Grad Sarajevo oštro osuđuje postupak Elektroprivrede BiH koja je isključila električnu energiju GRAS-u

Grad Sarajevo oštro osuđuje postupak Elektroprivrede BiH koja je na ovako kišovitom danu isključila električnu energiju GRAS-u. Grad Sarajevo zahtijeva od menadžmenta KJKP GRAS da što hitnije, s Vladom Kantona Sarajevo i Elektroprivredom BiH, pronađe kompromisno rješenje, kako bi što prije profunkcionirao tramvajski i trolejbusni promet. Grad Sarajevo pozdravlja humanu gestu tvrtki koje su, prevozeći besplatno sugrađane, pokazale društvenu odgovornost. Istovremeno, poziva sve vozače da iskažu solidarnost i prevezu do željene destinacije sudionike u prometu, pogotovo invalide, bolesne, starije, trudnice, učenike i studente…

Gradsko vijeće nije usvojilo Odluku o usklađivanju plaća

Na danas održanoj 6. sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva, kojom je predsjedavao Sabahudin Delalić, nije prihvaćena Odluka o usklađivanju plaća i naknada gradskih vijećnika, dužnosnika Grada Sarajeva, te državnih službenika i namještenika tijela Grada Sarajeva sa Zakonom o plaćama i naknadama u tijelima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine, koju su predložili Administrativno povjerenstvo i Gradonačelnik Grada Sarajeva. Vijećnici nisu podržali Odluku o proglašavanju kompozitora i dirigenta, Đele Jusića Počasnim građaninom grada Sarajeva, kao ni Odluku o dodijeli priznanja „Plaketa grada Sarajeva“ Turskoj međunarodnoj agenciji za suradnju i koordinaciju (TIKA).

Dr. Čović nazočio proslavi 20. godišnjice Olimpijskog Komiteta BiH

Zamjenik gradonačelnika dr. Ranko Čović nazočio je sinoć proslavi 20. godišnjice od prijema Olimpijskog komiteta BiH u olimpijsku obitelj Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK). Proslavi su nazočili i predsjednik Europskog olimpijskog komiteta, Patrick Hickey, predsjednik povjerenstva Europskog olimpijskog komiteta, Josef Liba, te predsjednici i tajnici svih regionalnih olimpijskih komiteta. Hickey je čestitao gradovima Sarajevo i Istočno Sarajevo na dobivenoj organizaciji 13. Europskog zimskog olimpijskog festivala za mlade 2017. Naglasio je da je Sarajevo, zbog svoje multikulturalnosti, multietničnosti, te načela tolerancije i jedinstva, idealno za okupljanje preko 1.000 mladih sportaša iz  40 europskih zemalja. Ovom prigodom pozvao je sve razine vlasti u Bosni i Hercegovini da podrže ovu značajnu manifestaciju kako u materijalnom smislu tako i u ljudskim potencijalima.

Usklađivanje plaća i naknada u tijelima Grada Sarajeva s federalnim Zakonom omogućilo bi znatne uštede

„Usprkos reduciranom proračunu za jednu trećinu u odnosu na prethodnu godinu i naslijeđenom dugu od preko 2 miliona KM, Grad Sarajevo je u proteklih šest mjeseci pozitivno poslovao i ostvario suficit od oko 18.000 KM. To je rezultat rigorozne štednje koju smo vodili u proteklom razdoblju“, istaknuo je Gradonačelnik Ivo Komšić na danas održanoj tiskovnoj konferenciji na kojoj su teme bile izvršenje Proračuna Grada Sarajeva i odluke o usklađivanju plaća i naknada u tijelima Grada Sarajeva s federalnim Zakonom o plaćama i naknadama, a koje će se razmatrati na sutrašnjoj 6. sjednici Gradskog vijeća. Grad se u proteklom razdoblju susretao s mnogobrojnim teškoćama: smanjio se grant Kantona na nepunih 6 miliona KM i već dvije tranše kasne, pripadajući prihod Gradu od komunalnih pristojbi se s 30 smanjio na 15% odlukama vijeća gradskih općina bez konsultacija s Gradskim vijećem, a obveze Grada su ostale iste. Ipak, ovaj saziv Gradske uprave Sarajeva je, prema tvrdnjama Gradonačelnika, ostvario znatne uštede smanjivši troškove gradske administracije i troškove putovanja.

S prijema zlatnih odbojkaša u Gradskoj upravi inicirano da se naredno Europsko prvenstvo održi u Sarajevu

„Vi niste samo prvaci samo zato što ste obranili titulu europskog prvaka, vi ste prvaci što ste to učinili osmi put zaredom i što niste izgubili nijedan set što se nije dogodilo u povijesti sjedeće odbojke“, ovim riječima je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić pozdravio zlatne bh. reprezentativce u sjedećoj odbojci prilikom današnjeg prijema u prostorijama Gradske uprave. Čestitkama su se pridružili i njegovi zamjenici Aljoša Čampara i Ranko Čović, te zamjenici predsjedatelja Gradskog vijeća Gradimir Gojer i Miro Lazović. Grad Sarajevo je ovaj put izdvojio 6.000 KM, koliko je bilo potrebno za opremu našim odbojkašima, i nastavit će, kako su istaknuli zamjenici gradonačelnika Čampara i Čović i dalje u okviru svojih mogućnosti, podržavati trenutno našu najtrofejniju reprezentaciju.

Šesta sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva

Temeljem članka 35. stavak 1.b. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Sarajeva („Službene novine Kantona Sarajevo”, broj 28/09), sazivam Šestu sjednicu Gradskog vijeća Grada Sarajeva koja će se održati u srijedu 25.09.2013. godine u 10.00 sati, u objektu Grada Sarajeva – Ovalna dvorana Gradskog vijeća, Ulica Hamdije Kreševljakovića, broj 3/1. Uz poziv za sjednicu dostavlja se i Zapisnik o radu Pete sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva održane 31.07.2013. godine. Za sjednicu predlažem sljedeći DNEVNI RED:

Posjeta Jana Pšenice, novoimenovanog veleposlanika Slovačke Republike u BiH

Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić primio je danas u nastupnu posjetu veleposlanika Slovačke Republike u BiH, NJ.E. Jana Pšenicu i poželio mu uspješan diplomatski mandat u našoj zemlji. Tijekom prijema veleposlanik Slovačke je istaknuo kako mu je cilj tijekom mandata da unaprijedi odnose dviju prijateljskih zemalja, posebno u području gospodarstva i ekonomije. Gradonačelnik Komšić je veleposlanika ukratko upoznao s administrativno-pravnim položajem Sarajeva kao glavnim gradom BiH, načinom na koji funkcionira Grad Sarajevo, njegovom teritorijalnom organizacijom, te mjerodavnostima i izvorima financiranja.

Tiskovna konferencija o Proračunu Grada Sarajeva i odlukama o usklađivanju plaća i naknada u tijelima Grada Sarajeva

Gradonačelnik Grada Sarajeva Ivo Komšić u utorak 24.09.2013. godine u 12.00 sati, održat će tiskovnu konferenciju o temama: proračun Grada Sarajeva u 2013. i odluke o usklađivanju plaća i naknada u tijelima Grada Sarajeva. Pored gradonačelnika Komšića, novinarima će se na tiskovnoj konferenciji obratiti i zamjenik predsjedatelja Gradskog vijeća Grada Sarajeva Gradimir Gojer i zamjenik gradonačelnika Aljoša Čampara.

Dr. Čović sudjelovao na Konferenciji Europske mreže zdravih gradova u Izmiru

Zamjenik gradonačelnika dr. Ranko Čović sudjelovao je u radu Pete godišnje poslovne i tehničke konferencije Europske mreže zdravih gradova SZO-a i Europskih nacionalnih mreža zdravih gradova koja se održala od 20. do 22. rujna u Izmiru. Tema konferencije je bila „Inovacija putem vodstva i zajedničkog upravljanja za zdravlje i dobrobit“, a sudjelovalo je 97 europskih gradova. „Podržat ćemo kandidaturu Grada Izmira za EXPO 2020., kao i potaknuti suradnju na poljima zdravlja i zdravstvenog turizma između ova dva grada“, istakao je dr. Čović prilikom susreta s počasnim konzulom BiH u Izmiru, Ahmetom Kemalom Baysakom.