Подршка француског Сере Шевалиера Сарајеву 2014.

Градоначелник Сарајева Алија Бехмен са замјеником Мирославом Живановићем и секретаром Градске управе Милорадом Којовићем примио је данас Алана Бенсона из Сере Шевалиера, једног од највећих зимских туристичких центара у Француској. Посјету високих дужносника институције за одбрану Француске на челу са Аленом Бенсоном нашем граду, организирала је Амбасада Републике Француске у БиХ, чији је амбасадор Њ.Е. Роланд Жил такођер присуствовао данашњем пријему у Градској управи. „Посјетом пријатељском и побратимском Сарајеву желимо да оживимо и унаприједимо везе између вашег града и Долине Сере Шевалиер, коју чине четири опћине: Монетиер ле Бенс, Монтженевре, Сале ле Алпес и Ст. Шафреи“, истакнуо је господин Бенсон.

Градоначелник Алија Бехмен учествовао у обиљежавању Свјетског дана туризма

Градоначелник Алија Бехмен са замјеником Мирославом Живановићем, данас се придружио обиљежавању свјетског дана туризма у организацији фондације “Мозаик” говорећи о доприносу града укупном развоју туризма у Босни и Херцеговини. Поред обиљежавања овог значајног датума, повод данашњег дружења била је и успјешна реализација пројекта “Сарајево на раскршћу свијета”, који је ова фондација имплементирала у сарадњи са Европском унијом и Градском управом Града Сарајева. Циљ пројекта је унапређење атрактивности рута културно-историјске баштине и промоција културе као неупитног потенцијала туризма града Сарајева. Руту повезују 13 објеката културно-историјске баштине: Земаљски музеј БиХ, Музеј “Алија Изетбеговић”, Музеј савремене умјетности Сарајево-Арс Аеви, Умјетничка галерија БиХ, Бошњачки институте –Фондација Адил Зулфикарпашић, Кућа Алије Ђерзелеза, Себиљ, Бијела табија и Музеј града Сарајева са својих пет депанданса: Музеј Јевреја БиХ, Музеј Сарајево “1878-1918”, Бруса безистан, Деспића кућа и Сврзина кућа.

Делегација градских вијећника Града Истанбула у посјети Граду Сарајеву

Градоначелник Сарајева Алија Бехмен са замјеницима предсједавајућег Градског вијећа Града Сарајева Татјаном Љујић Мијатовић и Салком Никшићем  данас су уприличили пријем за вишечлану делегацију градских вијећника побратимског Града Истанбула. Пријему су још присуствовали замјеник градоначелника Мирослав Живановић, предсједница и чланови Комисије за међународну сарадњу Градског вијећа Лејла Сомун – Крупалија, Игор Стојановић и Ведрана Викић,  те секретари Градског вијећа и Градске управе Сафет Крајишник и Милорад Којовић. У истамбулској делегацији се налази 17 вијећника, а предводи их градска вијећница Дериа Јаник.  

Замјеник градоначелника Живановић поздравио учеснике Главне скупштине ХКД-а “Напредак”

Замјеник градоначелника Мирослав Живановић је у име Града Сарајева и градоначелника Алије Бехмена поздравио учеснике 61. Главне скупштине Хрватског културног друштва "Напредак", на којој је проф. др. Фрањо Топић једногласно, поновно изабран за предсједника овог друштва. У Великој дворани Општине Стари Град у Сарајеву на којој је анализиран рад ХКД Напредак у задње четири године, али су постављени и нови циљеви који требају бити испуњени у наредном мандату, окупио се велики број заступника и гостију из јавног, културног, политичког и друштвеног живота БиХ и Хрватске. У свечаном дјелу Скупштине присутне су, између осталих, поздравили кардинал Винко Пуљић, надбискуп врхбосански; Тончи Станичић, амбасадор Републике Хрватске у БиХ и изасланик предсједника Хрватске проф. др. Иве Јосиповића; Фехим Шкаљић, предсједавајући Заступничког дома Парламента Федерације БиХ; Радоје Видовић, предсједавајући Дома народа Федерације БиХ, Вили  Терек, изасланик предсједника Федерације БиХ Живка Будимира; Цхрис Беннетт, изасланик високог представника и БиХ др. Валентина Инзка, Томино Инцхинголи, главни секретар организације кршћанских синдиката Мовимиенто Кристиано Лаватори из Италије; Борис Милетић, градоначелник Пуле; Мирослав Живановић, замјеник градоначелника Града Сарајева, као и представници других националних и културних организација.

Замјеник градоначелника Живановић присуствовао „Grantmakers East Forum-u 2012“

Форум донатора активних на подручју Средње и Источне Европе те земаља бившег Совјетског савеза „Grantmakers East Forum 2012“  одржао се у Сарајеву од 19.-21. септембра 2012. године. Сарајево и Фондација Мозаик су угостили 150 представника донатора, који су искористили прилику да се повежу са колегама из региона те размијене идеје и искуства приликом додјеле грантова у овом дијелу Европе. Анализирајући разне аспекте демократије, од улоге цивилног друштва у консолидирању демократије у пост-совјетским друштвима до економске неједнакости, недостатка демократије и концепта пост-демократије на подручју Европе, учесници су имали прилику сагледати и властиту улогу у осигурању учешћа грађана у процесима доношења одлука, као повезнице државе и грађана. Ријеч добродошлице овогодишњим учесницима Форума упутили су Мирослав Живановић замјеник градоначелника града Сарајева, Хаки Абази, предсједавајући Управног одбора ГЕФ-а и Зоран Пуљић, директор Фондације Мозаик. 

Под покровитељством градоначелника Бехмена одржан 4. међународни ватерполо турнир \”Сарајево Champions Challeng 2012.\”

Под покровитељством градоначелника Сарајева Алије Бехмена, у петак, 21. септембра, на Олимпијском базену Отока свечано је отворен Четврти међународни ватерполо турнир "Сарајево Champions Challeng 2012.". Турнир је од прошле године уврштен у званични календар такмичења Европске асоцијације за пливање и ватерполо (ЛЕН). На тродневном турниру, који организирају Олимпијски базен Отока и Пливачки савез БиХ учествовали су вишеструки европски прваци из сусједних земаља: Јадран из Сплита, Приморац из Котора и Јадран из Херцег Новог те, међу њима најмлађа, Војводина из Новог Сада, која је овогодишњи учесник квалификација за Лигу првака у ватерполу.

Потписан Споразум о братимљењу између Града Сарајева и Града Пуле

Градоначелници Сарајева и Пуле Алија Бехмен и Борис Милетић данас су потписали  Споразум о братимљењу између Града Сарајева и Града Пуле. Према Споразуму, градови ће се залагати за даљње јачање пријатељства и унапређење међусобне сарадње на свим подручјима од интереса за грађане Сарајева и Пуле. Такођер ће размјењивати информације и искуства на подручјима дјеловања у оквиру надлежности градске управе: локална самоуправа, култура, образовање, туризам, питања младих, здравство и социјална политика, градске јавне службе, заштита и очување културно-историјског наслијеђа, заштита околине, стратегија развоја малих и средњих предузећа, међународни односи, спорт и друга подручја од међусобног интереса за оба града.

Поводом Међународног дана мира делегације Града Сарајева и Града Пуле данас полажу цвијеће на Спомен-обиљежје убијеној дјеци Сарајева

Данас, 21.09.2012. у 12.30 часова делегације Града Сарајева и Града Пуле одаће почаст и положити цвијеће на Спомен-обиљежје убијеној дјеци опкољеног Сарајева 1992. – 1995. поводом 21. септембра – Међународног дана мира. Полагање цвијећа биће уприличено након свечаног потписивања споразума о братимљењу између Града Сарајева и Града Пуле које је предвиђено за данас (21.09.2012.) у 11.30 часова у просторијама Града Сарајева.

Замјеник градоначелника Живановић присуствовао свечаном отварању “Балет Феста Сарајево” 2012.

Представом "Отело" у изведби ансамбла Државног балета из турског града Измира вечерас је у Народном позоришту  отворен “Балет Фест Сарајево”, који већ трећу годину организира Балет Народног позоришта Сарајево уз подршку Града Сарајева. Отварању фестивала присуствовао је замјеник градоначелника Мирослав Живановић. Подсјетио је како је “Балет Фест”  културна манифестација, коју између осталих, Градска управа континуирано подржава. 

Градоначелник Бехмен говорио о активностима Града Сарајева у области одрживог развоја и енергетске ефикасности на ЉУБЉАНА ФОРУМУ 2012.

Градоначелник Сарајева Алија Бехмен на позив Града Љубљане, Центра за развој еУправе за југоисточну Европу и Института за геостратешка, правна и футуристичка истраживања присуствује ЉУБЉАНА ФОРУМУ 2012. – Будућност градова: одрживи развој и енергетска ефикасност. Поред домаћина градоначелника Љубљане, у раду Форума учествују и градоначелници и њихови замјеници градова: Подгорице, Загреба, Будимпеште, Бакуа, Букурешта и Цхисинауа (Молдавија).  Циљ Форума је повезати, омогућити и потакнути добре праксе, конкретну сарадњу и пројекте између градова, регија, држава и развојних институција ЕУ везано за рационално коришћење и управљање енергијом. У свом излагању на другој сесији о теми „Енергетска ефикасност градова и регија“, градоначелник Бехмен укратко се осврнуо на активности које Град Сарајево води већ трећу годину, придруживши се у марту 2009. Унији градова Европе, који имају за циљ рационално коришћење и управљање енергијом.