Град Сарајево оштро осуђује поступак Електропривреде БиХ која је искључила електричну енергију ГРАС-у

Град Сарајево оштро осуђује поступак Електропривреде БиХ која је на овако кишовитом дану искључила електричну енергију ГРАС-у. Град Сарајево захтијева од менаџмента КЈКП ГРАС да што хитније, са Владом Кантона Сарајево и Електропривредом БиХ, пронађе компромисно рјешење, како би што прије профункционисао трамвајски и тролејбуски саобраћај. Град Сарајево поздравља хуман гест фирми које су, превозећи бесплатно суграђане, показале друштвену одговорност. Истовремено, позива све возаче да искажу солидарност и превезу до жељене дестинације учеснике у саобраћају, поготово инвалиде, болесне, старије, труднице, ђаке и студенте…

Др. Човић присуствовао прослави 20. годишњице Олимпијског Комитета БиХ

Замјеник градоначелника др. Ранко Човић присуствовао је синоћ прослави 20. годишњице од пријема Олимпијског комитета БиХ у олимпијску породицу Међународног олимпијског комитета (МОК). Прослави су присуствовали и предсједник Европског олимпијског комитета, Патрик Хикеј, предсједник комисије Европског олимпијског комитета, Јосеф Либа, те предсједници и секретари свих регионалних олимпијских комитета. Хикеј је честитао градовима Сарајево и Источно Сарајево на добивеној организацији 13. Европског зимског олимпијског фестивала за младе 2017. Нагласио је да је Сарајево, због своје мултикултуралности, мултиетничности, те принципа толеранције и јединства, идеално за окупљање преко 1.000 младих спортиста из  40 европских земаља. Овом приликом позвао је све нивое власти у Босни и Херцеговини да подрже ову значајну манифестацију како у материјалном смислу тако и у људским потенцијалима.

Градско вијеће није усвојило Одлуку о усклађивању плата

На данас одржаној 6. сједници Градског вијећа Града Сарајева, којом је предсједавао Сабахудин Делалић, није прихваћена Одлука о усклађивању плата и накнада градских вијећника, функционера Града Сарајева, те државних службеника и намјештеника органа Града Сарајева са Законом о платама и накнадама у органима власти Федерације Босне и Херцеговине, коју су предложили Административна комисија и Градоначелник Града Сарајева. Вијећници нису подржали Одлуку о проглашавању композитора и диригента, Ђеле Јусића Почасним грађанином града Сарајева, као ни Одлуку о додијели признања „Плакета града Сарајева“ Турској међународној агенцији за сарадњу и координацију (ТИКА).

Усклађивање плата и накнада у органима Града Сарајева са федералним Законом омогућило би знатне уштеде

„Упркос редуцираном буџету за једну трећину у односу на прошлу годину  и наслијеђеном дугу од преко 2 милиона КМ, Град Сарајево је у протеклих шест мјесеци позитивно пословао и остварио суфицит од око 18.000 КМ. То је резултат ригорозне штедње коју смо водили у протеклом периоду“, истакнуо је Градоначелник Иво Комшић на данас одржаној прес конференцији на којој су теме биле извршење Буџета Града Сарајева и одлуке о усклађивању плата и накнада у органима Града Сарајева са федералним Законом о платама и накнадама, а које ће се разматрати на сутрашњој 6. сједници Градског вијећа. Град се у протеклом периоду сусретао са многобројним тешкоћама: смањио се грант Кантона на непуних 6 милиона КМ и већ двије транше касне, припадајући приход Граду од комуналних такси се са 30 смањио на 15% одлукама вијећа градских опћина без консултација са Градским вијећем, а обавезе Града су остале исте. Ипак, овај сазив Градске управе Сарајева је, према тврдњама Градоначелника, остварио знатне уштеде смањивши трошкове градске администрације и трошкове путовања.

Са пријема златних одбојкаша у Градској управи иницирано да се наредно Европско првенство одржи у Сарајеву

„Ви нисте само прваци само зато што сте одбранили титулу европског првака, ви сте прваци што сте то учинили осми пут заредом и што нисте изгубили ниједан сет што се није десило у хисторији сједеће одбојке“, овим ријечима је градоначелник Сарајева Иво Комшић поздравио златне бх. репрезентативце у сједећој одбојци приликом данашњег пријема у просторијама Градске управе. Честиткама су се придружили и његови замјеници Аљоша Чампара и Ранко Човић, те замјеници предсједавајућег Градског вијећа Градимир Гојер и Миро Лазовић. Град Сарајево је овај пут издвојио 6.000 КМ, колико је било потребно за опрему нашим одбојкашима, и наставит ће, како су истакнули замјеници градоначелника Чампара и Човић и даље у оквиру својих могућности, подржавати тренутно нашу најтрофејнију репрезентацију.

Шеста сједница Градског вијећа Града Сарајева

На основу члана 35. став 1.б. Пословника Градског вијећа Града Сарајева („Службене новине Кантона Сарајево”, број 28/09), сазивам Шесту сједницу Градског вијећа Града Сарајева која ће се одржати у сриједу 25.09.2013. године у 10.00 часова, у објекту Града Сарајева – Овална сала Градског вијећа, Улица Хамдије Крешевљаковића број 3/1. Уз позив за сједницу доставља се и Записник о раду Пете сједнице Градског вијећа Града Сарајева одржане 31.07.2013. године. За сједницу предлажем сљедећи ДНЕВНИ РЕД:

Прес конференција о Буџету Града Сарајева и одлукама о усклађивању плата и накнада у органима Града Сарајева

Градоначелник Града Сарајева Сарајева Иво Комшић у уторак 24.09.2013. године у 12.00 часова, одржаће прес конференцију о темама: Буџет Града Сарајева у 2013. и одлуке о усклађивању плата и накнада у органима Града Сарајева. Поред градоначелника Комшића, новинарима ће се на прес конференцији обратити и замјеник предсједавајућег Градског вијећа Града Сарајева Градимир Гојер и замјеник градоначелника Аљоша Чампара.

Градоначелник Комшић ће уприличити пријем за златне одбојкаше и прваке Европе

У уторак 24.09.2013. године у 13.00 часова, градоначелник Сарајева Иво Комшић уприличиће пријем за репрезентативце БиХ у сједећој одбојци, који су се на недавно одржаном Европском првенству у Пољској окитили осми пут заредом златном медаљом.

Посјета Јана Пшенице, новоименованог амбасадора Словачке Републике у БиХ

Градоначелник Сарајева проф. др. Иво Комшић примио је данас у наступну посјету амбасадора Словачке Републике у БиХ, Њ.Е. Јана Пшеницу и пожелио му успјешан дипломатски мандат у нашој земљи. Током пријема амбасадор Словачке је истакнуо како му је циљ током мандата да унаприједи односе двију пријатељских земаља, посебно у области привреде и економије. Градоначелник Комшић је амбасадора укратко упознао са административно-правним положајем Сарајева као главним градом БиХ, начином на који функционише Град Сарајево, његовом територијалном организацијом, те надлежностима и изворима финансирања.

Др. Човић учествовао на Конференцији Европске мреже здравих градова у Измиру

Замјеник градоначелника др. Ранко Човић  учествовао је у раду Пете годишње пословне и техничке конференције Европске мреже здравих градова СЗО-а и Европских националних мрежа здравих градова која се одржала од 20. до 22. септембра у Измиру. Тема конференције је била „Иновација путем водства и заједничког управљања за здравље и добробит“, а учествовало је 97 европских градова. „Подржаћемо кандидатуру Града Измира за EXPO 2020., као и подстакнути сарадњу на пољима здравља и здравственог туризма између ова два града“, истакао је др. Човић приликом сусрета са почасним конзулом БиХ у Измиру, Ахметом Кемалом Бајсаком.