Челиста Ведран Смајловић поклонио градоначелнику Комшићу камен из порушене Вијећнице

Један од учесника церемоније свечаног отворења Вијећнице био је и Ведран Смајловић, познати виолончелиста, који је у разрушеној Вијећници свирао Албинонијев Адагио, одајући тиме почаст овом својеврсном храму знања. Те фотографије славног челисте обишле су свијет, а он је био и остао симбол отпора лудилу рата. „Док сам свирао, око мене је била невјероватна енергија. Тај простор је и даље живио и дисао. Иако је био запаљен и даље је имао невјероватну моћ“, казао је Смајловић. 

Обраћање градоначелника Комшића на првом званичном пријему у Вијећници

Обраћајући се званицама из политичког, јавног и културног живота града и земље те представницима дипломатског кора, градоначелник Сарајева проф. др. Иво Комшић је на свом првом званичном пријему у Вијећници казао: „Данас је 9. мај, Дан побједе над фашизмом и Дан Европе. Европске земље и народи су се објединили на овој побједи и у темељ своје будућности и  развоја поставили нове вриједности – слободу сваког човјека, једнакост свих народа, солидарност и разумијевање међу њима, те демокрацију као начин остваривања тих вриједности. Отварајући данас свечано сарајевску Вијећницу, нашу Вијећницу, потврђујемо да су се те европске вриједности објединиле на њој, да су добиле још једну димензију и форму, а то је њена раскошна љепота“.

Отворена Вијећница, свјетски симбол сусрета цивилизација

На Дан Европе и Дан побједе над фашизмом, вечерас је након 22 године од стравичног разарања и 18 година колико је трајала њена обнова, отворена Вијећница, симбол Сарајева и Босне и Херцеговине, у присуству бројних званица, те грађана и гостију бх. пријестолнице. Церемонији отворења овог свјетског симбола сусрета цивилизација претходио је први званични пријем градоначелника проф. Комшића у Вијећници за преко 300 званица из политичког, јавног и културног живота града и земље, те представника дипломатског кора.