Потписан споразум о отварању колекције Арс Аеви

Данас је у просторијама Градске управе Града Сарајева потписан Споразум о поновном отварању за јавност колекције савремене умјетности Арс Аеви. Потписници Споразума, градоначелник Сарајева, проф. др. Иво Комшић, те федерални и кантонални министри културе и спорта, Салмир Каплан и Ивица Шарић,  обавезали су се да ће из буџета институција које представљају, издвојити по 100.000 КМ за музеја. Споразум је потписан под покровитељством амбасадора Републике Италије, Ругеро Коријаса. Градоначелник Комшић нагласио је како би Сарајево као главни град морало имати музеј савремене умјетности. „Позната је чињеница да је збирка Арс Аеви једна од најврједнијих збирки у Југоисточној Европи. Нажалост та збирка је посљедњих година затворена у простору Скендерије и није била доступна јавности, ни нашој ни страној.

Потписивање споразума о отварању колекције Арс Аеви у Арт Депоу (Центар Скендерија)

Под покровитељством Амбасаде Италије и сарадњом Фондације Арс Аеви, градоначелника Сарајева, проф. др. Иве Комшића, те федералног и кантоналног министра културе и спорта, Салмира Каплана и Ивице Шарића, у четвртак, 30. јануара 2014. године у 09.30 часова у сали Градске управе Града Сарајева, улица Хамдије Крешевљаковића 3/3.  потписаће се споразум о поновном отварању за јавност колекције АРС АЕВИ чија инаугурација је предвиђена за 06. фебруар ове године у просторијама Арт Депоа центра Скендерија.

Почела кампања у поводу 30 година XIV ЗОИ „Моја олимпијска сјећања“

„Моја олимпијска сјећања“ назив је Фејсбук кампање организоване у поводу прославе 30. годишњице XIV Зимских олимпијских игара, којом се жели прикупити што више личних успомена са сарајевске Олимпијаде, како би се обогатила колекција Олимпијског музеја у Сарајеву. Намјера кампање „Моја олимпијска сјећања“ јесте мотивирати све оне који су на било који начин (као учесници, организатори, публика…) учествовали у реализацији XИВ Зимских олимпијских игара да подијеле своја сјећања на Олимпијаду у Сарајеву и тако допринесу употпуњавању музејске колекције.

Град Сарајево одржао прес конференцију на којој је први пут представио званични програм обиљежавања годишњица у јубиларној 2014. години

Градоначелник Сарајева проф. др. Иво Комшић одржао је данас прес конференцију на којој је први пут представљен званични програм „Сарајево – европски мост култура 2014.“ поводом обиљежавања сарајевског атентата и 100 година од почетка Првог свјетског рата, 30 година од одржавања XIV зимских олимпијских игара, 30 година међународног Фестивала „Сарајевска зима“, 20 година Сарајево Филм Фестивала, званичног отворења обновљене Вијећнице… „У 2014. години Сарајево је у центру свјетске пажње као културни, спортски и туристички центар Европе и свијета, и захваљујући удруженом напору свих наших институција ми ћемо то и бити. Град Сарајево ће у партнерству са домаћим и међународним институцијама обједињавати, усмјеравати и координирати свим дешавањима планираним у јубиларној 2014“, нагласио је проф. Комшић.

Десета сједница Градског вијећа Града Сарајева

На основу члана 35. став 1.б. Пословника Градског вијећа Града Сарајева („Службене новине Кантона Сарајево”, број 28/09), сазивам Десету сједницу Градског вијећа Града Сарајева која ће се одржати у сриједу 29. 01. 2014. године у 10.00 часова, у објекту  Града Сарајева – Овална сала Градског вијећа, Улица Хамдије Крешевљаковића, број 3/1. Уз позив за сједницу доставља се и Записник о раду Девете сједнице Градског вијећа Града Сарајева одржане 23. 12. 2013. године. За сједницу предлажем сљедећи ДНЕВНИ РЕД:

Конкурс за израду идејног рјешења сценарија свечане сједнице Градског вијећа поводом Дана града Сарајева

У циљу набавке продукције и реализације свечане сједнице Градског вијећа Града Сарајева која се одржава 06. априла 2014. године у поводу обиљежавања Дана града Сарајева, Градско вијеће објављује конкурс за израду идејног рјешења за израду сценарија, режије догађаја, сценографије, укључујући дизајн свјетла и дизајн звука. Од пристиглих пријава изабраће се три идејна рјешења која ће се новчано наградити. Конкурс за израду идејног рјешења број 512-5-2-1-6/14 је објављен у Службеном гласнику БиХ – Огласник јавне набавке у понедјељак, 27.01.2014. године а може се погледати и на веб страници Града Сарајева на слиједећем линку.

Почиње кампања за обнову олимпијског музеја

Проф. Иво Комшић, градоначелник Сарајева, данас је присуствовао прес конференцији у просторијама Олимпијског комитета поводом почетка интензивне кампање за обнову једног од симбола Зимских олимпијских игара у Сарајеву, олимпијског музеја. Градоначелник Комшић је уз Жила Ролана, амбасадора Републике Француске, Едина Нуманкадића, директора Олимпијског музеја, Игора Голијанина, замјеника градоначелника Источног Сарајева, Јасмине Пашалић, предсједнице фондације "Сарајево срце Европе", Предрага Пашића, некадашњег спортисте, Амела Мекића, професионалног спортисте, инжењера Фарука Ширбеговића и архитекте Амира Вука Зеца, члан Комисије истакнутих спортских и културних радника те стручњака задужених за овај пројекат. Комшић је нагласио да су пројекти на којима раде оба града од изузетног значаја јер стварају мапу пута сарадње. Истакао је да снажно подржава све манифестације ове врсте, казавши да се обновом музеја спајају два велика догађаја који су дио Сарајева а то су 100. годишњица од почетка Првог свјетског рата и 30. годишњица Зимских олимпијских игара.

Градоначелник Сарајева проф. др. Иво Комшић уручио у Загребу признање „Почасни грађанин града Сарајева“ књижевнику и публицисти Предрагу Матвејевићу

Градоначелник Сарајева проф. др. Иво Комшић уручио је данас признање „Почасни грађанин града Сарајева“ књижевнику и публицисти Предрагу Матвејевићу. Церемонија уручивања овог високог признања Града Сарајева била је уприличена у Загребу у Културно информативном центру Босне и Херцеговине, којој су присуствовале бројне званице, међу којима амбасадорица БиХ у Р Хрватској, Њ.Е. Азра Калајџисалиховић, градоначелник Загреба Милан Бандић, добитник признања „Почасни грађанин Сарајева“ 2013. Ђело Јусић, уредник и новинар Драго Пилсел, представници Града Сарајева: замјеник предсједавајућег Градског вијећа Градимир Гојер, градски вијећници Мирослав Живановић и Сувад Керла, те многи други. „Као Сарајка изражавам задовољство и захвалност што је моје Градско вијеће додијелило признање овако великом човјеку, хуманисти и интелектуалцу“, казала је амбасадорица Калајџисалиховић.

Најављен „Олимпијски спортски викенд“ и долазак олимпијских златних клизача Торвил и Дина

Градоначелник Сарајева проф. Иво Комшић и његов замјеник др. Ранко Човић, данас су присуствовали прес конференцији у просторијама Олимпијског комитета БиХ на којој је представљен пројекат „Олимпијска породица – Славимо олимпизам“ и долазак олимпијских првака у умјетничком клизању на сарајевској олимпијади 1984. године, Џејн Торвил и Кристофер Дина. „Након успјешне организације Фестивала хокеја на леду прошлог викенда, очекује нас још један врхунски спектакл у олимпијској дворани Зетра, а то је ревија на леду гдје ће познати британски клизачки пар 13. фебруара, на годишњицу своје побједе, отплесати чувени „Болеро“ за који су тада добили максималну оцјену шест. Поред њих, на ревији ће наступити и клизачи, британски шампиони – јуниори из Велике Британије заједно са клизачима из наше земље. Ревија ће означити почетак кампање за изградњу ледене дворане у Сарајеву како би се наши репрезентативци могли припремати за предстојећу зимске олимпијске игре за младе (EYOF 2017)“, рекао је градоначелник Комшић.

Градоначелник Комшић честитао тенисеру Дамиру Џумхуру

Градоначелник Сарајева проф. др. Иво Комшић упутио је данас честитку Дамиру Џумхуру на до сада постигнутом изванредном успјеху на тениском турниру Аустралиан Опен. „Теби лично, твојим родитељима, тренерима и свима који имају удјела у твом историјском успјеху, желим изразити поштовање за све што си у претходном периоду урадио за своју домовину Босну и Херцеговину и Сарајево. Нема бољих амбасадора наше домовине од тебе и твојих спортских колега. Ја лично и сви грађани БиХ требамо се угледати на вас, који упорно и пожртвовано радите не само у личном већ и за интерес БиХ. Овим изванредним резултатом си доказао да можеш још више и боље и у томе те сви охрабрујемо и подржавамо“!, истакнуо је градоначелник Комшић у честитки.