Sarajevo od 17. do 20. rujna domaćin Drugog svjetskog foruma urbanizma u čijem fokusu će biti Grad istanbul

Od 17. do 20. rujna u Sarajevu će biti održan Drugi svjetski forum urbanizma, u čijem fokusu će biti Grad Istanbul sa svojim najznačajnijim urbanim projektima. Tim povodom, danas je u Gradskoj upravi Grada Sarajeva održana tiskovna konferencija, na kojoj je gradonačelnik prof. dr. Ivo Komšić istaknuo da je počašćen što će grad Sarajevo u rujnu ove godine ponovo potvrditi svoj status svjetske prijestolnice tako što će se u njemu okupiti svjetska imena urbanizma i arhitekture, ali i politički zvaničnici i predstavnici velikih kompanija iz brojnih gradova Europe i svijeta. „Naša je dužnost podignuti i izgraditi gradove sutrašnjice i zbog toga je potrebno govoriti o urbanom planiranju s ciljem stvaranja ambijenta ugodnog i kvalitetnog za življenje i poslovanje. Mi u Sarajevu još uvijek, nažalost, saniramo razrušene prostore, te nismo u mogućnosti planirati neke nove u onoj mjeri u kojoj bismo trebali. Zato i podržavamo ovakve manifestacije koje nam mogu pomoći u našim nastojanjima da Sarajevo izgradimo po svjetskim urbanističkim standardima“, istaknuo je gradonačelnik Komšić.

Grad Sarajevo priprema glazbeno-scenski spektakl 9. svibnja povodom ponovnog rađanja Vijećnice

Na Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom, 9. svibnja 2014. godine, bit će ponovno otvorena zgrada sarajevske Vijećnice glazbeno-scenskim spektaklom s početkom u 19.00 sati na otvorenoj sceni kod ove prelijepe građevine, koja je bila ne samo svjedokom već i akterom svih onih događaja koji su se u prethodnom stoljeću zbili u Sarajevu. Tim povodom danas je u auli Vijećnice održana tiskovna konferencija, na kojoj su se novinarima obratili prof. dr. Ivo Komšić, gradonačelnik Sarajeva, Mirela Trepanić, redateljica događaja otvorenja Vijećnice i Samra Bučan, direktorica i dirigentica Sarajevske filharmonije.

Poziv na tiskovnu konferenciju povodom otvorenja sarajevske Vijećnice

Pozivamo vas na tiskovnu konferenciju povodom otvorenja sarajevske Vijećnice. Tijekom tiskovne konferencije, koja će biti održana u Auli Vijećnice, u nedjelju 27. travnja, s početkom u 10.00 sati, medijima će se obratiti gradonačelnik Sarajeva, prof.dr. Ivo Komšić, Mirela Trepanić, redateljica događaja otvorenja Vijećnice i Samra Bučan, direktorica i dirigentica Sarajevske filharmonije. Podsjećanja radi, u petak 9. svibnja 2014. godine, na dan koji se slavi kao Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom, bit će ponovno otvorena zgrada Vijećnice u Sarajevu.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo Odluku o podizanju spomenika Papi Ivanu Pavlu II

Gradsko vijeće Grada Sarajeva, na svojoj 13. sjednici, kojom je predsjedavao Sabahudin Delalić, usvojilo je Odluku o podizanju spomenika Papi Ivanu Pavlu II. Usvojena je i Odluka o pristupanju izradi Akcijskog plana rodne ravnopravnosti Grada Sarajeva. Cilj izrade ovog dokumenta je unapređenje rodne ravnopravnosti u gradu Sarajevu kroz implementaciju Europske povelje o rodnoj ravnopravnosti na lokalnoj razini koju je Grad Sarajevo potpisao u prosincu 2011. godine. Na prijedlog Etičkog vijeća Gradskog vijeća, s dnevnog reda je povučen  Prijedlog Etičkog kodeksa izabranih zvaničnika Grada Sarajeva. Vijeće je prihvatilo Odluku o pristupanju izradi Projekta službene elektronske komunikacije u Gradskom vijeću Grada Sarajeva.

Edmond Offermann potpisao Pismo namjere potpori obnove Trebevićke žičare

Gradonačelnik Sarajeva, prof. dr. Ivo Komšić održao je danas sastanak sa švicarskim izaslanstvom, predvođenim veleposlanikom Švicarske Nj.E. Andre Schallerom i Edmondom Offermannom, inicijatorom donacije žičare Sarajevu iz švicarskog zimskog centra Grachen. Izražavajući zadovoljstvo do sada poduzetim aktivnostima Grada Sarajeva na projektu Trebevićke žičare, Offermann je danas tijekom sastanka potpisao Pismo namjere potpori obnove Trebevićke žičare, s dogovorom da se u srpnju ove godine potpiše i memorandum o suradnji.  

Gradonačelnik Komšić upriličio prijem za izaslanstvo turskog područja Eskišehir

Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić primio je danas izaslanstvo iz područja Eskišehir u Republici Turskoj. Izaslanstvo su činili guverner Güngör Azim Tuna i zamjenici guvernera, İsmail Kureci i Günhan Yazar. Gradonačelnik Komšić je istaknuo izuzetnu suradnju koju Grad Sarajevo ima s pobratimskim gradovima Bursom, Istanbulom, Ankarom i Konyom. Također je ukazao i na brojne zajedničke projekte, koje Katedra za turski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, realizira s turskim visokoškolskim institucijama.

Organizacijski odbor EYOF-a 2017 na svojoj prvoj sjednici razmatrao okvirni proračun ove manifestacije

Prva sjednica Organizacijskog odbora zimske olimpijade mladih EYOF 2017, kojom su predsjedavali gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva Ivo Komšić i Nenad Samardžija, održana je danas u Skupštini Istočnog Sarajeva. Na sjednici je razmatrano nekoliko ključnih pitanja za nastavak organizacijskih aktivnosti zimske olimpijade za mlade sportaše (EYOF), koja će biti održana 2017. godine u gradovima Sarajevo i Istočno Sarajevo. Najzanimljivija točka dnevnog reda zasigurno je bila informacija o okvirnom proračunu EYOF-a, a izaslanici su se imali priliku upoznati i s izvješćem o posjeti Koordinacionog povjerenstva Europskog olimpijskog komiteta (COCOM), te o aktualnom master planu prema kojem će se naredne organizacijske aktivnosti odvijati.

Gradonačelnik Komšić čestitao Uskrs i Vaskrs

Gradonačelnik Sarajeva, prof. dr. Ivo Komšić, u ime Gradske uprave i svoje osobno, uputio je iskrene čestitke nadbiskupu Vrhbosanske nadbiskupije kardinalu Vinku Puljiću, svim katolicima, kao i fra Lovri Gavranu, provincijalu Franjevačke provincije Bosne Srebrene, povodom nastupajućeg blagdana Uskrsa. „Želim Vam sretan Uskrs, uvjeren da će ovaj blagdan proslave života doprinijeti da učvrstimo nadu i potvrdimo vjeru u ljudsku dobrotu, solidarnost i bolju budućnost, temeljenu na višestoljetnoj toleranciji, povjerenju i suživotu. Neka Vama i svim katolicima ovaj blagdan prođe u radosti obiteljskog zajedništva, miru i dobrom zdravlju“.

Za 118. rođendan Vijećnice gradonačelnik Komšić se zahvaljuje svima koji su pomogli njenu obnovu

U nedjelju 20. travnja bit će točno 118 godina kada je barun Johhan Appel svečano otvorio sarajevsku Vijećnicu, koja predstavlja najljepši i najreprezentativniji objekt iz austro-ugarskog razdoblja građen u pseudo-maurskom stilu. Na Dan Europe i pobjede nad fašizmom, 9. svibnja svečano ćemo, nakon 22 godine od kada je spaljena, odnosno nakon 18 godina obnove, otvoriti Vijećnicu, koja predstavlja simbol stradanja, ali i uzdizanja i neuništivosti Sarajeva. Grad Sarajevo priprema prigodan program ceremonije otvaranja ovog simbola grada Sarajeva, za koju među građanima, turistima i gostima grada vlada veliki interes, a svoj dolazak su već potvrdili i brojni zvaničnici iz zemlje i svijeta.

Javni uvid na temu Nacrt RP „Mahmutovac“

Obavještavamo građane da će se u razdoblju od 15.04. – 15.05.2014. godine održati: – Javni uvid na temu: Nacrt RP „Mahmutovac“, u prostorijama Općine Stari Grad – ulazni hol objekta A, i – Javna rasprava koja će se održati dana 15.05.2014.god. u 16.00 sati u velikoj dvorani Općine Stari Grad. Pozivaju se svi zainteresirani građani da obave javni uvid i nazoče javnoj raspravi o ovom planskom dokumentu.