Obilježeno stradanje nevinih civila na Alipašinom polju

Zamjenik gradonačelnika Aljoša Čampara u ime Grada Sarajeva danas je odao počast i položio cvijeće na mjestu masakra u ulici Trg solidarnosti na Alipašinom Polju. Na tom mjestu je prije 21 godinu s neprijateljskih položaja iz pravca Nedžarića ispaljena minobacačka granata koja je ubila 11 i povrijedila 53 građana Sarajeva. „Teško je reći bilo što u ovakvim trenutcima kada se prisjećamo nevinih žrtava koji su u redu za kruh poginule na ovom mjestu“,  kazao je zamjenik gradonačelnika Grada Sarajeva Aljoša Čampara, te  dodao da se ovakav dan ne smije zaboraviti i da se ovakvi nadnevci moraju uvijek obilježavati.

Zamjenik gradonačelnika Čović i vijećnik Gradskog vijeća Kerla na Generalnoj skupštini GDCO u Ankari

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ranko Čović, zajedno sa Suvadom Kerlom, vijećnikom Gradskog vijeća i predsjednikom Povjerenstva za međunarodnu suradnju nazočio je Generalnoj skupštini GDCO (Organizacija gradova za globalno projektiranje) u Ankari od 27. do 30.08.2013. godine. „Metode urbane regeneracije“ i „Zapušteni prostor nakon procesa urbane regeneracije“, teme su Generalne skupštine koje su gradovima pružile jedinstvenu priliku da podijele iskustva, kao i da definiraju nove pristupe konkretno navodeći načine kako učiniti naše gradove pametnim i održivim. Trodnevni skup se sastojao od uvodnih govora, sastanaka i prezentacija, omogućivši upoznavanje s raznim vrstama inicijativa iz područja urbanog projektiranja iz čitavog svijeta. Također, paralelno s Generalnom skupštinom održana je izložba na kojoj su pojedini gradovi predstavili svoja dostignuća vezana za urbano projektiranje. Konferencija u Ankari okončana je usvajanjem Deklaracije GDCO, te izborom Ankare za predsjedatelja GDCO do 2015, a Grad Sarajevo je pozvan da aplicira za članstvo u organizaciji GDCO.

Godišnjica masakra na Markalama

Gradonačelnik Ivo Komšić i zamjenik gradonačelnika Aljoša Čampara u ime Grada Sarajeva danas su odali počast i položili cvijeće na spomen-obilježje ispred sarajevske Gradske tržnice Markale, gdje je prije 18. godina ubijeno 43-oje naših sugrađana, a 84 je teže ranjeno. Gradonačelnik Komšić kazao je kako Sarajlije ne mogu i ne smiju zaboraviti niti jednu tužnu godišnjicu ovakvih zločina, jer su to bili potpuno nevini ljudi. „Njihova jedina krivica je bila ta što su živjeli u Sarajevu i nisu ga htjeli napustiti. Stoga se mi stalno moramo podsjećati na ove i slične zločine, govoriti istinu i samo istinu“, rekao je gradonačelnik Komšić.

Povodom pete godišnjice Olimpijskog bazena Otoka zamjenik gradonačelnika Čampara otvorio Vaterpolski turnir

Zamjenik gradonačelnika Aljoša Čampara danas je u ime Grada Sarajeva otvorio Vaterpolski turnir koji se održao povodom obilježavanja pete godišnjice uspješnog rada Javnog poduzeća „Olimpijski bazen Otoka” D.O.O. Sarajevo. Zamjenik gradonačelnika Čampara posebnu zahvalnost i čestitke uputio je rukovodstvu Olimpijskog bazena Sarajevo, koji je i u ovoj godini uspješno nastavio s realizacijom strateških ciljeva koji se odnose na edukaciju neplivača, razvoj i afirmaciju vodenih sportova i rekreaciju građana.

Gradonačelnik Komšić primio u nastupnu posjetu veleposlanika Republike Italije u BiH

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić susreo se danas s veleposlanikom Republike Italije u BiH, NJ.E. Ruggerom  Corriasom. Tom prigodom, gradonačelnik je upoznao veleposlanika s poslijeratnom rekonstrukcijom grada, s obzirom da je veleposlaniku Corriasu  ovo početak diplomatskog mandata i prva posjeta  Sarajevu, te mu poželio uspješno mandatno razdoblje u BiH. „Sarajevo je nakon rata izgledalo kao Drezden 1945. godine. Danas se samo ponegdje, na nekim fasadama mogu vidjeti tragovi rata. Uglavnom je sve obnovljeno zahvaljujući donacijama Europske zajednice. Sada se ipak u Sarajevu ima što vidjeti. I sarajevska Vijećnica je u zadnjoj fazi rekonstrukcije i njeno otvorenje se očekuje naredne godine“, rekao je Komšić.

Zamjenik gradonačelnika Ranko Čović posjetio izložbu ručnih radova u organizaciji NVO altruista „SVJETLO“

Tradicionalni 8. Obiteljski dan održan je danas u Vilsonovom šetalištu u organizaciji Općine Novo Sarajevo i Međunarodnog centra za djecu i mladež Novo Sarajevo. Na ovom jedinstvenom događaju po osmi put sudjelovala je i NVO altruista „SVJETLO“, organizirajući izložbu ručnih radova nastalih u art kreativnoj tvornici, koju je posjetio i zamjenik gradonačelnika, dr. Ranko Čović. Ovom prigodom Čović je istakao da je organiziranje Obiteljskog dana na lokalitetu Vilsonovog šetališta od izuzetnog značaja za građane Sarajeva, „posebice u trenutku kada se obitelji posvećuje nedovoljno vremena, a znamo da ona predstavlja stup svakog društva“, kazao je Čović, te dodao da kao građanin Sarajeva, ali i kao zamjenik gradonačelnika maksimalno podržava inicijativu da ovo šetalište postane pješačka zona 24 sata.

Unapređenje gospodarskih veza između Sarajeva i Danske

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić s predsjedateljem Gradskog vijeća, Sabahudinom Delalićem i zamjenikom gradonačelnika Rankom Čovićem upriličio je danas prijem za višečlano izaslanstvo iz Danske na čelu sa Arneom Sigtenbjerggaardom, gradonačelnikom Vejle. Gradonačelnik Komšić ukratko je upoznao goste o sadašnjem položaju Grada Sarajeva i njegovim mjerodavnostima. „Pozicija Grada danas je neobična i čudna. Grad Sarajevo je danas institucija koja se nalazi izvan uobičajenih hijerarhijskih državnih institucija. Konstituirani smo odlukom Kantona Sarajevo, a općine koje nas čine formalno-pravno nisu podređene Gradu. Isto tako Kanton koji nas je formirao i koji nas financira, nije nam nadređen“, istakao je Komšić, te je dodao kako Sarajevo zaslužuje i mora imati i zakon o glavnom gradu države i zakon o glavnom gradu Federacije. „Donošenjem ova dva zakona ojačala bi se pozicija Sarajeva kao političkog, administrativnog, kulturno-sportskog, ekonomskog, obrazovnog i znanstvenog centra u Federaciji i državi BiH“, kazao je Komšić.

Gradonačelnik Komšić i veleposlanik Moon obišli sarajevsku Vijećnicu

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić danas je s veleposlanikom SAD-a u BiH, NJ.E. Patrickom Moonom posjetio Vijećnicu, simbol ratnog stradanja Sarajeva, kako bi se veleposlanik Moon upoznao s radovima na rekonstrukciji ovog vrijednog kulturno-povijesnog spomenika u BiH. Gradonačelnik Komšić naglašava zadovoljstvo prilikom da u zgradi Vijećnice ugosti veleposlanika Moona i njegovu suprugu, jer su izrazili želju da vide aktualnu fazu obnove fokusiranu na enterijer. „Vijećnica je kao zgrada simbol Sarajeva, a bila je i simbol BiH, jer je u njoj bila smještena Nacionalna i sveučilišna knjižnica. Vijećnica će sada dobiti onaj izgled koji je imala kada je napravljena, jer joj se vraća dekoracija koju je imala prije sto godina”, kazao je gradonačelnik.

Uz pomoć tvrtke iz Turske u Sarajevu će biti pokrenuta proizvodnja tulipana

Zamjenik gradonačelnika dr. Ranko Čović, primio je danas predstavnike turske kompanije „Asyalale“, predvođene menadžerom prodaje i izvoza Eicke Johnsenom. Riječ je o kompaniji koja je jedina specijalizirana u Turskoj za proizvodnju tulipana, kojima opskrbljuje sve veće gradove u Turskoj, ali i Iran, Irak, Azerbajdžan, te druge zemlje i kompanije koje se bave uređenjem pejzaža i parkovskih površina. Inače, predstavnici „Asyalale“ u Sarajevu, između ostalog, borave i radi ostvarivanja buduće suradnje s KJKP „Park“. Prema riječima zamjenika gradonačelnika Čovića, vizija Grada Sarajeva je da bh. prijestolnica  u budućnosti ima što više uređenih zelenih površina, a suradnja s kompanijom „Asyalale“ predstavlja put ka realizaciji tog cilja.

Zamjenik gradonačelnika Čović upriličio prijem za Enu Oruč – juniorsku prvakinju svijeta u taekwondo-u

Zamjenik gradonačelnika dr. Ranko Čović i stručni savjetnik za sport i tjelesni odgoj Milan Maksimović, primili su danas Enu Oruč, juniorsku prvakinju svijeta u taekwondo-u i njenog trenera Ibrahima Kolju. Ova mlada Zeničanka, učenica devetog razreda osnovne škole i članica Taekwon-do kluba Sarajevo, upoznala je predstavnike Grada Sarajeva o svojim uspjesima u dosadašnjoj karijeri. Kako je istakla Oruč, na Otvorenom Svjetskom taekwondo prvenstvu koje je održano u Londonu, uz učešće 36 zemalja svijeta i preko 1.200 natjecatelja (juniori i seniori), u juniorskoj konkurenciji u borbama kategorije +50 kg, osvojila je prvo mjesto i zlatnu medalju.