Đelo Jusić Počasni građanin grada Sarajeva, Turskoj međunarodnoj agenciji za suradnju i koordinaciju – Plaketa Grada Sarajeva

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na danas održanoj 7. sjednici, kojom je predsjedavao Sabahudin Delalić, usvojilo Odluku kojom se kompozitor i dirigent iz Dubrovnika, Đelo Jusić proglašava Počasnim građaninom grada Sarajeva. Zamjenik predsjedatelja Gradskog vijeća Gradimir Gojer je inicirao donošenje ove odluke u čijem obrazloženju je naveo: „Najviše zbog čega predlažem Đelu Jusića za Počasnog građanina grada Sarajeva je njegov krunski uradak, komponiranje oratorija \’Srebrenički inferno\’, rijetko složeno suvremeno glazbeno djelo kojim je, a temeljem izvanredne literarne podloge – poeme Džemaludina Latića, ovjekovječena planetarna tragedija bošnjačkog puka u  Srebrenici“. Odlukom Gradskog vijeća priznanje „Plaketa grada Sarajeva“ pripalo je Turskoj međunarodnoj agenciji za suradnju i koordinaciju (TIKA), kao izraz zahvalnosti za potporu brojnim i veoma značajnim projektima u područjima kulture, obrazovanja, znanosti i poljoprivrede.

Javni uvid u Nacrt Regulativnog plana „Boljakov Potok”

Obavještavamo Vas da je Nacrt Regulativnog plana „Boljakov Potok”  izložen na javni uvid u razdoblju od 23.10. do 22.11.2013. godine u terminu od 08.30 do 15 sati u mjesnim zajednicama Alipašin Most I, Buća Potok i Dolac. Također, i građani MZ „Alipašin Most II” mogu obaviti javni uvid u ovaj regulativni plan u gore navedenim mjesnim zajednicama.

Sedma sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva

Temeljem članka 35. stavak 1.b. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Sarajeva („Službene novine Kantona Sarajevo”, broj 28/09), sazivam Sedmu sjednicu Gradskog vijeća Grada Sarajeva, koja će se održati u srijedu 30.10.2013. godine u 10.00 sati, u objektu Grada Sarajeva – Ovalna dvorana Gradskog vijeća, ulica Hamdije Kreševljakovića, broj 3/1. Uz poziv za sjednicu dostavlja se i Zapisnik o radu Šeste sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva održane 25.09.2013. godine. Za sjednicu predlažem sljedeći DNEVNI RED:

Gradonačelnik Komšić uputio pismo sućuti Veleposlanstvu R Poljske povodom smrti Tadeusza Mazowieckog

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić uputio je pismo sućuti Veleposlanstvu Republike Poljske, u kojem je u ime Grada Sarajeva i u svoje osobno ime, iskazao iskreno suosjećanje povodom smrti gospodina Tadeusza Mazowieckog, bivšeg premijera R Poljske. „Gospodin Mazowiecki  zauvijek će ostati u sjećanjima građana Sarajeva i Bosne i Hercegovine kao veliki prijatelj našeg grada i zemlje, istaknuta politička figura koja je podržavala našu zemlju u najtežim trenucima njene povijesti. U znak poštovanja, građani Sarajeva su 2002. godine odlučili da mu dodijele Šestoaprilsku nagradu, najviše priznanje Grada.

Gradonačelnik Komšić upriličio prijem za oskarovca i dobitnika počasnog priznanja Srce Sarajeva Branka Lustiga

Gradonačelnik Sarajeva, prof. dr. Ivo Komšić upriličio je prijem za oskarovca i dobitnika počasnog priznanja Srce Sarajeva,  Branka Lustiga. Povod susreta je održavanje 2. Festivala židovskog filma – Festival tolerancije od 24. do 27. listopada u Sarajevu. Festival se organizira kroz suradnju Židovskog filmskog festivala iz Zagreba, kojeg vodi Lustig i židovskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva „La Benevolencija“ iz Sarajeva. U okviru festivala bit će prikazan izbor dokumentarnih, igranih i kratkih filmova koji progovaraju o nužnosti uvažavanja različitog, ostavljajući duboki dojam na gledatelje te motivirajući ih na kontemplaciju o etički ispravnom društvenom djelovanju.

Otvorena „Kuća obrta“ u Sarajevu

Pomoćnik gradonačelnika Sarajeva za lokalno poslovanje i razvoj grada, Sahrudin Sarajčić, nazočio je danas otvaranju „Kuće obrta“ –    multifunkcionalnog centra koji se fokusira na promociju i očuvanje dragocjenih drevnih obrta. „Kuća zanata“ u Sarajevu dio je projekta pod nazivom „Razvoj kulturnog turizma u Mostaru, Sarajevu i Skoplju“, kojeg provodi međunarodna nevladina organizacija Oxfam, ured u Sarajevu, pod programom SeeNet, a u suradnji s lokalnim partnerima: Općinom Stari Grad Sarajevo, Kantonom Sarajevo i Gradom Sarajevo, te samim lokalnim zanatlijama. Voditeljica projekta „Kuće zanata“ Selma Laganin kazala je da ovaj živi muzej teži da gostima pruži jedinstven uvid u vještine koje su savladane kroz mnoge generacije. „Kao promotivni centar \’Kuća zanata\’ će imati redoviti program promoviranja starih obrta kako za turiste, tako i za lokalno stanovništvo“, naglasila je Laganin. 

Zamjenik gradonačelnika Čović pozdravio sudionike međunarodne znanstvene konferencije „Balkanologija danas“

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ranko Čović pozdravio je sudionike međunarodne znanstvene konferencije „Balkanologija danas“, koja se 24. i 25. listopada održava u Sarajevu. Ovim značajnim skupom se obilježava 50. godina postojanja Centra za balkanološka ispitivanja pri Akademiji znanosti i umjetnosti BiH (ANU BIH). „Danas sam sretan što Centar slavi svoju 50. godišnjicu i što usprkos problemima s kojima se susreće opstaje i razvija se na temeljima struke, istine i činjenica“, istakao je dr. Čović u svom pozdravnom obraćanju.

Povodom obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata izložba „Dostojanstvo čovjeka“ u Sarajevu i Beču

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva dr. Ranko Čović je danas sa suradnicima  primio izaslanstvo Grada Beča kojega je predvodio Bernhard Denscher, direktor Odjela za kulturu Grada Beča. Prijemu su nazočili i direktor Umjetničke galerije BiH, Strajo Krsmanović sa svojim suradnicima, te predstavnice COMPRESS-a (Kontaktbiroa Grada Beča za BiH). Ovim sastankom su započete pripreme za organizaciju izložbe povodom obilježavanja stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata. Izložba naziva „Dostojanstvo čovjeka“, koja će se održati u Beču i Sarajevu 2014. godine, zajednički je projekt Grada Beča i Grada Sarajeva, a bit će postavljena u Umjetničkoj galeriji BiH.

Izaslanstvo studenata iz Švicarske u posjeti Gradskoj upravi

Savjetnik gradonačelnika Sarajeva za međunarodnu suradnju i EU integracije Elvis Kondžić primio je danas studente koji pohađaju „Franklin College“, američko sveučilište u Luganu (Švicarska). Blizu 30-tak studenata ovog sveučilišta, s profesorom – direktorom Odjela političkih znanosti Melvinom Schleinom u okviru studijskih putovanja, svakog semestra posjećuju različite dijelove bivše Jugoslavije. S obzirom na interes koja su iskazali studenti iz Lugana tijekom današnjeg susreta u Gradskoj upravi, savjetnik gradonačelnika Kondžić ukratko ih je upoznao s historijatom nastanka Gradske uprave Grada Sarajeva, mjerodavnostima ove gradske administracije, te o međusobnom odnosu Uprave i Gradskog vijeća u ispunjavanju tih mjerodavnosti. Pored toga, veliki interes studenata pobudio je plan i program predstojećih aktivnosti koje će biti organizirane iduće godine u okviru projekta „Sarajevo 2014.“.

Zamjenik gradonačelnika Čović nazočio sastanku načelnika sarajevskih općina

Zamjenik gradonačelnika Ranko Čović nazočio je redovnom sastanku načelnika sarajevskih općina održanom danas u prostorijama Općine Stari Grad. Povod za današnji sastanak, kako je kazao Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad,  je Zakon o lokalnoj samoupravi Kantona Sarajevo, kojeg je Vlada KS usvojila 09. listopada ove godine. Po ovom Zakonu predviđeno je da osnivanje, upravljanje, financiranje i unapređivanje ustanova osnovnog i predškolskog odgoja i obrazovanja pređe na općine najdalje za 12 mjeseci. „Usvajanju ovog Zakona prethodila je presuda Ustavnog suda FBiH iz 2010. godine po kojoj određene mjerodavnosti moraju biti vraćene općinama i Gradu. Međutim, mjerodavni u Kantonu to nikada nisu proveli u djelo pa sada parcijalno vraćaju obveze općinama”, pojasnio je Hadžibajrić.