliera, jednog od najvećih zimskih turističkih centara u Francuskoj. Posjetu visokih dužnosnika institucije za obranu Francuske na čelu s Alenom Bensonom našem gradu, organiziralo je Veleposlanstvo Republike Francuske u BiH, čiji je veleposlanik Nj.E. Roland Gilles također nazočio današnjem prijemu u Gradskoj upravi. „Posjetom prijateljskom i pobratimskom Sarajevu želimo da oživimo i unaprijedimo veze između vašeg grada i Doline Serre Chevalier, koju čine četiri općine: Monetier les Bains, Montgenevre, Salle les Alpes i St.Chaffrey“, istaknuo je gospodin Benson.

Gradonačelnik Alija Behmen sudjelovao u obilježavanju Svjetskog dana turizma

Gradonačelnik Alija Behmen sa zamjenikom Miroslavom Živanovićem, danas se pridružio obilježavanju svjetskog dana turizma u organizaciji fondacije “Mozaik” govoreći o doprinosu grada ukupnom razvoju turizma u Bosni i Hercegovini. Pored obilježavanja ovoga značajnog nadnevka, povod današnjeg druženja bila je i uspješna realizacija projekta “Sarajevo na raskršću svijeta”, kojega je ova fondacija implementirala u suradnji s Europskom unijom i Gradskom upravom Grada Sarajeva. Cilj projekta je unapređenje atraktivnosti ruta kulturno-povijesne baštine i promocija kulture kao neupitnog potencijala turizma grada Sarajeva. Rutu povezuju 13 objekata kulturno-povijesne baštine: Zemaljski muzej BiH, Muzej “Alija Izetbegović”, Muzej suvremene umjetnosti Sarajevo-Ars Aevi, Umjetnička galerija BiH, Bošnjački institute – Fondacija Adil Zulfikarpašić, Kuća Alije Đerzeleza, Sebilj, Bijela tabija i Muzej grada Sarajeva sa svojih pet depandansa: Muzej Židova BiH, Muzej Sarajevo “1878-1918”, Brusa bezistan, Despića kuća i Svrzina kuća.

Izaslanstvo gradskih vijećnika Grada Istanbula u posjeti Gradu Sarajevu

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa zamjenicima predsjedatelja Gradskog vijeća Grada Sarajeva Tatjanom Ljujić Mijatović i Salkom Nikšićem danas su upriličili prijem za višečlano izaslanstvo gradskih vijećnika pobratimskog Grada Istanbula. Prijemu su još nazočili zamjenik gradonačelnika Miroslav Živanović, predsjednica i članovi Povjerenstva za međunarodnu suradnju Gradskog vijeća Lejla Somun – Krupalija, Igor Stojanović i Vedrana Vikić,  te tajnici Gradskog vijeća i Gradske uprave Safet Krajišnik i Milorad Kojović. U istanbulskom izaslanstvu se nalazi 17 vijećnika, a predvodi ih gradska vijećnica Derya Yanik.

Zamjenik gradonačelnika Živanović pozdravio sudionike Glavne skupštine HKD-a “Napredak”

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Živanović je, u ime Grada Sarajeva i gradonačelnika Alije Behmena, pozdravio sudionike 61. Glavne skupštine Hrvatskog kulturnog društva "Napredak", na kojoj je prof. dr. Franjo Topić jednoglasno, ponovno izabran za predsjednika ovog društva. U Velikoj dvorani Općine Stari Grad u Sarajevu na kojoj je analiziran rad HKD Napredak u zadnje četiri godine, ali su postavljeni i novi ciljevi koji trebaju biti ispunjeni u narednom mandatu, okupio se veliki broj zastupnika i gostiju iz javnog, kulturnog, političkog i društvenog života BiH i Hrvatske. U svečanom djelu Skupštine nazočne su, između ostalih, pozdravili kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski; Tonči Staničić, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH i izaslanik predsjednika Hrvatske prof. dr. Ive Josipovića; Fehim Škaljić, predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH; Radoje Vidović, predsjedatelj Doma naroda Federacije BiH, Vili Terek, izaslanik predsjednika Federacije BiH Živka Budimira; Chris Bennett, izaslanik visokog predstavnika i BiH dr. Valentina Inzka, Tomino Inchingoli, glavni tajnik organizacije kršćanskih sindikata Movimiento Cristiano Lavatori iz Italije; Boris Miletić, gradonačelnik Pule; Miroslav Živanović, zamjenik gradonačelnika Grada Sarajeva, kao i predstavnici drugih nacionalnih i kulturnih organizacija.  

Zamjenik gradonačelnika Živanović nazočio „Grantmakers East Forum-u 2012“

Forum donatora aktivnih na području Srednje i Istočne Europe te zemalja bivšeg Sovjetskog saveza „Grantmakers East Forum 2012“  održao se u Sarajevu od 19.-21. rujna 2012. godine. Sarajevo i Fondacija Mozaik su ugostili 150 predstavnika donatora, koji su iskoristili priliku da se povežu s kolegama iz regije te razmijene ideje i iskustva prilikom dodjele grantova u ovom dijelu Europe. Analizirajući razne aspekte demokracije, od uloge civilnog društva u konsolidiranju demokracije u post-sovjetskim društvima do ekonomske nejednakosti, nedostatka demokracije i koncepta post-demokracije na području Europe, sudionici su imali priliku sagledati i vlastitu ulogu u osiguranju učešća građana u procesima donošenja odluka, kao poveznice države i građana. Riječ dobrodošlice ovogodišnjim sudionicima Foruma uputili su Miroslav Živanović, zamjenik gradonačelnika grada Sarajeva, Haki Abazi, predsjedatelj Upravnog odbora GEF-a i Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik.

Pod pokroviteljstvom gradonačelnika Behmena održan 4. međunarodni vaterpolo turnir \”Sarajevo Champions Challeng 2012.\”

Pod pokroviteljstvom gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena, u petak, 21. rujna, na Olimpijskom bazenu Otoka svečano je otvoren Četvrti međunarodni vaterpolo turnir "Sarajevo Champions Challeng 2012.". Turnir je od prošle godine uvršten u službeni kalendar natjecanja Europske asocijacije za plivanje i vaterpolo (LEN). Na trodnevnom turniru, koji organiziraju Olimpijski bazen Otoka i Plivački savez BiH sudjelovali su višestruki europski prvaci iz susjednih zemalja: Jadran iz Splita, Primorac iz Kotora i Jadran iz Herceg Novog te, među njima najmlađa, Vojvodina iz Novog Sada, koja je ovogodišnji sudionik kvalifikacija za Ligu prvaka u vaterpolu.

Potpisan Sporazum o bratimljenju između Grada Sarajeva i Grada Pule

Gradonačelnici Sarajeva i Pule Alija Behmen i Boris Miletić danas su potpisali  Sporazum o bratimljenju između Grada Sarajeva i Grada Pule. Prema Sporazumu, gradovi će se zalagati za daljnje jačanje prijateljstva i unapređenje međusobne suradnje na svim područjima od interesa za građane Sarajeva i Pule. Također će razmjenjivati informacije i iskustva na područjima djelovanja u okviru mjerodavnosti gradske uprave: lokalna samouprava, kultura, obrazovanje, turizam, pitanja mladih, zdravstvo i socijalna politika, gradske javne službe, zaštita i očuvanje kulturno-povijesnoga naslijeđa, zaštita okoline, strategija razvoja malih i srednjih poduzeća, međunarodni odnosi, sport i druga područja od međusobnog interesa za oba grada.

Povodom Međunarodnog dana mira izaslanstva Grada Sarajeva i Grada Pule danas polažu cvijeće na Spomen-obilježje ubijenoj djeci Sarajeva

Danas, 21.09.2012. u 12.30 sati izaslanstva Grada Sarajeva i Grada Pule odat će počast i položiti cvijeće na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992. – 1995. povodom 21. rujna – Međunarodnog dana mira. Polaganje cvijeća bit će upriličeno nakon svečanog potpisivanja sporazuma o bratimljenju između Grada Sarajeva i Grada Pule koje je predviđeno za danas (21.09.2012.) u 11.30 sati u prostorijama Grada Sarajeva.

Zamjenik gradonačelnika Živanović nazočio svečanom otvaranju “Balet Festa Sarajevo” 2012.

Predstavom "Otello" u izvedbi ansambla Državnog baleta iz turskog grada Izmira večeras je u Narodnom kazalištu otvoren “Balet Fest Sarajevo”, koji već treću godinu organizira Balet Narodnog kazališta Sarajevo uz potporu Grada Sarajeva. Otvaranju festivala nazočio je zamjenik gradonačelnika Miroslav Živanović. Podsjetio je kako je “Balet Fest”  kulturna manifestacija, koju između ostalih, Gradska uprava kontinuirano podržava. 

Gradonačelnik Behmen govorio o aktivnostima Grada Sarajeva u području održivog razvoja i energetske učinkovitosti na LJUBLJANA FORUMU 2012.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen na poziv Grada Ljubljane, Centra za razvoj eUprave za jugoistočnu Europu i Instituta za geostrateška, pravna i futuristička istraživanja nazoči LJUBLJANA FORUMU 2012. – Budućnost gradova: održivi razvoj i energetska učinkovitost. Pored domaćina gradonačelnika Ljubljane, u radu Foruma sudjeluju i gradonačelnici i njihovi zamjenici gradova: Podgorice, Zagreba, Budimpešte, Bakua, Bukurešta i Chisinaua (Moldavija).  Cilj Foruma je povezati, omogućiti i potaknuti dobre prakse, konkretnu suradnju i projekte između gradova, regija, država i razvojnih institucija EU vezano za racionalno korištenje i upravljanje energijom. U svom izlaganju na drugoj sesiji o temi „Energetska učinkovitost gradova i regija“, gradonačelnik Behmen ukratko se osvrnuo na aktivnosti koje Grad Sarajevo vodi već treću godinu, pridruživši se u ožujku 2009. Uniji gradova Europe, koji imaju za cilj racionalno korištenje i upravljanje energijom.