Bernard-Henri Levy i Predrag Matvejević proglašeni Počasnim građanima grada Sarajeva

Gradsko vijeće Grada Sarajeva na danas održanoj sjednici usvojilo je, između ostalog, i odluke kojima su Bernard-Henri Levy, francuski filozof i intelektualac i prof. dr. Predrag Matvejević, redoviti profesor na više europskih sveučilišta, književnik i esejista, proglašeni Počasnim građanima grada Sarajeva. U obrazloženju za donošenje ovih odluka je navedeno da je francuski filozof, intelektualac i novinar Bernard-Henri Levy, pisanom riječju i filmskim jezikom svjedočio o zločinima agresora na BiH, posebno na grad Sarajevo.

Održana Peta sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva

Na danas održanoj 5. sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva, kojom je predsjedavao Sabahudin Delalić, nakon dulje rasprave povučen je Prijedlog odluke o usklađivanju plaća i naknada gradskih vijećnika, dužnosnika Grada Sarajeva, državnih službenika i namještenika tijela Grada Sarajeva sa Zakonom o plaćama i naknadama u tijelima vlasti FBiH. Zaključeno je da se za sljedeću sjednicu Gradskog vijeća pripremi novi prijedlog ove odluke, uz razmatranje i diskusija iznesenih na današnjoj sjednici Gradskog vijeća i uz uvažavanje stavova Kolegija Gradskog vijeća. Vijećnici su prihvatili odluke o usvajanju regulativnih planova „Briješće“ i „Koševsko Brdo“, te Odluku o pristupanju izradi Regulativnog plana „Stambena zona Šip“ (područje općine Centar Sarajevo).

Zamjenik gradonačelnika Ranko Čović primio aktiviste humanitarne organizacije „Blaženi graditelji mira”

Zamjenik gradonačelnika dr. Ranko Čović, zajedno s pomoćnicom gradonačelnika za lokalnu samoupravu, Draganom Solaković, primio je danas aktiviste humanitarne organizacije „Blaženi graditelji mira“ iz talijanskog grada Padove, na čelu s predsjednikom don Albinom Bizzottom. Riječ je o organizaciji posredstvom koje je u ratnom razdoblju u Bosnu i Hercegovinu stigao veliki broj pisama i zahvaljujući kojoj su mnogi građani prvi put uspostavili kontakt s članovima svojih obitelji u inozemstvu.

Zamjenik gradonačelnika Čampara primio sudionike Međunarodne ljetne škole za studente prava

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Aljoša Čampara i pomoćnik gradonačelnika za obrazovanje, kulturu i sport Ramiz Kadić upriličili su danas prijem za studente prava i srodnih znanosti – sudionike 7. Međunarodne ljetne škole pod nazivom „Institucionalna reforma u svjetlu europskih integracija u zemljama jugoistočne Europe“. Polaznike ove škole, koja se održava u Sarajevu od 17. do 27. srpnja, u organizaciji udruge „Pravnik“ i Fondacije „Konrad Adenauer – Program vladavine prava u jugoistočnoj Europi“, čini 27 mladih starosne dobi od 18 do 30 godina, iz 17 zemalja Europe, Sjedinjenih Američkih Država i naše regije.

Javni uvid i javna rasprava o nacrtima RP “Mahale – Medrese” i “Mahale – Kovači”

Obavještavamo Vas da će nacrti RP “Mahale – Medrese” i RP “Mahale – Kovači” biti izloženi na javni uvid u razdoblju od 13.06. do 19.06.2013. godine, u vremenskom razdoblju od 29.07. do 15.08.2013. godine u ulaznom holu objekta “A” Općine Stari Grad Sarajevo. Javna rasprava održat će se 16.09.2013. godine s početkom u 16 sati u velikoj dvorani Općine Stari Grad Sarajevo.

Zagrebački gradonačelnik Bandić podržao retrospektivnu izložbu Mersada Berbera i obilježavanje Dana Miroslava Krleže u Sarajevu

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i zamjenik predsjedatelja Gradskog vijeća Grada Sarajeva Gradimir Gojer, tijekom službene posjete Zagrebu, sastali su se s gradonačelnikom hrvatske prijestolnice, Milanom Bandićem i njegovim suradnicima. Tijekom susreta, razgovaralo se o suradnji dva grada prijatelja, posebice o projektima koji su u interesu građana. Naglašena je potreba unaprjeđenja institucionalne suradnje Grada Sarajeva i Grada Zagreba. Gradonačelnik Komšić je svog kolegu Bandića upoznao s aktualnostima iz glavnog bh. grada, posebice s problemima koji proizlaze iz nesređene legislative. „Namjera je Sarajeva što više koristiti pozitivna iskustva drugih gradova, a neke od gradskih problema pokušati riješiti kroz europske fondove“, kazao je Komšić.

Susret gradonačelnika Sarajeva i Ljubljane: koristiti iskustva glavnog grada Slovenije s fondovima i programima EUropske unije

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković prilikom bilateralnog susreta u Ljubljani, razgovarali su o dosadašnjoj suradnji, te o unapređenju gospodarskih, kulturnih, sportskih i drugih veza u interesu građana dvaju glavnih gradova. Sugovornici su, također, razgovarali i o ulozi grada kao jedinice lokalne samouprave u procesu europskih integracija, prijenosu pozitivnih iskustava za apliciranje gradskih projekata u EU fondove, te o ustroju, specifičnostima i vizijama budućeg razvoja gradova Sarajeva i Ljubljane. 

Gradonačelnici Sarajeva i Graza dogovorili intenziviranje suradnje u području kulture, obrazovanja i gradske infrastrukture

U sklopu održavanja Međureligijske konferencije Graz 2013., gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić susreo se danas s gradonačelnikom glavnog grada Štajerske, Siegriedom Naglom. Tijekom srdačnog razgovora, dvojica gradonačelnika izrazili su spremnost za intenziviranjem partnerskih veza i suradnje u području kulture, obrazovanja i gradske infrastrukture. S obzirom na činjenicu da veliki broj sarajevskih i uopće bh. studenata studira  na Sveučilištu u Grazu, gradonačelnici Komšić i Nagl iskazali su namjeru da konkretiziraju suradnju između dva grada i u tom pravcu.

Grad Sarajevo uglavnom podržao preporuke ekspertne grupe za reformu Ustava FBiH

"Preporuke ekspertne grupe za reformu Ustava FBiH u dijelu koji se odnosi na Grad Sarajevo su uglavnom prihvatljive i mi u Gradskoj upravi i Gradskom vijeću ih podržavamo“, istakli su gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić i zamjenik predsjedatelja Gradskog vijeća Miro Lazović na danas izuzetnoj posjećenoj tiskovnoj konferenciji. Iznoseći stavove o sadašnjem položaju Grada Sarajeva s kojima su predstavnici Grada upoznali Ekspertni tim koji je s njima obavio razgovore, gradonačelnik je kazao da je pozicija Grada danas neobična i čudna. „Grad Sarajevo je danas institucija koja se nalazi izvan uobičajenih hijerarhijskih državnih institucija. Konstituirani smo odlukom Kantona, gradski vijećnici su delegirani vijećnici iz četiri gradske općine, Gradsko vijeće bira gradonačelnika i njegove zamjenike kao i rukovodstvo GV-a. Općine koje nas čine formalno-pravno nisu podređene Gradu, isto tako Kanton koji nas je formirao i koji nas financira, nije nam nadređen“, rekao je Komšić.

Tiskovna konferencija o preporukama ekspertne grupe za reformu Ustava FBiH u dijelu koji se odnosi na Grad Sarajevo

U petak 12.07.2013. godine s početkom u 11.00 sati održat će se tiskovna konferencija o preporukama ekspertne grupe za reformu Ustava FBiH u dijelu koji se odnosi na Grad Sarajevo. Na tiskovnoj konferenciji novinarima će se obratiti gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić, zamjenik predsjedatelja Gradskog vijeća Miro Lazović i zamjenik gradonačelnika dr. Ranko Čović.