Pripreme za doček Nove godine u završnoj fazi

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji, posljednjoj povodom javnog dočeka Nove godine, Aljoša Čampara, zamjenik gradonačelnika i predsjednik IO za Javni doček Nove godine, istakao je kako su sve pripreme za javni doček Nove godine ušle u posljednju fazu. Sudionici Središnjeg programa dočeka, koji će se održati pod motom „Tropska noć u Sarajevu”, su bh. bendovi. Središnji program će ispred BBI-a centra u 21 h započeti nastupom DJ Muhameda Trnke, Divanhane, potom sarajevske rock grupe The Last Location, Konvoja, repera Frenkija. U Novu godinu građane će uvesti bh. plesači i Sarajevo dram Orkestra u ritmu sambe, a iza pomoći do 1 sat će sve nazočne zabavljati bend Serous Beat Lovers.

Potpisan Ugovor o davanju kuće u vlasništvu Grada Sarajeva na privremeno korištenje bez naknade JU „Vladimir Nazor“

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i direktor JU „Vladimir Nazor“ Zulfo Ahmetović, potpisali su Ugovor o ponovnom davanju kuće u naselju Gajevi kod Čevljanovića, Općina Ilijaš, na privremeno korištenje bez naknade ovoj ustanovi. Ovim ugovorom će biti omogućeno da štićenici Centra „Vladimir Nazor“ i u narednih pet godina koriste kuću koju je Grad Sarajevo kupio ovoj ustanovi u rujnu 2008. godine, s ciljem realizacije projekta „Škola u prirodi“. „Naša je dužnost podržavati rad ovakvih ustanova koje rade jedan koristan i human posao, nastojeći da osiguraju što bolje školovanje i što bolje uvjete odrastanja djeci i mladima s poteškoćama u razvoju”, istaknuo je gradonačelnik Komšić.

Demant na podatke Porezne uprave Federacije BiH koji se odnose na plaće uposlenika Gradske uprave Grada Sarajeva

Netočni su podaci o visini mjesečnih plaća u instituciji Grada Sarajeva, koji su izneseni u tekstu u Dnevnom avazu (4-5 str.), u četvrtak 26. prosinca 2013., pod nazivom „Polić u svibnju uzeo 41.761, a Glibić u aprilu 24.025 KM“. Iznosi navedeni u tabelama koje su objavili medij, u najvećem dijelu se odnose na jednokratnu isplatu dugovanja temeljem izvansudske nagodbe koju je dio uposlenika postigao s tadašnjim gradonačelnikom Alijom Behmenom. Navedeni iznosi nemaju veze s redovitim plaćama koji se mjesečno isplaćuju i koje su višestruko manje od objavljenih.

Novogodišnja dječja predstava „Čarolija“ s dodjelom paketića

U sklopu Dječjeg programa koji Grad Sarajevo tradicionalno organizira u okviru Javnog dočeka Nove 2014, danas je u J.U. „Međunarodni centar za djecu i mladež“ Novo Sarajevo izvedena dječja novogodišnja predstava „Čarolija“, za djecu bez roditeljskog staranja, djecu u stanju socijalne potrebe i za djecu s umanjenim sposobnostima. Nakon predstave, koju Grad ove godine organizira u suradnji s Radijom 8, djeci su podijeljeni novogodišnji paketići. Predstavu je otvorio zamjenik gradonačelnika, Aljoša Čampara, te roditeljima i djeci zaželio sretnu novu godinu, uz puno zdravlja, sreće i uspjeha, te da mališani slušaju svoje roditelje i da budu bolji u odnosu na prošlu godinu.

Grad Sarajevo uručio 40 paketića za djecu Udruzi slijepih KS

Predsjedatelj Gradskog vijeća Sabahudin Delelalić, zamjenik predsjedatelja Gradimir Gojer, zamjenik gradonačelnika Ranko Čović i gradski vijećnici Edina Latif i Suvad Kerla povodom predstojećih novogodišnjih blagdana, danas su posjetili Udrugu slijepih KS. Uručivši 40 poklon-paketića djeci članova Udruge, predsjedatelj Gradskog Vijeća je istakao: „ Ovo je mali vid pažnje, a Gradsko vijeće i Uprava Grada će nastojati i u ovom mandatu očuvati izuzetnu suradnju i nastaviti tradiciju kroz ovaj kao i kroz druge projekte “.

Podjela novogodišnjih paketića djeci na Pedijatrijskoj klinici

Gradonačelnik Sarajeva, dr. Ivo Komšić danas je s predsjedateljem Gradskog vijeća, Sabahudinom Delalićem, svojim zamjenicima, Aljošom Čamparom i Rankom Čovićem, te tajnikom Gradske uprave Elvirom Hadžiahmetovićem, obišao Pedijatrijsku kliniku KUC Sarajevo i podijelio djeci poklon-paketiće povodom predstojećih novogodišnjih blagdana. „Ovo je tradicionalno da Gradska uprava i predsjedatelj Gradskog  vijeća svake godine podijele paketiće djeci koja se trenutno nalaze na liječenju u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Ove godine to je 130 djece. Nama je veliko zadovoljstvo da možemo sudjelovati u njihovoj radosti“\’, kazao je Komšić.

Grad Sarajevo osigurao 1.000 novogodišnjih paketića čija podjela kreće u četvrtak

Povodom predstojećih novogodišnjih blagdana, Grad Sarajevo je osigurao 1.000 poklon-paketića za ustanove koje se brinu o djeci bez roditeljskog staranja, djeci koja su u stanju socijalne potrebe i djeci s umanjenim sposobnostima. Riječ je o 16 ustanova: Udruzi paraplegičara i oboljelih od dječje paralize KS, Udruzi „Prosperitet Roma“, Centru za slušnu i govornu rehabilitaciju, Dječjem domu „Bjelave“, Zavodu za specijalno obrazovanje i odgoj djece „Mjedenica“, Udruzi humanitarne organizacije ALTIUS, Štadlerovom dječjem domu „Egipat“, SOS-Kinderdorf international Sarajevo, NVO altruista „Svjetlo“, GuGu, Centru za kreativno odrastanje, Udruzi „Život s Down sindromom“, Pedijatrijskoj klinici KCUS, Udruzi slijepih građana KS, Udruzi „Oaza“ i Udruzi građana oboljelih od cerebralne dječje paralize KS.

Ice – Fest Sarajevo 2014. u Zetri povodom obilježavanja XIV Zimskih olimpijskih igara

Najveći hokejaški događaj pod nazivom u našoj zemlji, nakon XIV Zimskih olimpijskih igara, odigrat će se u dvorani Juan Antonio Samaranch u Sarajevu. Glavni grad Bosne i Hercegovine ima čast da bude domaćin dvjema utakmicama u hokeju na ledu, respektabilne EBEL lige. Povod za odigravanje ovih utakmica je obilježavanje 30. godina od održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Događaj nosi ime Ice-Fest Sarajevo 2014., a njegovi organizatori su Hokejaški savez BiH i Hokejaški saveza Olimpija iz Ljubljane, uz potporu EBEL hokejaške lige, te uz pokroviteljstvo Grada Sarajeva. Tim povodom u prostorijama Gradske uprave Grada Sarajeva, danas je održana tiskovna konferencija na kojoj su predstavljeni detalji ovog vrhunskog sportskog događaja.

Gradonačelnik prof. dr. Ivo Komšić čestitao Božić

Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić uputio je kardinalu Vrhbosanske nadbiskupije Vinku Puljiću, biskupu Vrhbosanske nadbiskupije, mons. dr. Peri Sudaru i svim katolicima u gradu Sarajevu i Bosni i Hercegovini, iskrene čestitke uz želju da i ove božićne blagdane provedu u dobrom zdravlju i raspoloženju, okruženi s najbližima. „Vjerujem da će i ovaj Božić proteći u širenju vjere i nade u sretnije i uspješnije sutra, u poticanju uzajamnog razumijevanja i poštivanja, te za iskazivanje ljudske topline i solidarnosti prema svima onima kojima je pomoć prijeko potrebna“, istaknuo je u čestitki gradonačelnik Komšić.