Gradonačelnik Sarajeva podržao Inicijativu za rješavanje stambenog pitanja Nermina Tulića, poznatog sarajevskog glumca

Gradonačelnik Sarajeva, Alija Behmen, danas je podržao Inicijativu građana Sarajeva i Društva  za ugrožene narode za BiH za rješavanje stambenog pitanja Nermina Tulića, poznatog sarajevskog glumca. Gradonačelnik je potporu uputio Fikretu Musiću, premijeru Kantona Sarajevo, Dubravku Lovrenoviću, ministru kulture i sporta KS, Mersihi Slipičević, ministrici stambene politike KS, Zilhi Ademaj, ministrici za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS, te Dževadu Bećireviću, načelniku Općine Centar Sarajevo. 

Gradonačelnik Behmen oštro osudio vandalizam prema bisti Meše Selimovića

Gradonačelnik Sarajeva, Alija Behmen, oštro osuđuje vandalski čin obaranja biste Meše Selimovića koji se dogodio prije nekoliko dana u centru Sarajeva, na Trgu Oslobođenja – Alija Izetbegović. „Meša Selimović jedan je od najpoznatijih bosanskohercegovačkih pisaca koji je iza sebe ostavio impozantan književni opus. Rušenje njegove biste predstavlja krajnje neprimjereno ponašanje i duboku povredu Selimovićeva ugleda, ali i ugleda grada Sarajeva i njegovih građanki i građana“, kazao je Behmen, te dodao da vandali koji su bili spremni skrnaviti bistu ovakvog velikana, Sarajevo vide tek kao svojinu u kojoj ništa izvan njihovog trenutnog područja interesa nije sveto.

44. sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva

Temeljem članka 35. stavak 1.b. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Sarajeva (“Službene novine Kantona Sarajevo”, broj 28/09), sazivam 44. sjednicu Gradskog vijeća Grada Sarajeva, koja će se održati u utorak 30.10.2012. godine u 10.00 sati, u objektu Grada Sarajeva – Ovalna dvorana Gradskog vijeća, Ulica Hamdije Kreševljakovića broj 3/1. Uz poziv za sjednicu dostavlja se i Zapisnik o radu 43. sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva održane 31.07.2012.godine. Za sjednicu predlažem sljedeći DNEVNI RED: 

Grad Sarajevo već 12 godina stipendira članove Udruge \”Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu\”

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i izvršni direktor Udruge "Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu" Jovan Divjak danas su potpisali Ugovor o realizaciji odobrenih sredstava iz proračuna Grada Sarajeva za 2012. godinu. Sredstva u iznosu od 80.000 KM namijenjena su za stipendiranje 80 studenata, članova ove Udruge. „Grad Sarajevo je već 12 godina uz Udrugu ‘Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu’ i njegove stipendiste. U tom razdoblju Grad je iz svog proračuna izdvojio blizu 320.000 KM za stipendije djece koja su dobri učenici ili studenti, bez jednog su ili oba roditelja, ili su u teškoj materijalnoj situaciji”, kazao je ovom prigodom gradonačelnik Behmen te zahvalio generalu Divjaku i njegovoj Udruzi što se godinama stara o ovoj djeci, te im je na određeni način i pedagog i roditelj.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen primio predstavnike Saveza Roma Kantona Sarajevo

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i pomoćnica gradonačelnika za lokalnu samoupravu, Dragana Solaković primili su danas u Gradskoj upravi Grada Sarajeva predstavnike Saveza Roma KS, na čelu s predsjednikom Saveza Bajrom Beganovićem i potpredsjednikom Alijom Abazijem. Tom prigodom izvijestili su gradonačelnika o njihovom radu, te o daljnjim planovima, ali i problemima s kojima se ovaj Savez suočava. „Savez Roma Kantona Sarajevo ima veoma značajnu ulogu u povijesti ove zemlje, koja je započeta inicijativama pojedinaca. Glavni ciljevi Saveza su  obrazovanje, kultura i kulturno stvaralaštvo, informiranje, socijalno i materijalno stanje Roma, sport i sportska kultura. U realizaciji tih ciljeva  potrebna nam je pomoć općinskih, gradskih i kantonalnih vlasti“, istakao je Beganović.

Sutra potpisivanje ugovora o stipendiranju studenata, članova Udruge „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu“

U srijedu, 24.10.2012. godine u 12.00 sati gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i izvršni direktor Udruge „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu“ Jovan Divjak potpisat će ugovor o realizaciji odobrenih sredstava iz proračuna Grada Sarajeva za 2012. godinu. Sredstva u iznosu 80.000 KM namijenjena su  za stipendiranje 80 studenata, članova ove Udruge.

Održan seminar o temi “Uloga medija u ostvarivanju prava na informaciju o okolišu“

Uz nazočnost predstavnika tiskanih, elektronskih i online medija, danas je  u prostorijama Aarhus centra Sarajevo, održan jednodnevni seminar o temi “Uloga medija u ostvarivanju prava na informaciju o okolišu“. Ovaj prvi edukacijski seminar organizirao je Aarhus centar Sarajevo uz potporu Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini. Pozdravivši sudionike seminara, zamjenik gradonačelnika Sarajeva Miroslav Živanović je kazao da svjetski trendovi pokazuju da će zaštita okoliša, kao jedan izuzetan resurs, biti prioritet sviju nas. „Prvi i temeljni cilj je iskoristiti još jedan od mehanizama kako bi se građanke i građani aktivnije uključili u proces donošenja odluka, koje značajno utječu na kvalitetu života u ovom gradu i zemlji. Aarhuška konvencija, na čiju se primjenu Bosna i Hercegovina obvezala 2008. godine, upravo se bavi zaštitom okoliša – područjem koje u sebi krije ogroman potencijal“, pojasnio je zamjenik gradonačelnika.

Zamjenik gradonačelnika Živanović otvara seminar “Uloga medija u ostvarivanju prava na informaciju o okolišu\’\’

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Miroslav Živanović i zamjenica šefa Misije OSCE-a u BiH Nina Suomalainen, u utorak, 23.10.2012. godine s početkom u 10.15 sati, otvorit će seminar “Uloga medija u ostvarivanju prava na informaciju o okolišu“. Ovaj prvi edukacijski seminar organizira Aarhus centar Sarajevo u sklopu regionalnog projekta OSCE-a “Potpora implementaciji Aarhuske konvencije u zemljama jugoistočne Europe”. Seminar ima za cilj da medije upozna s prvim stubom Aarhuske konvencije koji se odnosi na pravo na informaciju, s primjerima izvještavanja iz prakse, kao i da predstavi preporuke za unaprjeđenje izvještavanja o okolišu. Ovom će prigodom također biti riječi o ulozi Institucije Ombudsmana u provedbi Zakona o slobodi pristupa informacijama, te će biti predstavljen „Vodič za medije“.

Čestitka gradonačelnika Alije Behmena povodom predstojećeg Kurban-bajrama

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, u svoje i u ime Grada Sarajeva, uputio je čestitku povodom predstojećeg Kurban-bajrama dr. Mustafi ef. Ceriću, reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Huseinu ef. Smajiću, muftiji sarajevskom, i mr. Feridu ef. Dautoviću, glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo. „Svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti u Bosni i Hercegovini i Vama osobno, upućujem najsrdačnije čestitke povodom predstojećeg blagdana Kurban-bajrama, sa željom da ove blagdanske dane provedete u miru, zdravlju i blagostanju sa svojom obitelji, prijateljima, susjedima i svim dobronamjernim ljudima“ navodi se u čestitci gradonačelnika Sarajeva.

Pet pjesničkih naslova u konkurenciji za nagradu Slovo Makovo/Mak Dizdar

Na danas održanoj konferenciji za tisak u Gradskoj upravi je istaknuto da za nagradu Slovo Makovo/Mak Dizdar, koju je ustanovio Grad Sarajevo Odlukom Gradskog vijeća na svojoj srpanjskoj sjednici ove godine, neposredno konkurira pet knjiga pjesama: „Pesme iz bolesti i zdravlja“ Enesa Halilovića, „Vidikovac na Odri“ Fadile Nura Haver, „Bunar teških reči“ Jelene Lengold, „Hyperborea“ Milorada Pejića i „Dunia“ Mile Stojića. Laureat će biti proglašen početkom idućeg mjeseca, kada će mu na svečanosti biti uručena novčana nagrada, povelja i skulptura. „Riječ je međunarodnoj godišnjoj poetskoj nagradi u čast jednog od najvećih bosanskohercegovačkih pjesnika, koji je ostavio neizbrisiv trag u kulturnom i društvenom životu Sarajeva i BiH. Ova nagrada se dodjeljuje najboljem kandidatu za najbolje poetsko djelo objavljeno u prethodnoj godini na bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku. Nagradu dodjeljuje Grad Sarajevo u suradnji s Fondacijom Mak Dizdar, Udrugom Društva pisaca u BiH i Fondacijom PEN Centra BiH“, istaknuo je gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, koji je početkom rujna ove godine donio Odluku o obrazovanju Odbora za dodjelu nagrade Slovo Makovo/Mak Dizdar.