Dodjela Zahvalnica Grada Sarajeva Džemaludinu Latiću i Đeli Jusiću za oratorij „Srebrenički inferno“

U ponedjeljak 03.12.2012. godine, s početkom u 13.30 sati, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen upriličit će prijem za pjesnika, novinara i profesora dr. Džemaludina Latića i kompozitora, aranžera i dirigenta Đelu Jusića i tom prigodom im uručiti Zahvalnice Grada Sarajeva za oratorij “Srebrenički inferno”, nastao u znak sjećanja na žrtve genocida  počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici 11. srpnja 1995. godine.

Gradonačelnik uputio primjedbe, prijedloge, sugestije i mišljenja o amandmanima na Ustav Kantona Sarajevo

Tijekom javne rasprave koju je organizirala Skupština Kantona Sarajevo o amandmanima na Ustav Kantona Sarajevo, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, u ime Grada Sarajeva, uputio je 18. lipnja 2012. godine Povjerenstvu za ustavna pitanja Skupštine Kantona Sarajevo, koje je organiziralo i provodilo javnu raspravu, primjedbe, prijedloge, sugestije i mišljenja o amandmanima na Ustav Kantona Sarajevo, naročito one koji se odnose na status Grada Sarajeva. Ovdje možete vidjeti tekst s primjedbama, prijedlozima, sugestijama i mišljenjima u cijelosti…

Primjedbe, prijedlozi, sugestije i mišljenje na Amandmane na Ustav Kantona Sarajevo, veza Vaš akt broj: 01-05-21063/12, od 28.06.2012. godine.

Behmen i Ler prezentirali realizirane projekte Grada Sarajeva u 2012. godini na tradicionalnoj novogodišnjoj tiskovnoj konferenciji

Gradonačelnik Sarajeva, Alija Behmen i predsjedatelj Gradskog vijeća, Željko Ler, održali su danas tradicionalnu novogodišnju tiskovnu konferenciju na kojoj su novinarima prezentirani rezultati postignuti u 2012. godini. “Ove godine bh. prijestolnica obilježava tri značajna jubileja: 20. godišnjicu od početka opsade grada, 550. godina od utemeljenja Sarajeva i 67. godina od oslobođenja grada od fašizma. Na Dan grada održana je scensko-glazbena poema “Sarajevska crvena linija, u spomen 11.541 sarajki i sarajlija, od toga preko 1.600 djece, ubijenih tijekom četverogodišnje opsade našeg grada. Kolektivna nagrada \’\’Duško Kondor\’\’ za građansku hrabrost i afirmaciju građanske hrabrosti dodijeljena je građanima Sarajeva koji su živjeli, bili ranjeni, ubijeni i umrli, ali i opstali u Sarajevu za vrijeme opsade. Dan prije promovirali smo projekt Muzej opsade – Umijeće življenja 1992.-1995. – FAMA kolekcija, a poznato vam je da je  Općina Centar izdala urbanističku dozvolu za izgradnju muzeja na prostoru Hastahane na Marijin-Dvoru. Važno je napomenuti da je nova gradska vlast pobratimskog grada Barcelone na čelu s gradonačelnikom gospodinom Xavier-om Trias-om, iskazala spremnost da financijski pomogne ovaj projekt (s 40.000 eura), a planira i veliku prezentaciju Muzeja opsade u proljeće 2013. godine”, istaknuo je gradonačelnik Behmen.

45. sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva

Održana je 45. sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva kojom je predsjedavao predsjedatelj Gradskog vijeća prim. dr. Željko Ler. Prije usvajanja dnevnog reda, Gradskom vijeću obratio se predsjedatelj prim. dr. Željko Ler, s prijedlogom da se točka "Informacija o stanju kriminaliteta, javnog reda i mira i prometa u razdoblju siječanj – listopad 2012. godine" povuče s dnevnog reda, uz obrazloženje da ista nije dostavljena od strane Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo. Vijećnici Gradskog vijeća usvojili su Strategiju razvoja Grada Sarajeva za 2012-2020. Strategija razvoja Grada Sarajeva predstavlja strategijski okvir s najvažnijim društvenim i ekonomskim opredjeljenjima u sklopu kojih će se definirati konkretni programski ciljevi u planiranom razdoblju. Ovaj plan provodit će se u razdoblju pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine s EU, što će uvelike utjecati na oblikovanje cjelokupne nacionalne politike.

Gradska uprava vodi pregovore za organizaciju Javnog dočeka Nove godine u Sarajevu

S obzirom na veliki interes medija i javnosti o ovogodišnjoj organizaciji Javnog dočeka Nove godine u Sarajevu obavještavamo da Gradska uprava trenutno vodi pregovore s određenim partnerima u organizaciji. Pregovori se vode s partnerima za organizaciju Središnjeg programa, kao i za organizaciju Dječjeg programa. Po okončanju pregovora, najvjerojatnije početkom sljedećeg tjedna, javnost će biti upoznata sa službenim informacijama o konačnoj odluci.

Alija Behmen: 25. studeni je oživotvorenje BiH

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, izaslanstva Predsjedništva BiH, Grada Sarajeva, izaslanstva gradskih općina položili su cvijeće na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. Za gradonačelnika Sarajeva Aliju Behmena Spomen-obilježje ubijenoj djeci Sarajeva u minulom ratu ima najdublje značenje u povijesti Bosne i Hercegovine. "Radi se o mladim dušama koje ničim nisu zaslužile da budu ubijeni. Zbog toga ovaj posjet doživljavam veoma teško. Da se zna, 25. studeni je oživotvorenje BiH, a oni koji negiraju ovaj praznik, zaboravljaju da su tada utvrđene granice i danas Bosne i Hercegovine", kazao je Behmen.

Dan državnosti BiH: održana Zajednička svečana sjednica Skupštine KS, Gradskog vijeća Grada Sarajeva, SABNOR-a BiH i općinskih vijeća kantonalnih općina, te uručena nagrada „SlovoMakovo/Mak Dizdar za 2012.“ pjesniku Miloradu Pejiću

Povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, danas je u Narodnom kazalištu, održana Zajednička svečana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Grada Sarajeva, SABNOR-a BiH i općinskih vijeća kantonalnih općina. Svečanu sjednicu je otvorila predsjedateljica Skupštine KS Mirjana Malić koja je nazočnima i građanima Sarajeva čestitala Dan državnosti BiH. Podsjetila je da su na današnji dan, prije 69 godina, na prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a, postavljeni moderni temelji države Bosne i Hercegovine, te ovom prilikom spomenula i pozdravila vijećnike ZAVNOBiH-a Ljubu Babića i Mirka Perkovića, koji su živi svjedoci ovog značajnog događaja. Uslijedilo je potom intoniranje himne BiH u izvođenju hora „Ponanima“, te odavanje počasti sugrađanima koji su dali živote za Bosnu i Hercegovinu i njen opstanak. U prigodnom govoru povodom Dana državnosti BiH, obraćajući se nazočnim zastupnicima, vijećnicima, diplomatskom koru, predstavnicima svih razina vlasti u zemlji i ostalim uzvanicama, potpredsjednik SABNOR-a BiH Muhamed Bešić je kazao: „ZAVNOBiH predstavlja logičnu i ključnu – pravnu, političku i povijesnu kariku u često prekidanom razvoju bh. državnosti. U svojoj političkoj i socijalnoj suštini, ZAVNOBiH je dvostruka realizacija ravnopravnosti, naroda prema narodu, ali i čovjeka prema čovjeku. On je sastavni dio bh. ustavne povijesti, a njegovi zaključci su suštinska preambula svakog budućeg bh. ustavnog sustava“.

45. sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva

Temeljem članka 35. stavak 1.b. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Sarajeva (“Službene novine Kantona Sarajevo”, broj 28/09), sazivam 45. sjednicu Gradskog vijeća Grada Sarajeva, koja će se održati u utorak 27.11.2012. godine u 10.00 sati, u objektu Grada Sarajeva – Ovalna dvorana Gradskog vijeća, Ulica Hamdije Kreševljakovića broj 3/1. Uz poziv za sjednicu dostavlja se i Zapisnik o radu 44. sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva održane 30.10.2012. godine. Za sjednicu predlažem sljedeći DNEVNI RED: 

Polaganje cvijeća i odavanje počasti povodom 25.studenoga, Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u nedjelju 25.11.2012. godine, izaslanstvo Grada Sarajeva položit će cvijeće i odati počast poginulim braniteljima našeg grada: – 09.00 sati – Vječna vatra (gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i predsjedatelj Gradskog vijeća Sarajevo Željko Ler); – 09.30 sati – Mezarje Kovači (zamjenik predsjedatelja Gradskog vijeća Salko Nikšić i zamjenik gradonačelnika Sarajeva Miroslav Živanović); – 10.00 sati – Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. (gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, predsjedatelj Gradskog vijeća Željko Ler i zamjenik gradonačelnika Igor Kamočaji): – 10.30 sati – Bista Josip Broz Tito (gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i predsjedatelj Gradskog vijeća Željko Ler); – 11.00 sati – Spomen-park Vraca (gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i predsjedatelj Gradskog vijeća Željko Ler); – 11.30 sati – Spomen-obilježje na Trgu ZAVNOBiH-a (zamjenik predsjedatelja Gradskog vijeća Salko Nikšić).

Sutra okrugli stol o energetskoj učinkovitosti

Posljednjeg dana manifestacije Dani energetske učinkovitosti u Sarajevu 2012., u petak, 23. studenoga s početkom u 10 sati, održat će se Okrugli stol: „Energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije – Realni potencijal za razvoj malog poduzetništva i obrtništva“ u dvorani Gospodarske komore Kantona Sarajevo (V kat), Ul. La Benevolencija 8. Organizatori okruglog stola su Grad Sarajevo, Njemačko društvo za međunarodnu suradnju – Otvoreni regionalni fond za jugoistočnu Europu – energetska učinkovitost (GIZ) i Gospodarska komora Kantona Sarajevo. Na Olimpijskom bazenu Otoka i Cinema City-ju, kao partnerima u organizaciji ove manifestacije, i u petak, 23. studenoga, u razdoblju od 10 do 16 sati, na programu su Dani otvorenih vrata pod nazivom „Animiranje mladih na temu pametnog korištenja energije“, a bit će postavljeni i info-štandovi s promotivnim materijalima.