Gradonačelnik Ivo Komšić pravoslavcima čestitao Vaskrs

Povodom nastupajućeg pravoslavnog blagdana Vaskrsa, gradonačelnik Ivo Komšić je u svoje i u ime Grada Sarajeva, uputio čestitku mitropolitu dabrobosanskom, NJ.V. Nikolaju Mrđi. „Vama osobno, sveštenstvu i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti u Bosni Hercegovini, povodom najvećeg pravoslavnog blagdana Vaskrsa, upućujem iskrene čestitke i želje da ga provedete u dobrom zdravlju, miru i sreći“, istakao je u čestitci, gradonačelnik Ivo Komšić, te izrazio želju da ovaj praznik ljubavi i radosti, ujedno bude nada i poticaj svim ljudima dobre volje da ustraju u obnovi povjerenja, međusobnog uvažavanja i zajedničkog života.

Glazbene škole Sarajeva i Friedrichshafena večerašnjim zajedničkim koncertom, obilježile 10. godina partnerstva

Zajednički koncert Srednjih glazbenih škola Sarajeva i Friedrichshafena, kojim se obilježava 10. godina partnerstva dviju škola, održan je večeras u Domu Oružanih snaga BiH. Sudionike i goste ovog kulturnog događaja prigodnim riječima pozdravili su zamjenici gradonačelnika Sarajeva i Friedrichshafena, dr. Ranko Čović i Peter Hauswald. Zamjenik gradonačelnika Sarajeva dr. Ranko Čović je u prigodnom obraćanju poželio dobrodošlicu, te istaknuo ponos prijateljstvom Sarajeva i Friedrichshafena, započetim davne 1972. godine, na inicijativu gospodarstvenika, a potom nastavljeno suradnjom na raznim poljima, od razmjene učenika, studenata, njihovih profesora, ljekara, kulturnih i turističkih djelatnika, čelnika dva grada, do sportskih manifestacija, susreta glazbenih škola, realizacije raznih projekata, pa čak i međusobnih druženja naših sugrađana. I tako već 40 godina.

Zamjenik gradonačelnika Čović otvorio memorijalni turnir u dizanju utega “Andrija Maleč”

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ranko Čović danas je u dvorani Međunarodnog centra za djecu i mladež Novo Sarajevo svečano otvorio 21. tradicionalni međunarodni turnir u dizanju utega posvećen uspomeni na Andriju Maleča, utemeljitelja dizanja tegova u BiH, osnivatelja kluba Željezničar i najuspješnijeg dizača utega bivše Jugoslavije. Na ovom turniru koji se održava pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva, a u organizaciji Kluba dizača utega „Željezničar“, sudjelovalo je 8 natjecateljki i 14 natjecatelja iz Srbije, Turske, Albanije i Bosne i Hercegovine. Pobjednica u ženskoj konkurenciji je Olivera Jurić (BiH), dok su drugo i treće mjesto osvojile Merve Tamer (2. mjesto) i  Sariye Is (3. mjesto) iz Turske. U muškoj konkurenciji prvo mjesto u kategoriji kadeti osvojio je Sopot Sula iz Albanije, u kategoriji juniori Ervin Rožnjik iz Srbije, a u kategoriji seniori Igor Tomić iz Srbije. Pobjednici u momčadskoj konkurenciji su momčadi A Srbije, dok su drugo i treće mjesto osvojili momčad B Srbije i momčad Albanije.

Zajednički koncert glazbenih škola Sarajeva i Friedrichshafena u nedjelju u Domu OS BiH

U nedjelju 28. travnja u 19.00 sati u Domu Oružanih snaga BiH održat će se zajednički koncert Srednjih glazbenih škola Sarajeva i Friedrichshafena, kojim će se obilježiti 10. godina partnerstva dviju škola. Sudionike i goste ovog kulturnog događaja prigodnim riječima pozdravit će zamjenici gradonačelnika Sarajeva i Friedrichshafena, dr. Ranko Čović i Peter Hauswald. Tim povodom će višečlano izaslanstvo njemačkog grada Friedrichshafena, koju čine Peter Hauswald, zamjenik gradonačelnika, Dajana Jungmann i Helene Weingart iz Gradske uprave, te 22 učenika i četiri profesora Srednje glazbene škole ovog pobratimskog grada, posjetiti Sarajevo, u razdoblju 27.-30. travnja.

Zamjenik gradonačelnika Čović otvara memorijalni turnir u dizanju utega “Andrija Maleč”

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ranko Čović će u subotu, 27.04.2013. godine u 12.00 sati u dvorani Međunarodnog centra za djecu i mladež Novo Sarajevo, svečano otvoriti 21. tradicionalni međunarodni turnir u dizanju utega posvećen uspomeni na Andriju Maleča, utemeljitelja dizanja utega u Bosni i Hercegovini, osnivatelja  kluba “Željezničar” i najuspješnijeg dizača utega bivše Jugoslavije.

Zamjenik gradonačelnika Čović zajedno s kompanijom \”dm drogerie markt\” donirao 3.000 KM Centru za slijepu i slabovidnu djecu i mladež

Povodom otvorenja 53. trgovine na adresi Koševo 8 u Sarajevu, kompanija Dm drogerie markt d.o.o. donacijom u iznosu od 3.000 KM, obradovala je učenike Centra za slijepu i slabovidnu djecu i mladež u Sarajevu. Jednosatnim radom na kasi, donaciji je dao doprinos i zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ranko Čović, koji je zajedno s Admirom Isaković iz kompanije dm, uručio poklon-ček donacije Damiru Ovčini, direktoru Centra. „Čast mi je podržati akciju koju sprovodi dm kompanija. Uprava Grada Sarajeva ima izražen senzibilitet prema osobama s posebnim potrebama, a meni osobno predstavlja zadovoljstvo da doprinesem unapređenju rada institucije koja se brine o osobama s oštećenjem vida“, istakao je Čović.

Gradonačelnik Komšić primio austrijskog veleposlanika

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić primio je danas veleposlanika Republike Austrije u BiH, Nj. E. Donatusa Kocka, koji mu je čestitao na imenovanju. „Republika Austrija, zajedno s pobratimskim gradom Innsbruckom, te gradovima Bečom, Linzom i Grazom, tijesno je povezana sa Sarajevom. Suradnja je veoma sadržajna u području obrazovanja, kulture, turizma i sporta,  a izražen je interes za otvaranjem novog intenzivnog poglavlja u dugogodišnjim prijateljskim partnerskim vezama“, istaknuo je ambasador Kock. Austrijski veleposlanik je istaknuo značaj projekta „Sarajevo – most kultura Europe 2014.“, kada će cijeli svijet gledati u Sarajevo i taj visoki simbolizam ovog događaja treba iskoristiti za poruku mira iz bh. prijestolnice.

Proračun Grada Sarajeva za 2013. godinu – 12.141.351 KM

Gradsko vijeće Grada Sarajeva na svojoj 2. sjednici, kojom je predsjedavao Sabahudin Delalić, usvojilo je Proračun Grada Sarajeva za 2013. godinu, koji iznosi 12.141.351 KM, što je u odnosu na Nacrt proračuna umanjenje za 14,50 posto. Također je usvojeno i 16 zaključaka kojima se, između ostalog, zadužuje Gradonačelnik da uputi inicijativu mjerodavnim tijelima za donošenje Zakona o glavnom gradu, odnosno da inzistira kod mjerodavnih tijela na hitnoj provedbi presuda Ustavnog suda F BiH po tužbama Grada Sarajeva za narušavanje prava na lokalnu samoupravu. Zaključeno je i da se pri predlaganju rebalansa Proračuna razmotri mogućnost ponovnog uvođenja naknade za pomoć rodiljama, zatim ponovnog financiranja i realizacije Projekta „Posao za sve“ i Projekta prevencije maloljetničke delinkvencije. Vijećnici su ujedno s današnje sjednice uputili dvije inicijative.

Veleposlanica Španjolske u posjeti kod gradonačelnika Sarajeva

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić primio je danas veleposlanicu Kraljevine Španjolske u BiH, NJ.E. Mariju Auroru Mejia Errasquin. Gradonačelnik je i ovom prilikom zahvalio na svoj pomoći i potpori koju je Vlada Španjolske pružila Sarajevu za obnovu Vijećnice. Upoznavši veleposlanicu Errasquin o dinamici radova na Vijećnici, gradonačelnik Komšić je istakao da nije slučajnost da će do polovice naredne godine ona zablistati punim sjajem.

Jačanje turističkih veza između Sarajeva i Tirane

Veleposlanik Republike Albanije u Bosni i Hercegovini  NJ.E. Flamur Gashi čestitao je danas gradonačelniku Ivi Komšiću imenovanje na mjesto gradonačelnika Sarajeva. Gradonačelnik Komšić zahvalio je za čestitku i potporu koju mu je uputio veleposlanik Gashi. Također je istakao da Sarajevo već 17 godina ima pobratimske odnose s Tiranom, naglasivši kako vjeruje da će se buduća suradnja dviju prijestolnica unaprijediti i konkretizirati.