Тријумф џудисткиња Ларисе Церић и Александре Самарџић на Европском Џудо купу Топ ранкинг „Сарајево опен 2014“

Под покровитељством Града Сарајева, а поводом обиљежавања 6. априла – Дана града Сарајева, протеклог викенда, 29. и 30. марта, у КСЦ Илиџа одржан је  9. европски џудо куп Топ ранкинг „Сарајево опен 2014“. Учесницима купа на свечаном отварању обратили су се замјеник градоначелника Сарајева др. Ранко Човић, министар културе и спорта Кантона Сарајево Ивица Шарић и доц. др. Бранислав Црногорац у име организатора. Учествовала су 272 такмичара и такмичарке из 22 земље (Андора, Аустрија, Аустралија, Арменија, Белгија, Црна Гора, Француска, Хрватска, Италија, Мађарска, Норвешка, Њемачка, Румунија, Русија, Сан Марино, Словенија, Србија, Словачка, Шведска, Швицарска, Велика Британија и Босна и Херцеговина).

Најбољи куглаши екипа „Свјетлост“ из Осијека

Поводом обиљежавања Дана града Сарајева, у суботу 29. марта, у куглани Олимпијске дворане „Хуан Антонио Самаран“/„Зетра“, одржан је 6. међународни куглашки турнир за слијепе „Сарајево 2014“ под покровитељством Града Сарајева, а у организацији Спортског друштва слијепих и слабовидних Кантона Сарајево. На одржаном турниру учествовао је 61 такмичар и такмичарка из четири земље (Хрватска, Србија, Њемачка и Босна и Херцеговина) међу којима и многи свјетски и европски прваци.

Директор ЕYOF-а 2017. Самир Авдић: Фестивал младих је важан пројекат за Сарајево, Источно Сарајево и цијелу БиХ

„Зимски европски олимпијски фестивал младих ЕYOF 2017. је важан  пројекат за Сарајево и Источно Сарајево, за цијелу Босну и Херцеговину, за нашу младост, спорт и, уопће, оживљавање олимпијског духа“, истакнуо је Самир Авдић, генерални директор ЕYОF 2017 на данас одржаној прес конференцији у просторијама Града Сарајева, који је заједно са члановима Координационе комисије Европског олимпијског комитета (ЕОК) Катерином Ницовом и Јозефом Либом упознао новинаре са досад реализованим активностима на припремама овог значајног спортског догађаја. Прес конференцији је присуствовао замјеник градоначелника др Ранко Човић и чланови Организационог и Извршног одбора ЕYОF-а 2017.

Прес конференција чланова Координационе комисије ЕОК-а са домаћинима ЕYОФ-а 2017.

Обавјештавамо Вас да су чланови Координационе комисије Европског олимпијског комитета (ЕОК-а) у посјети градовима Сарајево и Источно Сарајево, домаћинима Зимског европског олимпијског фестивала младих ЕYОФ 2017.  Циљ посјете је дводневни обилазак борилишта, олимпијског села, дворана за церемоније и других дестинација битних за одржавање ЕYОФ-а 2017. године. Тим поводом у петак, 28.03.2014. године с почетком у 11.00 часова одржаће се прес конференција у сали Градске управе Града Сарајева, улица Хамдије Крешевљаковића 3/3.

6. међународни куглашки турнир за слијепе “Сарајево 2014”

Поводом Дана града Сарајева, у куглани Олимпијске дворане „Хуан Антонио Самаран“/„Зетра“, у суботу (сутра), 29. марта, одржаће се 6. међународни куглашки турнир за слијепе „Сарајево 2014“. Такмичарски дио турнира почиње у 09.00 часова, а свечана церемонија отварања турнира планирана је у 10.00 часова. Најбољима ће у 19.30 часова у  хотелу „БМ Интернационал“ бити уручени пехари, медаље и дипломе. На турниру, којег организује Спортско друштво слијепих и слабовидних КС, учествоваће куглаши из Њемачке, Хрватске, Србије, Словеније и Босне и Херцеговине. Иначе, овај турнир је добра припрема за Европско првенство слијепих и слабовидних у куглању, које ће се одржати од 09. до 15. јуна ове године у Пољској.

Европски џудо куп – Топ ранкинг „Сарајево Опен 2014.“ за сениоре и сениорке

У склопу Програма обиљежавања Дана града Сарајева, у суботу и недјељу, 29.03. и 30.03., у КСЦ Илиџа одржаће се Европски џудо куп – Топ ранкинг „Сарајево опен 2014.“. Очекује се учешће преко 300 џудиста сениора и сениорки из 23 земље. Девети по реду Европски јудо куп за сениоре и сениорке је званични куп Европске џудо уније, који се бодује за европску ранг листу. Свечано отварање предвиђено је за суботу (29. марта) у 16.00 часова, а финалне борбе почињу у 16.30 сати. Другог дана такмичења у недјељу (30. марта) финалне борбе почињу у 16.00 часова. Домаћини купа су џудо савези БиХ и ФБиХ, а технички организатор је Џудо клуб „Ниппон“.

Пројекат СА-ША: Дани ромске културе и Вечери Софке Николић

Изложбом умјетника Рома из БиХ и Србије, 26. марта у Арт кући севдаха у Сарајеву, отворена је дводневна манифестација, која се реализира у оквиру прекограничног пројекта тих двију земаља под називом „Подршка сарадњи, инклузији, едукацији и промоцији ромске културе у БиХ и Србији – СА-ША“. Циљ манифестације је промовисање културе и традиције Рома на подручју БиХ и Србије. Помоћница градоначелника Сарајева за локалну самоуправу и координаторица пројекта СА-ША Драгана Солаковић, у поздравном говору је казала је да се овим пројектом жели допринијети побољшању положаја Рома, као највеће националне мањине у БиХ, Србији и Европи уопште. 

Вијеће утврдило Буџет Града Сарајева за 2014. годину у износу од 12.069.852,00 КМ

Градско вијеће Града Сарајева, на својој 12. сједници, којом је предсједавао Сабахудин Делалић, једногласно је усвојило Буџет Града Сарајева за 2014. годину, у износу од 12.069.852,00 КМ, те Одлуку о извршавању Буџета Града Сарајева за 2014. годину. Овом приликом прихваћен је и Извјештај о извршењу Буџета Града Сарајева за период 01.01.-31.12.2013. године. Вијећници су прихватили допуну Одлуке о признањима и наградама Града Сарајева, у којој се наводи да се „признања и награде могу опозвати и ако носилац признања, односно награде дјелује супротно интересима цјеловитости и суверенитета Босне и Херцеговине и њезиних народа и грађана, односно града Сарајева, те таквим дјеловањем може произвести непоправљиву штету по интересу или имовину града Сарајева“. На данашњој сједници Вијеће је одлучило да опозове Одлуку о додјели признања „Почасни грађанин града Сарајева“ градоначелнику Града Загреба, Милану Бандићу. Повод за овакву одлуку је недавни јавни иступ г. Бандића у којем је изјавио да се нада да ће БиХ ускоро бити састављена од три ентитета.

Градоначелник Комшић посјетио Националну и универзитетску библиотеку БИХ

Градоначелник Сарајева проф. др. Иво Комшић са сарадницима је 11.03.2014. године посјетио Националну и универзитетску библиотеку Босне и Херцеговине. У разговору са директором НУБ БиХ др. Исметом Овчином и његовим сарадницима показао је интерес за стање у којем се ова институција налази, за њену организацију и фондове. Обишао је читаонице, ИССН центар, лабораторију за заштиту библиотечке грађе и специјалне збирке. Посебно занимање градоначелник Комшић је показао према старој библиотечкој грађи, часописима, раритетима и рукописима, што је резултирало разговором о организирању изложбе књига из фондова НУБ БиХ приликом отворења Вијећнице 09. маја ове године. 

Прес конференција у поводу успостављања сарадње градова Сарајева и Сиска у области културе

У четвртак 13.03.2014. године у 13.00 часова, замјеник предсједавајућег Градског вијећа Градимир Гојер одржаће прес конференција у поводу успостављања сарадње Града Сарајева и Града Сиска у области културе. Прес конференцији ће присуствовати замјеник градоначелнице Сиска, Марко Кричка са четири члана делегације: Дубравком Шурлан, равнатељицом Народне књижнице и читаонице „Владо Готовац“ Сисак, Данијелом Курловић, дјелатницом Књижнице, проф. Аганом Велићем и Шабаном Кадрићем из Бошњачке заједнице Града Сиска.