Градоначелник Алија Бехмен на дочеку Нове године са својим суграђанима

У понедјељак, 31.12.2012. године, градоначелник Сарајева Алија Бехмен ће са сарадницима у 23.58 часова на платоу ББИ центра, гдје је организиран Дочек 2013., грађанкама и грађанима Сарајева честитати Нову годину.  Градоначелник Бехмен ће након поноћи посјетити Клинику за гинекологију и акушерство УКЦ Сарајево и Породилиште Државне болнице “Абдулах Накаш”, како би подијелио радост и срећу са мајкама прворођене/ог Сарајке/Сарајлије, којима ће уз цвијеће, уручити по 500 КМ.

Бехмен и Лер презентирали реализиране пројекте Града Сарајева у 2012. години на традиционалном новогодишњем пресу

Градоначелник Сарајева, Алија Бехмен и предсједавајући Градског вијећа, Жељко Лер, одржали су данас традиционалну новогодишњу прес конференцију на којој су новинарима презентирани резултати постигнути у 2012. години. “Ове године бх. пријестолница обиљежава три значајна јубилеја: 20. годишњицу од почетка опсаде града, 550. година од оснивања Сарајева и 67. година од ослобођења града од фашизма. На Дан града одржана је сценско-музичка поема “Сарајевска црвена линија, у помен 11.541 сарајки и сарајлија, од тога преко 1.600 дјеце, убијених током четверогодишње опсаде нашег града. Колективна награда \’\’Душко Кондор\’\’ за грађанску храброст и афирмацију грађанске храбрости додијељена је грађанима Сарајева који су живјели, били рањени, убијени и умрли, али и опстали у Сарајеву за вријеме опсаде. Дан прије промовисали смо пројекат Музеј опсаде – Умијеће живљења 1992.-1995. – ФАМА колекција, а познато вам је да је  Општина Центар издала урбанистичку дозволу за изградњу музеја на простору Хастахане на Маријин-Двору. Важно је напоменути да је нова градска власт побратимског града Барцелоне на челу са градоначелником господином Хавиером Тријасом, исказала спремност да финансијски помогне овај пројекат (са 40.000 евра), а планира и велику презентацију Музеја опсаде у прољеће 2013. године”, истакнуо је градоначелник Бехмен.

Подјела прес акредитација за Јавни дочек Нове 2013. године у РТВ Дому

Обавјештавамо Вас да ће у понедјељак, 31.12.2012. у 12:00 часова, бити организована подјела прес акредитација поводом манифестације “Јавни дочек Нове године” у Сарајеву на платоу испред ББИ центра у организацији Града Сарајева и БХРТ-а, као програмског и медијског партнера. Подјела акредитација ће бити организована у понедјељак, 31.12.2012. у периоду од 12:00 до 14:00 часова у РТВ Дому (Булевар Меше Селимовића 12) у простору Цобис-а.

Промовисано треће издање књиге „Именик/адресар Чеха у Сарајеву 1910. године“

У просторијама Градске управе данас је уприличена промоција књиге „Именик/адресар Чеха у Сарајеву 1910. године“, коју је приредио књижевник Валеријан Жујо, уз подршку Града Сарајева и Националне и универзитетске библиотеке БиХ. Треће издање ове књиге свједочи о бројној и добро организираној чешкој заједници 1910. године, чији су чланови знатно допринијели развоју и афирмацији Сарајева и Босне и Херцеговине у свим областима друштвеног живота. На самом почетку промоције, приказан је кратки филм „Сарајевска Вијећница“ аутора Валеријана Жује, који представља својеврсни омаж Карлу Паржику, првом пројектанту овог здања, након чега су се присутнима обратили градоначелник Сарајева Алија Бехмен, водитељица Одјељења Старих и ријетких књига и рукописа при Националној и универзитетској библиотеци БиХ, Муамера Смајић и књижевник Валеријан Жујо.

У петак традиционална новогодишња прес конференција у просторијама Града Сарајева

У петак 28.12.2012. године у 11.00 часова одржаће се традиционална новогодишња прес конференција у просторијама Града Сарајева. Том приликом градоначелник Алија Бехмен и предсједавајући Градског вијећа Жељко Лер осврнуће се на реализиране пројекте и активности у 2012. години. Новогодишњи прес одржаће се у Овалној сали Градског вијећа Града Сарајева, ул. Хамдије Крешевљаковића 3/1.

Градско вијеће и градоначелник Бехмен против измјештања Сарајевске Хагаде из Сарајева

Упутивши препоруку Комисији за очување националних споменика БиХ, градоначелник Сарајева, Алија Бехмен придружио се ставу Градског вијећа по питању измјештања Сарајевске Хагаде из Земаљског музеја. Како је наведено у препоруци, Сарајевска Хагада је дио културно-историјске баштине овог града, Босне и Хереговине али и европске и свјетске цивилизације у цјелини. Њена вриједност је непроцјењива и надилази сваку могућност  исказивања њене духовне и материјалне вриједности и непоновљивости. Преживјела је све ратове и разарања овога града и земље, а својим животима сачували су је грађани Сарајева.

Промоција књиге „Именик/адресар Чеха у Сарајеву 1910. године“

 У четвртак, 27.12.2012. године у 11.00 часова биће уприличена промоција књиге „Именик/адресар Чеха у Сарајеву 1910. године“, коју је приредио књижевник Валеријан Жујо, у сарадњи са Градом Сарајевом и Националном и универзитетском библиотеком БиХ. Треће издање ове књиге свједочи о бројној и добро организираној чешкој заједници 1910. године, чији су чланови знатно допринијели развоју и афирмацији Сарајева и Босне и Херцеговине у свим областима друштвеног живота. Након приказивања филма „Сарајевска Вијећница“, гостима и новинарима ће се обратити градоначелник Сарајева Алија Бехмен, водитељица Одјељења ријетких књига при Националној и универзитетској библиотеци БиХ, Муамера Смајић и књижевник Валеријан Жујо.

Градоначелник Алија Бехмен честитао Божић католицима Сарајева и БиХ

Градоначелник Сарајева Алија Бехмен упутио је честитку кардиналу Врхбосанске надбискупије Винку Пуљићу и свим вјерницима католичке вјероисповијести Сарајева и БиХ поводом наступајућег великог кршћанског благдана Божића, са жељом да га проведу у добру, миру и породичној срећи. „Дубоко вјерујем да ће и ове године радосно озрачје Божића бити потицај свим грађанима наше домовине за бољи и сретнији суживот, у духу толеранције, сарадње и узајамног поштовања“, наводи се у честитки градоначелника Бехмена.

Грађани Сарајева са домаћим бендовима дочекују 2013. годину

„Градска управа ће заједно са својим партнерима, државном телевизијом (БХРТ) и компанијом Тропик, учинити све да и ова новогодишња прослава буде што садржајнија, а тиме и посјећена, те допринијети да се главни град наше земље нађе на европској мапи по организацији Јавног дочека Нове године“, истакао је градоначелник, те додао да ће као и сваке године, Јавни дочек у износу од 150.000 КМ финансирати, заједно са спонзорима, Град Сарајево, Кантон Сарајево, четири градске опћине и Туристичка заједница КС.

Одржана 46. сједница Градског вијећа Града Сарајева

Одржана је 46. сједница Градског вијећа Града Сарајева, којом је предсједавао прим. др. Жељко Лер, предсједавајући Градског вијећа. Сједница је почела минутом шутње у знак одавања почасти прерано трагично преминулом колеги др. сци. Денису Заимовићу. На иницијативу градског вијећника Мирсада Шабареџовића, дневни ред сједнице допуњен је тачком: Приједлог препоруке Градског вијећа Града Сарајева у вези са измјештањем националног споменика „Сарајевске Хагаде“ из Сарајева у Сједињене Америчке Државе.