Јавна расправа о Нацрту Регулационог плана „Бољаков Поток“

Обавјештавамо Вас да ће се у уторак, 03.12.2013. године у 17.00 сати у часова Општинског вијећа Општине Нови Град (Булевар Меше Селимовића, број 97), одржати јавна расправа о Нацрту Регулационог Плана „Бољаков Поток“.

Усвојен Нацрт буџета Града Сарајева за 2014. годину од око 11,5 милиона КМ

Градско вијеће Града Сарајева није прихватило да се Приједлог за расправу о раду и одговорности у вези са вршењем дужности Градоначелника уврсти у дневни ред данашње 8. сједнице, којом је предсједавао Сабахудин Делалић. Вијеће је донијело Одлуку о избору и именовању чланова Одбора за додјелу Шестоаприлске награде Града Сарајева у 2014. години. Предсједавајући Одбора је Мирослав Живановић, његов замјеник Градимир Гојер, а чланови су: Сабахудин Делалић, Драго Јурић, Амел Мекић, Енес Хусејновић, Сања Лазар, Игор Мишковић, Јелена Мисита, Расим Смајић, Џенана Златар, Салих Селмановић и Драган Викић. 

Замјеник градоначелника Човић на Генералној скупштини ЕОК-а у Риму

Замјеник градоначелника Сарајева Ранко Човић, заједно са шефом Кабинета градоначелника Источног Сарајева, Игором Голијанином, те руководством ОК БиХ присуствовао је Генералној скупштини Европског олимпијског комитета (ЕОК), одржаној  недавно у Риму. Изабрано је ново четверогодишње руководство при чему је потврђен мандат предсједника Партику Хикију, као и генералном секретару Рафаелу Пањоцију. Представници Градова Сарајево и Источно Сарајево су такођер имали сусрете који су се тицали припрема 13. Европског олимпијског фестивала младих 2017 (EYOF). Том приликом, одговарајући на бројна питања чланова ЕОК-а, представници градова су презентирали досадашње активности проведене у оквиру  организације 13. EYOF-a.

Осма сједница Градског вијећа Града Сарајева

На основу члана 35. став 1.б. Пословника Градског вијећа Града Сарајева („Службене новине Кантона Сарајево”, број 28/09), сазивам Осму сједницу Градског вијећа Града Сарајева, која ће се одржати у сриједу 27.11.2013. године у 10.00 часова, у објекту  Града Сарајева – Овална сала Градског вијећа, Улица Хамдије Крешевљаковића, број 3/1. Уз позив за сједницу доставља се и Записник о раду Седме сједнице Градског вијећа Града Сарајева одржане 30.10.2013. године. За сједницу предлажем сљедећи ДНЕВНИ РЕД:

Одржана Заједничка свечана академија Града Сарајева и САБНОР-а БиХ поводом Дана државности БиХ

Поводом обиљежавања Дана државности БиХ, данас је у Народном позоришту одржана Заједничка свечана академија Града Сарајева и Савеза антифашиста и бораца народноослободилачког рата у Босни и Херцеговини (САБНОР-а БиХ). Свечану академију пригодним обраћањем отворио је бивши члан предсједништва СФРЈ и члан Главног одбора САБНОР-а БиХ, Богић Богићевић. „25. новембар 1943. године за Босну и Херцеговину је много више од датума за сјећање. То је један од најзначајнијих датума у историји БиХ који је означио њено враћање свом аутентичном бићу… Бх. антифашисти су изборили и данашње, међународно признате границе БиХ, управо на засједањима ЗАВНОБиХ-а и АВНОЈ-а. Ово је прилика да одамо велику захвалност свим учесницима засједања и делегатима ЗАВНОБиХ-а, који су донијели тако велике и визионарске одлуке… Такођер, ово је прилика да се захвалимо свим антифашистима у протеклом рату, који су дали своје животе за мир и слободу“, истакнуо је Богићевић.

Делегација Града Сарајева положила цвијећа и одала почаст поводом Дана државности БиХ

Поводом 25. новембра, Дана државности  БиХ, градоначелник Иво Комшић са замјеницима Ранком Човићем и Аљошом Чампаром, предсједавајући Градског вијећа Сабахудин Делалић са замјеницима Миром Лазовићем и Градимиром Гојером, те вијећници Градског вијећа Града Сарајева, данас су положили цвијеће и одали почаст погинулим бранитељима и шехидима града. Градоначелник Комшић, предсједавајући Делалић и замјеник предсједавајућег Лазовић одали су почаст и положили цвијеће на спомен-обиљежје ослободиоцима и антифашистима нашег града код Вјечне ватре. Цвијеће су такође, заједно са замјеником градоначелника Аљошом Чампаром положили на мезарју Ковачи и на мезару првог предсједника Републике БиХ, Алије Изетбеговића.

Градоначелник Комшић посјетио Ветеринарски факултет у Сарајеву

Градоначелник Сарајева проф. др Иво Комшић боравио у службеној посјети Ветеринарском факултету у Сарајеву. Циљ посјете је био да се успостави неопходна сарадња између Града Сарајева и Ветеринарског факултета у Сарајеву, који је једина референтна високошколска установа ове врсте у Босни и Херцеговини. Основне теме разговора су биле рјешавање питања напуштених паса и развој Факултета у дјелатности која се односи на опће и клиничке услуге грађанима – власницима кућних љубимаца. 

National Geographic: Сарајево је град који морате посјетити у 2014. години

Сарајево је једно од 20 дестинација за које National Geographic сматра да се мора посјетити наредне године. Њихова листа одражава све оно што је аутентично и што обилује културним богатством у данашњем свијету. Поред Сарајева, на листи су се нашли и John Muir Way у Шкотској, национални парк Нахани у Канади, Пут какаа у Еквадору, Лихтенштајн, висораван Болавен у Лаосу, отоци Дераван у Индонезији, национални парк Nyungwe у Руанди, Пуглиа у Италији и многи други. Ово су само нека од занимљивих мјеста које препоручује National Geographic. Овај амерички магазин је Сарајево назвао балканским урбаним фениксом. Новинар Алеx Kревар написао је своје импресије о Сарајеву за National Geographic. „Савјетници Франза Фердинанда молили су га да не иде у Сарајево. Он их није послушао. Попут многих прије и послије њега, аустроугарски надвојвода погрешно је процијенио тамошњу регију и њене људе. Пуцњеви испаљени прије стотину година – 28. јуна 1914. године – у пријестолници Босне и Херцеговине узроковали су његову смрт и запалили су фитиљ за Први свјетски рат“, пише Kревар. 

Заједничка свечана академија Града Сарајева и САБНОР-а БиХ поводом Дана државности БиХ

Поводом обиљежавања Дана државности БиХ, у понедјељак 25.11.2013. године, с почетком у 11.00 часова, у Народном позоришту, одржаће се Заједничка свечана академија Града Сарајева и Савеза антифашиста и бораца народноослободилачког рата у Босни и Херцеговини (САБНОР-а БиХ). Свечану академију пригодним обраћањем отвориће бивши члан предсједништва СФРЈ, Богић Богићевић. Градоначелник Сарајева Иво Комшић ће потом уручити признања Града Сарајева. Хрватски композитор и диригент, Ђело Јусић и француски интелектуалац, Бернард-Хенрy Лéвy примиће признање Почасни грађанин Града Сарајева, а Турска међународна агенција за сарадњу и координацију (ТИКА) – Плакету Града Сарајева.

Делегација Града Сарајева одаје почаст и полаже цвијеће на спомен-обиљежја поводом Дана државности БиХ

Поводом Дана државности Босне и Херцеговине, у понедјељак 25.11.2013. године, делегација Града Сарајева положиће цвијеће и одати почаст погинулим бранитељима нашег града: – 09.00 часова – Вјечна ватра (градоначелник Иво Комшић, предсједавајући Градског вијећа Сабахудин Делалић и замјеник предсједавајућег Миро Лазовић); – 09.30 часова – Мезарје Ковачи и мезар првог предсједника РБиХ Алије Изетбеговића (градоначелник Иво Комшић, предсједавајући Градског вијећа Сабахудин Делалић, замјеник градоначелника Аљоша Чампара и замјеник предсједавајућег Миро Лазовић);  – 09.30 часова – Градско гробље Лав, Св. Јосип, Св. Марко и Мезарје Стадион Кошево (замјеник градоначелника Ранко Човић и градски вијећници: Небојша Симић, Роберт Плеше и Омер Пајевић); – 10.00 часова – Спомен-обиљежје убијеној дјеци опкољеног Сарајева 1992.-1995. (градоначелник Иво Комшић и градски вијећници: Едина Латиф, Велија Катица и Сувад Керла);  – 10.20 часова – Спомен-парк Враца (замјеник градоначелника Ранко Човић и градски вијећници: Сања Лазар и Енес Хусејновић).