Fondacija „Sarajevo srce Europe“ predstavila program povodom obilježavanja 100. godišnjice od početka Prvog svjetskog rata

Tijekom srpnja ove godine, Sarajevo će biti domaćin raznih kulturnih, sportskih i obrazovnih manifestacija, čiji je glavni cilj promoviranje mira, solidarnosti i suradnje, rečeno je na današnjoj tiskovnoj konferenciji Fondacije „Sarajevo srce Europe“, na kojoj su predstavljeni projekti povodom obilježavanja 100. godišnjice od početka Prvog svjetskog rata. Na inicijativu Gradskog vijeća Sarajeva, Francuskog veleposlanstva u BiH i „Mision de Centenaire“ sa sjedištem u Parizu, utemeljena je Fondacija „Sarajevo srce Europe“, koja je okupila predstavnike jednog broja zemalja članica Europske unije (Francuska, Austrija, Italija, Velika Britanija, Njemačka, Španjolska, Belgija), kao i kulturne, znanstvene i sportske organizacije u Bosni i Hercegovini.

Usvojeno Izvješće o radu i poslovanju JP „Olimpijski bazen Otoka“ za 2013. godinu

Gradsko vijeće Grada Sarajeva, na danas održanoj 14. sjednici, kojom je predsjedavao Sabahudin Delalić, usvojilo je Izvješće o radu i poslovanju JP „Olimpijski bazen Otoka“ d.o.o. za 2013. godinu. JP Olimpijski bazen je pozitivno poslovao u prošloj godini. Akumulirani dug nastao od početka poslovanja JP Olimpijskog bazena, u 2013. godini smanjen je za oko 180.000 maraka. Predloženo je da se nastavi s mjerama štednje, te da je neophodno razinu higijene, sigurnosti i kvaliteta usluga održati na dostignutoj razini. Također je predloženo uvođenje trećeg sata tjelesnog odgoja u osnovnim i srednjim školama.

14. sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva

Temeljem članka 35. stavak 1.b. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Sarajeva („Službene novine Kantona Sarajevo”, broj 28/09), sazivam 14. sjednicu Gradskog vijeća Grada Sarajeva, koja će se održati u srijedu 28. 05. 2014. godine u 10.00 sati, u objektu Grada Sarajeva – Ovalna dvorana Gradskog vijeća, Ulica Hamdije Kreševljakovića, broj 3/1. Uz poziv za sjednicu dostavlja se i Zapisnik o radu 13. sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva održane 23. 04. 2014. godine. Za sjednicu predlažem sljedeći DNEVNI RED:

Grad Sarajevo će financijski podržati odlazak bh. reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u sjedećoj odbojci u poljskom gradu Elblagu

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić posjetio je bh. reprezentativce u sjedećoj odbojci u Fojnici gdje se pripremaju za Svjetsko prvenstvo koje će se od 15. do 22. lipnja ove godine održati u poljskom gradu Elblagu. Tijekom posjete gradonačelnik je u ime Grada Sarajeva i sugrađana poželio mnogo sportske sreće i unaprijed ih podržao u njihovim nastojanjima da osvoje i četvrto svjetsko zlato. Kao i svih ovih godina, Grad Sarajevo će i ovaj put financijski stati iza svoje reprezentacije tako što će izdvojiti sredstva za avionske karte do poljskog grada Elblaga, u kojem su naši vitezovi prošle godine u rujnu osvojili osmo europsko zlato.

Projekt američkih studenata i profesora „Rat i mir u Bosni“

Studente američkog Sveučilišta Wiskonsin-Superior, i profesore Hajia Dokhancia i Karla Bahma, koji još od 2002. godine dovode svoje studente u Sarajevo, u okviru Projekta „Rat i mir u Bosni“, primili su danas zamjenik gradonačelnika dr. Ranko Čović i pomoćnik gradonačelnika Ramiz Kadić. Susret s predstavnicima Gradske uprave Grada Sarajeva postao je tradicionalno prvi sastanak s kojim studenti ovog sveučilišta počinju svoju jednomjesečnu posjetu našoj državi. Cilj i namjera profesora koji vode ovaj projekt jeste da se kroz ovakve susrete i razgovore s predstavnicima vlasti, kao i iz drugih sfera života (društvenih, političkih, kulturnih i obrazovnih), njihovi studenti više saznaju o trenutnoj situaciji u gradu i državi te upoznaju s bogatim bosanskim multietničkim naslijeđem.

UNWTO poziva turiste svijeta da nastave posjećivati Hrvatsku, Srbiju i BiH

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) pozvala je na potporu Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, nakon katastrofalnih poplava koje su zadesile ove tri države. S obzirom da mnogi u tim zemljama ovise o turizmu, Taleb Rifai, generalni tajnik UNWTO-a, pozvao je turiste da nastave posjećivati njihove destinacije. „U ovim teškim trenutcima, naše misli su sa ljudima iz Srbije, Bosne i Hercegovine, i Hrvatske“, kazao je Rifai, te dodao kako je uvjeren da će se poplavljena područja oporaviti od te tragične pojave, iskazavši spremnost UNWTO-a na pomoć nacionalnim vlastima, te turističkim programima pogođenih područja.

Preporuke građanstvu za ponašanje nakon poplava

Nakon poplave građani su u poplavljenim područjima izloženi različitim rizicima po njihovo zdravlje, koji se prvenstveno odnose na vodu za piće, osobnu higijenu, te higijenu hrane, prostora i površina. 1. Prvi i najvažniji rizik je voda za piće koja je kod poplava često kontaminirana. Građanima se preporučuje da piju, koriste za pripremanje hrane i održavanje osobne higijene isključivo higijenski ispravnu vodu, flaširanu vodu, vodu iz cisterni ili vodu koja je prethodno prokuhana (minimalno 10 minuta nakon točke ključanja). Flaširanu vodu treba utrošiti u što kraćem razdoblju nakon početka uporabe, uz striktno poštivanje higijenskih mjera pri skladištenju i korištenju.

Beč će donirati 400.000 eura za žrtve poplava

Grad Beč će donirati 400.000 eura za žrtve poplava u jugoistočnoj EUropi, od čega će 200.000 eura biti upotrjebljeno kao akutna pomoć, a ostatak će biti usmjeren u obnovu objekata koji su uništeni u poplavama i klizištima. Financijska pomoć će ciljano preko humanitarnih organizacija biti upućena žrtvama u poplavljenim područjima. „Vijesti i slike, koje stižu iz zemalja pogođenih poplavama vjerojatno nikoga nisu ostavile ravnodušnim. Podrazumijeva se da Beč pomaže“, izjavio je gradonačelnik Grada Beča, Michael Häupl.

Iz Skoplja stižu vatrogasci s vozilom i opremom, Friedrichshafen prikuplja donacije za Sarajevo

Gradonačelnik prof. dr. Ivo Komšić primio je upite predstavnika brojnih gradova pobratima, partnera i prijatelja s Gradom Sarajevom o potrebi eventualne pomoći unesrećenim stanovnicima u razornim poplavama koje su pogodile Sarajevo i cijelu Bosnu i Hercegovinu. Prijateljski gradovi Skoplje i Sofija, te dugogodišnji pobratim – njemački grad Friedrichshafen među prvima su izrazili solidarnost sa stradalim građanima Sarajeva. Grad Skoplje šalje šesteročlanu ekipu vatrogasaca s vozilom i potrebnom opremom. Udruga „Pro Sarajevo“ iz Friedrichashafena, kako je navedeno u pismu njegovog predsjednika Bernda Fuchsa, organizirala je akciju prikupljanja donacija za Sarajevo.

Do 1. srpnja idejni i izvedbeni projekti buduće biciklističke staze Nedžarići – Skenderija

U prostorijama Gradske uprave danas je održan radni sastanak na kojem su Nihad Čengić i Nasiha Pozder s Insitituta za arhitekturu, urbanizam i prostorno uređenje Arhitektonskog fakulteta Sarajevo prezentirali gradonačelniku Ivi Komšiću i njegovim suradnicima Nacrt buduće biciklističke staze na potezu Nedžarići – Skenderija. Duž staze, koja će biti duga oko 7 km, predviđena je horizontalna i vertikalna signalizacija, iluminacija, kao i odmorišta s klupama i slavinama.