Potpisan sporazum o otvaranju kolekcije Ars Aevi

Danas je u prostorijama Gradske uprave Grada Sarajeva potpisan Sporazum o ponovnom otvaranju za javnost kolekcije suvremene umjetnosti Ars Aevi. Potpisnici Sporazuma, gradonačelnik Sarajeva, prof. dr. Ivo Komšić, te federalni i kantonalni ministri kulture i sporta, Salmir Kaplan i Ivica Šarić, obvezali su se da će iz proračuna institucija koje predstavljaju, izdvojiti po 100.000 KM za muzeja. Sporazum je potpisan pod pokroviteljstvom veleposlanika Republike Italije, Ruggero Corriasa. Gradonačelnik Komšić naglasio je kako bi Sarajevo kao glavni grad moralo imati muzej suvremene umjetnosti. „Poznata je činjenica da je zbirka Ars Aevi jedna od najvrjednijih zbirki u Jugoistočnoj Europi. Nažalost ta zbirka je posljednjih godina zatvorena u prostoru Skenderije i nije bila dostupna javnosti, ni našoj ni stranoj.

Potpisivanje sporazuma o otvaranju kolekcije Ars Aevi u Art Depou (Centar Skenderija)

Pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Italije i suradnjom Fondacije Ars Aevi, gradonačelnika Sarajeva, prof. dr. Ive Komšića, te federalnog i kantonalnog ministra kulture i sporta, Salmira Kaplana i Ivice Šarića, u četvrtak, 30. siječnja 2014. godine u 09.30 sati u dvorani Gradske uprave Grada Sarajeva, ulica Hamdije Kreševljakovića 3/3.  potpisat će se sporazum o ponovnom otvaranju za javnost kolekcije ARS AEVI čija inauguracija je predviđena za 06. veljače ove godine u prostorijama Art Depoa centra Skenderija.

Počela kampanja u povodu 30 godina XIV ZOI „Moja olimpijska sjećanja“

„Moja olimpijska sjećanja“ naziv je Facebook kampanje organizirane povodom proslave 30. godišnjice XIV Zimskih olimpijskih igara, kojom se želi prikupiti što više osobnih uspomena sa sarajevske Olimpijade, kako bi se obogatila kolekcija Olimpijskog muzeja u Sarajevu. Namjera kampanje „Moja olimpijska sjećanja“ jeste motivirati sve one koji su na bilo koji način (kao sudionici, organizatori, publika…) sudjelovali u realizaciji XIV Zimskih olimpijskih igara da podijele svoja sjećanja na Olimpijadu u Sarajevu i tako doprinesu upotpunjavanju muzejske kolekcije.

Grad Sarajevo održao tiskovnu konferenciju na kojoj je prvi put predstavio službeni program obilježavanja godišnjica u jubilarnoj 2014. godini

Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić održao je danas tiskovnu konferenciju na kojoj je prvi put predstavljen službeni program „Sarajevo – europski most kultura 2014.“ povodom obilježavanja sarajevskog atentata i 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, 30 godina od održavanja XIV zimskih olimpijskih igara, 30 godina međunarodnog Festivala „Sarajevska zima“, 20 godina Sarajevo Film Festivala, službenog otvorenja obnovljene Vijećnice… „U 2014. godini Sarajevo je u centru svjetske pozornosti kao kulturno, sportsko i turističko središte Europe i svijeta, i zahvaljujući udruženom naporu svih naših institucija mi ćemo to i biti. Grad Sarajevo će u partnerstvu s domaćim i međunarodnim institucijama objedinjavati, usmjeravati i koordinirati svim zbivanjima planiranim u jubilarnoj 2014“, naglasio je prof. Komšić.

Deseta sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva

Temeljem članka 35. stavak 1.b. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Sarajeva („Službene novine Kantona Sarajevo”, broj 28/09), sazivam Desetu sjednicu Gradskog vijeća Grada Sarajeva koja će se održati u srijedu 29. 01. 2014. godine u 10.00 sati, u objektu  Grada Sarajeva – Ovalna dvorana Gradskog vijeća, Ulica Hamdije Kreševljakovića, broj 3/1. Uz poziv za sjednicu dostavlja se i Zapisnik o radu Devete sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva održane 23. 12. 2013. godine. Za sjednicu predlažem sljedeći DNEVNI RED:

Natječaj za izradu idejnog rješenja scenarija svečane sjednice Gradskog vijeća povodom Dana grada Sarajeva

S ciljem nabavke produkcije i realizacije svečane sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva koja se održava 06. travnja 2014. godine povodom obilježavanja Dana grada Sarajeva, Gradsko vijeće objavljuje natječaj za izradu idejnog rješenja za izradu scenarija, režije događaja, scenografije, uključujući dizajn svjetla i dizajn zvuka. Od pristiglih prijava izabrat će se tri idejna rješenja koja će se novčano nagraditi. Natječaj za izradu idejnog rješenja broj 512-5-2-1-6/14 je objavljen u Službenom glasniku BiH – Oglasnik javne nabavke u ponedjeljak, 27.01.2014. godine, a može se pogledati i na web stranici Grada Sarajeva na slijedećem linku.

Počinje kampanja za obnovu olimpijskog muzeja

Prof. Ivo Komšić, gradonačelnik Sarajeva, danas je nazočio tiskovnoj konferenciji u prostorijama Olimpijskog komiteta povodom početka intenzivne kampanje za obnovu jednog od simbola Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, olimpijskog muzeja. Gradonačelnik Komšić je uz Gillesa Rolanda, veleposlanika Republike Francuske, Edina Numankadića, direktora Olimpijskog muzeja, Igora Golijanina, zamjenika gradonačelnika Istočnog Sarajeva, Jasmine Pašalić, predsjednice fondacije „Sarajevo srce Europe“, Predraga Pašića, nekadašnjeg sportaša, Amela Mekića, profesionalnog sportaša, inženjera Faruka Širbegovića i arhitekte Amira Vuka Zeca, član Povjerenstva istaknutih sportskih i kulturnih radnika te stručnjaka zaduženih za ovaj projekt. Komšić je naglasio da su projekti na kojima rade oba grada od izuzetnog značaja, jer stvaraju mapu puta suradnje. Istakao je da snažno podržava sve manifestacije ove vrste, kazavši da se obnovom muzeja spajaju dva velika događaja koji su dio Sarajeva a to su 100. godišnjica od početka Prvog svjetskog rata i 30. godišnjica Zimskih olimpijskih igara.

Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić uručio u Zagrebu priznanje „Počasni građanin grada Sarajeva“ književniku i publicisti Predragu Matvejeviću

Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić uručio je danas priznanje „Počasni građanin grada Sarajeva“ književniku i publicisti Predragu Matvejeviću. Ceremonija uručivanja ovog visokog priznanja Grada Sarajeva bila je upriličena u Zagrebu u Kulturno informativnom centru Bosne i Hercegovine, kojoj su nazočili brojni uzvanici, među kojima veleposlanica BiH u R Hrvatskoj, Nj.E. Azra Kalajdžisalihović, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, dobitnik priznanja „Počasni građanin Sarajeva“ 2013. Đelo Jusić, urednik i novinar Drago Pilsel, predstavnici Grada Sarajeva: zamjenik predsjedatelja Gradskog vijeća Gradimir Gojer, gradski vijećnici Miroslav Živanović i Suvad Kerla, te mnogi drugi. „Kao Sarajka izražavam zadovoljstvo i zahvalnost što je moje Gradsko vijeće dodijelilo priznanje ovako velikom čovjeku, humanisti i intelektualcu“, kazala je veleposlanica Kalajdžisalihović.

Najavljen „Olimpijski sportski vikend“ i dolazak olimpijskih zlatnih klizača Torvill i Deana

Gradonačelnik Sarajeva prof. Ivo Komšić i njegov zamjenik dr. Ranko Čović, danas su nazočili tiskovnoj konferenciji u prostorijama Olimpijskog komiteta BiH na kojoj je predstavljen projekt „Olimpijska porodica – Slavimo olimpizam“ i dolazak olimpijskih prvaka u umjetničkom klizanju na sarajevskoj olimpijadi 1984. godine, Jayne Torvill i Christopher Deana. „Nakon uspješne organizacije Festivala hokeja na ledu prošlog vikenda, očekuje nas još jedan vrhunski spektakl u olimpijskoj dvorani Zetra a to je revija na ledu gdje će poznati britanski klizački par 13. veljače, na godišnjicu svoje pobjede, otplesati čuveni „Bolero“ za koji su tada dobili maksimalnu ocjenu šest. Pored njih, na reviji će nastupiti i klizači, britanski prvaci – juniori iz Velike Britanije zajedno s klizačima iz naše zemlje. Revija će označiti početak kampanje za izgradnju ledene dvorane u Sarajevu kako bi se naši reprezentativci mogli pripremati za predstojeću zimske olimpijske igre za mlade (EYOF 2017)“, rekao je gradonačelnik Komšić.

Gradonačelnik Komšić čestitao tenisaču Damiru Džumhuru

Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić uputio je danas čestitku Damiru Džumhuru na do sada postignutom izvanrednom uspjehu na teniskom turniru Australian Open. „Tebi osobno, tvojim roditeljima, trenerima i svima koji imaju udjela u tvom povijesnom uspjehu, želim izraziti poštovanje za sve što si u prethodnom razdoblju uradio za svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo. Nema boljih veleposlanika naše domovine od tebe i tvojih sportskih kolega. Ja osobno i svi građani BiH trebamo se ugledati na vas, koji uporno i požrtvovano radite ne samo u osobnom već i za interes BiH. Ovim izvanrednim rezultatom si dokazao da možeš još više i bolje i u tome te svi ohrabrujemo i podržavamo!“, istaknuo je gradonačelnik Komšić u čestitki.