Jovan Divjak posjetio gradonačelnika Komšića

Gradonačelnik Sarajeva, prof. dr. Ivo Košić, primio je danas Jovana Divjaka, bivšeg generala Armije RBiH i izvršnog direktora Udruge „Obrazovanje gradi BiH“. Divjak je upoznao gradonačelnika s radom Udruge, koja ove godine slavi svoju jubilarnu 20. godišnjicu. Udruga je utemeljena dobrovoljnim udruživanjem građana 28. srpnja 1994. godine, kao nevladina, neprofitna i multinacionalna organizacija, s ciljem moralne i materijalne potpore djeci koja su u ratu izgubila roditelje, invalidnoj i talentiranoj djece, djeci romske nacionalne manjine i djeci i mladima u stanju socijalne potrebe, kako bi postali progresivni članovi društva. U devetnaest godina djelovanja podijeljeno je više od 50.000 stipendija, za više od 5.000 djece u Bosni i Hercegovini, ukupne vrijednosti od 4.297.715 KM.

Protokol obilježavanja 01. ožujka – Dana neovisnosti BiH

Povodom 01. ožujka – Dana neovisnosti Bosne i Hercegovine, čelnici Gradskog vijeća i Gradske uprave Grada Sarajeva, će zajedno s predstavnicima Kantona Sarajevo, Foruma parlamentaraca BiH 1990 i općinskih vijeća općina u Kantonu Sarajevo, u subotu 01.03.2014. godine, položiti cvijeće i odati počast na:  – 9.00 sati – spomen-obilježje Vječna vatra; – 9,30 sati – mezarje Kovači; – 10.00 sati – spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, – 10.30 sati – spomen-park Vraca.

Svečana akademija Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo, Foruma parlamentaraca BiH 1990 i općinskih vijeća kantonalnih općina povodom Dana neovisnosti BiH

U subotu, 01.03.2014. u 11.00 sati, povodom 01. ožujka – Dana neovisnosti Bosne i Hercegovine, održat će se Svečana akademija, koju organizira Gradsko vijeće Grada Sarajeva, Skupština Kantona Sarajevo, Forum parlamentaraca BiH 1990 i općinska vijeća općina u Kantonu Sarajevo. Miro Lazović, predsjednik Foruma parlamentaraca BiH 1990 i Denis Bećirović, predsjedatelj Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH će se na Svečanoj akademiji prigodnim govorima obratiti zastupnicima, vijećnicima, diplomatskom koru i predstavnicima svih razina vlasti u zemlji.

Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva Đurevskoj, zmajevima i arhitektima Mulabegoviću i Mulaomeroviću

Gradsko vijeće Grada Sarajeva, na danas održanoj 11. sjednici, kojom je predsjedavao Sabahudin Delalić, usvojilo je Odluku da se Pojedinačna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva u 2014. godini za doprinos u području kulture dodijeli velikoj sarajevskoj glumici i prvakinji drame Narodnog kazališta u Sarajevu, Nadi Đurevskoj. Arhitekti Ferhad Mulabegović i Smajo Mulaomerović, koji su u kontinuitetu od 1996. do 2008. godine izradili cjelokupne projekte obnove Vijećnice, te u jednom dijelu realizacije ovih projekata sudjelovali i kao supervizori – dobitnici su Grupne Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u 2014., dok je našoj nogometnoj reprezentaciji pripala Kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva u 2014. Plasmanom na Svjetsko prvenstvo u Brazilu ove godine, naši zmajevi su ostvarili povijesni uspjeh, jer BiH prvi put sudjeluje na Svjetskom prvenstvu.

11. sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva

Temeljem članka 35. stavak 1.b. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Sarajeva („Službene novine Kantona Sarajevo”, broj 28/09), sazivam 11. sjednicu Gradskog vijeća Grada Sarajeva, koja će se održati u srijedu 26.02.2014. godine u 10.00 sati, u objektu Grada Sarajeva – Ovalna dvorana Gradskog vijeća, Ulica Hamdije Kreševljakovića, broj 3/1. Uz poziv za sjednicu dostavlja se i Zapisnik o radu 10. sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva održane 29.01.2014. godine. Za sjednicu predlažem sljedeći DNEVNI RED:

Gradonačelnik Trsta Roberto Cosolini najavio suradnju s Gradom Sarajevom i Projektom Ars Aevi

Gradonačelnika Trsta, Roberta Cosolinija, koji je u posjeti bh. prijestolnici na poziv veleposlanika Republike Italije u BiH, Nj.E. Ruggera Corriasa, primio je danas gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić. Dvojica gradonačelnika su se složila da je važno osnažiti međusobne veze između Sarajeva i Trsta, tako što bi se suradnja koja se odvija na ekonomskom planu, ubuduće trebala obogaćivati i jačati i na polju kulture i umjetnosti. „Grad Trst je u okviru svojih mogućnosti spreman da surađuje na Projektu Ars Aevi, a u drugoj polovici 2014. godine naše lirsko kazalište će počastiti građane i posjetitelje Sarajeva jednim koncertom“, istaknuo je gradonačelnik Trsta.

Obavještenje o Javnoj raspravi o Nacrtu elaborata o mogućim lokacijama za postavljanje spomenika, spomen-obilježja i spomen-ploča na području grada Sarajeva, a koji su od interesa za Grad Sarajevo

Obavještavamo građane da je počela Javna rasprava o Nacrtu elaborata  o mogućim lokacijama za postavljanje spomenika, spomen-obilježja i spomen-ploča na području grada Sarajeva, a koji su od interesa za Grad Sarajevo i trajat će 60 dana. Nacrt elaborata je dostupan svim građanima na službenoj web stranici Grada Sarajeva www.sarajevo.ba.

Sve primjedbe, prijedloge i sugestije na Nacrt elaborata, građani mogu dostavljati do 17.04.2014. godine na slijedeću e-mail adresu: komunalni@sarajevo.ba ili u pismenoj formi na Službu za komunalne poslove Grada Sarajeva, s naznakom „Primjedbe, prijedlozi i sugestije na Nacrt elaborata  o spomenicima“, Hamdije Kreševljakovića 3, 71 000 Sarajevo.

U sklopu posjete Sarajevu, gradonačelnik Trsta, Roberto Cosolini će u ponedjeljak obići Kolekciju Ars Aevi

Danas (ponedjeljak) 24.02.2014. godine u 11.00 sati, gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić će s gradonačelnikom Trsta, Robertom Cosolinijem posjetiti Art Depo Centra Sknderija, te u pratnji domaćina, direktora Projekta Ars Aevi Envera Hadžiomerspaha, obići Kolekciju Ars Aevi, koja je od 06. veljače ponovno otvorena za javnost. Gradonačelnik Trsta, Robert Cosolini u posjeti je bh. prijestolnici s ciljem uspostave partnerskih odnosa s Gradom Sarajevom, te međusobne suradnje u području turizma i kulture, pa i kad je riječ o Projektu  Ars Aevi, u čijem stvaranju su talijanski gradovi: Milano, Prato i Venecija odigrali značajnu ulogu.

Obavještenje o Javnoj raspravi o Nacrtu Elaborata o mogućim lokacijama za postavljanje spomenika, spomen-obilježja i spomen-ploča na području grada Sarajeva, a koji su od interesa za Grad Sarajevo

Obavještavamo građane da je Javna rasprava o Nacrtu Elaborata o mogućim lokacijama za postavljanje spomenika, spomen-obilježja i spomen-ploča na području grada Sarajeva, a koji su od interesa za Grad Sarajevo, počela 17.02.2014. godine s trajanjem od 60 dana.

Nacrt Elaborata u printanoj formi, dostupan je svim građanima i mogu ga pogledati u prostorijama Službe za komunalne poslove Grada Sarajeva svakim radnim danom od 09.00 do 15.00 sati (Hamdije Kreševljakovića 3).

Elektronsku verziju Nacrta Elaborata naši građani mogu preuzeti sa službene web stranice Grada Sarajeva www.sarajevo.ba, ili na slijedećem linku.

Sve primjedbe, prijedloge i sugestije na Nacrt Elaborata, građani mogu dostavljati do 17.04.2014. godine na slijedeću e-mail adresu: komunalni@sarajevo.ba ili u pismenoj formi na Službu za komunalne poslove Grada Sarajeva, s naznakom „Primjedbe, prijedlozi i sugestije na Nacrt Elaborata  o spomenicima“, Hamdije Kreševljakovića 3, 71 000 Sarajevo.

Torvill i Dean podsjetili na dane kada je Sarajevom vladao olimpijski duh

Legendarni britanski klizači Jayne Torvill i Christopher Deana sinoć su u olimpijskoj dvorani „Juan Antonio Samaranch“ u Sarajevu ponovili Bolero kojim su davne 1984. godine osvojili zlatnu medalju. Britanci su se te davne godine upisali u povijest umjetničkog klizanja osvojivši olimpijsko zlato, pri čemu im je svaki sudac za nastup dodijelio maksimalnu ocjenu (6). Zlatni britanski sportaši posjetili su Sarajevo 1998. godine, nedugo nakon ratnih razaranja, a Dean je kazao sarajevskim medijima da je prijatno iznenađen oporavkom glavnog grada BiH.