Ђело Јусић Почасни грађанин града Сарајева, Турској међународној агенцији за сарадњу и координацију – Плакета Града Сарајева

Градско вијеће Града Сарајева је на данас одржаној 7. сједници, којом је предсједавао Сабахудин Делалић, усвојило Одлуку којом се композитор и диригент из Дубровника, Ђело Јусић проглашава Почасним грађанином града Сарајева. Замјеник предсједавајућег Градског вијећа Градимир Гојер је иницирао доношење ове одлуке у чијем образложењу је навео: „Највише због чега предлажем Ђелу Јусића за Почасног грађанина града Сарајева је његов крунски урадак, компонирање ораторија \’Сребренички инферно\’, ријетко сложено савремено глазбено дјело којим је, а на темељу изванредне литерарне подлоге – поеме Џемалудина Латића, овјековјечена планетарна трагедија бошњачког пука у  Сребреници.“ Одлуком Градског вијећа признање „Плакета града Сарајева“ припало је Турској међународној агенцији за сарадњу и координацију (ТИКА), као израз захвалности за подршку бројним и веома значајним пројектима у областима културе, образовања, науке и пољопривреде.

Седма сједница Градског вијећа Града Сарајева

На основу члана 35. став 1.б. Пословника Градског вијећа Града Сарајева („Службене новине Кантона Сарајево”, број 28/09), сазивам Седму сједницу Градског вијећа Града Сарајева, која ће се одржати у сриједу 30.10.2013. године у 10.00 часова, у објекту  Града Сарајева – Овална сала Градског вијећа, улица Хамдије Крешевљаковића, број 3/1. Уз позив за сједницу доставља се и Записник о раду Шесте сједнице Градског вијећа Града Сарајева одржане 25.09.2013. године. За сједницу предлажем сљедећи ДНЕВНИ РЕД:

Јавни увид у Нацрт Регулационог плана „Бољаков Поток”

Обавјештавамо Вас да је Нацрт Регулационог плана „Бољаков Поток”  изложен на јавни увид у периоду од 23.10. до 22.11.2013. године у термину од 08.30 до 15 часова у мјесним заједницама Алипашин Мост I, Бућа Поток и Долац. Такођер, и грађани МЗ „Алипашин Мост II” могу обавити јавни увид у овај регулациони план у горе наведеним мјесним заједницама.

Градоначелник Комшић упутио писмо сућути Амбасади Р Пољске поводом смрти Тадеуша Мазовјецког

Градоначелница Сарајева Иво Комшић упутио је писмо сућути Амбасади Републике Пољске, у којем је у име Града Сарајева и у своје особно име, исказао искрено суосјећање поводом смрти господина Тадеуша Мазовјецког, бившег премијера Р Пољске. „Господин Мазовјецки  заувијек ће остати у сјећањима грађана Сарајева и Босне и Херцеговине као велики пријатељ нашег града и земље, истакнута политичка фигура која је подржавала нашу земљу у најтежим тренуцима њене хисторије. У знак поштовања, грађани Сарајева су 2002. године одлучили да му додијеле Шестоаприлску награду, највише признање Града.

Градоначелник Комшић уприличио пријем за оскаровца и добитника почасног признања Срце Сарајева Бранка Лустига

Градоначелник Сарајева, проф. др. Иво Комшић уприличио је пријем за оскаровца и добитника почасног признања Срце Сарајева,  Бранка Лустига. Повод сусрета је одржавање 2. Фестивала јеврејског филма – Фестивал толеранције од 24. до 27. октобра у Сарајеву. Фестивал се организује кроз сарадњу Јеврејског филмског фестивала из Загреба, којег води Лустиг и јеврејског културно-просвјетног и хуманитарног друштва „Ла Беневоленција“ из Сарајева. У оквиру фестивала биће приказан избор документарних, играних и кратких филмова који проговарају о нужности уважавања различитог, остављајући дубоки дојам на гледаоце те мотивирајући их на контемплацију о етички исправном друштвеном дјеловању. 

Замјеник градоначелника Човић поздравио учеснике међународне научне конференције „Балканологија данас“

Замјеник градоначелника Сарајева Ранко Човић поздравио је учеснике међународне научне конференције „Балканологија данас“, која се 24. и 25. октобра одржава у Сарајеву. Овим значајним скупом се обиљежава 50. година постојања Центра за балканолошка испитивања при Академији наука и умјетности БиХ (АНУ БИХ). „Данас сам сретан што Центар слави своју 50. годишњицу и што упркос проблемима са којима се сусреће опстаје и развија се на темељима струке, истине и чињеница“, истакао је др. Човић у свом поздравном обраћању.

Отворена „Кућа заната“ у Сарајеву

Помоћник градоначелника Сарајева за локално пословање и развој града, Сахрудин Сарајчић, присуствовао је данас отварању „Куће заната“ – мултифункционалног центра који се фокусира на промоцију и очување драгоцјених древних заната. „Кућа заната“ у Сарајеву дио је пројекта под називом „Развој културног туризма у Мостару, Сарајеву и Скопљу“, којег проводи међународна невладина организација Oxfam, уред у Сарајеву, под програмом СееНет, а у сарадњи са локалним партнерима: Општином Стари Град Сарајево, Кантоном Сарајево и Градом Сарајево, те самим локалним занатлијама. Водитељка пројекта „Куће заната“ Селма Лаганин казала је да овај живи музеј тежи да гостима пружи јединствен увид у вјештине које су савладане кроз многе генерације. „Као промотивни центар „Кућа заната“ ће имати редовни програм промовисања старих заната како за туристе, тако и за локално становништво“, нагласила је Лаганин.

Поводом обиљежавања стогодишњице Првог свјетског рата изложба „Достојанство човјека“ у Сарајеву и Бечу

Замјеник градоначелника Сарајева др. Ранко Човић је данас са сарадницима  примио делегацију Града Беча коју је предводио Бернард Деншер, директор Одјела за културу Града Беча. Пријему су присуствовали и директор Умјетничке галерије БиХ, Страјо Крсмановић са својим сарадницима, те представнице ЦОМПРЕСС-а (Контактбироа Града Беча за БиХ). Овим састанком су започете припреме за организацију изложбе поводом обиљежавања стогодишњице од почетка Првог свјетског рата. Изложба назива „Достојанство човјека“, која ће се одржати у Бечу и Сарајеву 2014. године, заједнички је пројекат Града Беча и Града Сарајева, а биће постављена у Умјетничкој галерији БиХ. 

Делегација студената из Швајцарске у посјети Градској управи

Савјетник градоначелника Сарајева за међународну сарадњу и ЕУ интеграције Елвис Конџић примио је данас студенте који похађају „Франклин Цоллеге“, амерички универзитет у Лугану (Швајцарска). Близу 30-так студената овог универзитета, са професором – директором Одјела политичких наука Мелвином Шлајном у оквиру студијских путовања, сваког семестра посјећују различите дијелове бивше Југославије. С обзиром на интересовања која су исказали студенти из Лугана током данашњег сусрета у Градској управи, савјетник градоначелника Конџић укратко  их је упознао са историјатом настанка Градске управе Града Сарајева, надлежностима ове градске администрације, те о међусобном односу Управе и Градског вијећа у испуњавању тих надлежности. Поред тога, велики интерес студената побудио је план и програм предстојећих активности које ће бити организиране идуће године у оквиру пројекта „Сарајево 2014.“.

Замјеник градоначелника Човић присуствовао састанку начелника сарајевских општина

Замјеник градоначелника Ранко Човић присуствовао је редовном састанку начелника сарајевских општина одржаном данас у просторијама Општине Стари Град. Повод за данашњи састанак, како је казао Ибрахим Хаџибајрић, начелник Општине Стари Град,  је Закон о локалној самоуправи Кантона Сарајево, којег је Влада КС усвојила 09. Октобра ове године. По овом Закону предвиђено је да оснивање, управљање, финансирање и унапређивање установа основног и предшколског одгоја и образовања пређе на општине најдаље за 12 мјесеци. „Усвајању овог Закона претходила је пресуда Уставног суда ФБиХ из 2010. године по којој одређене надлежности морају бити враћене општинама и Граду. Међутим, надлежни у Кантону то никада нису провели у дјело па сада парцијално враћају обавезе општинама”, појаснио је Хаџибајрић.