Градоначелник Комшић: Концертом Бечке филхармоније послали смо поруке мира, солидарности и разумијевања

Након одржаног концерта Бечке филхармоније у Вијећници, биле су уприличене изјаве за медије. „Сретан сам што смо дочекали дан када су очи свијета поново упрте у Сарајево и БиХ. Али, ми овај пут шаљемо другачију слику и поруку свијету у односу на оне које су до сада одлазиле из Сарајева“, истакнуо је градоначелник Сарајева Иво Комшић и подцртао да је стољеће рата остало иза нас, а да грађани БиХ желе ући у стољеће мира. „Желимо градити мир у својој земљи и желимо да тај мир траје у Европи и свијету. Вечерашњим концертом смо послали поруке мира, солидарности и разумијевања, што нам је омогућила Бечка филхармонија и друге манифестације које се одржавају ових дана“, казао је Комшић. 

Величанственим концертом у Вијећници, Бечка филхармонија одала почаст Сарајеву и његовој повијести

Бечка филхармонија, један од најчувенијих аустријских и свјетских оркестара данашњице, заједно са хором опере Народног позоришта Сарајево, у суботу је одржала концерт у градској Вијећници, у склопу обиљежавања 100 година од почетка Првог свјетског рата. Бечка филхармонија и Град Сарајево, заједно са јавним радиотелевизијским сервисима БиХ, Француске и Њемачке, те Европском унијом јавних емитера, овом прелијепом музичком причом из сарајевске Вијећнице, жељели су не само да обиљеже датум једне велике хисторијске трагедије, већ и да кроз универзални језик музике – пошаљу у свијет поруку мира и солидарности, разумијевања и дијалога.

Концерту Бечке филхармоније у сарајевској Вијећници присуствовале бројне званице и гости

Концерту Бечке филхармоније у сарајевској Вијећници којим је обиљежена стогодишњица почетка Првог свјетског рата, присуствовао је велики број високих званица и гостију. Поред предсједавајућег и члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића и Жељка Комшића, концерту су присуствовали и предсједници Аустрије Хајнц Фишер, Хрватске Иво Јосиповић, Црне Горе Филип Вујановић, Македоније Ђорге Иванов, те високи представник у БиХ Валентин Инско, шеф Делегације ЕУ у БиХ Питер Соренсен, француски филозоф Бернард-Хенри Леви, бивши високи представник у БиХ и њемачки дипломата Кристиан Шварз-Шилинг и Соња Стигелбауер, бивша федерална министрица Републике Аустрије и специјална представница генералног секретара Вијећа Европе у БиХ.