Градоначелник Комшић отворио изложбу „Мејкинг пис“ (Изградња мира)

Градоначелник Сарајева, проф. др. Иво Комшић, на Академији ликовних умјетности отворио је изложбу „Мејкинг пис“ (Изградња мира), у оквиру обиљежавања стогодишњице почетка Првог свјетског рата, заједно са генералним секретаром Међународног уреда за мир Колин Арчером, амбасадором Швајцарске у БиХ Андре Шалером и Краљевине Холандије Јуриан Краком, кустосом изложбе Ешки Вудсом, те представником Града Утрехта Хансом Сакерсом и амбасадорицом Мејкинг пис пројекта бх. глумицом Ванесом Глођо.

Градоначелник Комшић посадио дрво гинко у Парку пријатељства у Али-пашиној улици

Градоначелник Сарајева, проф. др. Иво Комшић, заједно са генералним секретаром Асоцијације градоначелника за мир, г. Јасујоши Комизом, у Парку пријатељства у Али-пашиној улици, засадио је дрво гинко у оквиру обиљежавања стогодишњице почетка Првог свјетског рата и изложбе „Мејкинг Пис“. „Мислим да у Европи не постоји боље мјесто од Сарајева за  садњу овог дрвета, јер иста симболика веже град Сарајево и дрво гинко: како је гинко преживио атомску експлозију у Хирошими, тако се и Сарајево током своје бурне хисторије винуло из пепела и опет усправило“, казао је Комшић, те се захвалио Јапану и Асоцијацији градоначелника за мир за подршку коју пружају Граду Сарајеву, али и Босни и Херцеговини.

Градоначелник Комшић отворио изложбу „Достојанство човјечанства“ у Умјетничкој галерији БиХ

Градоначелник Сарајева, проф. др. Иво Комшић, у оквиру обиљежавања стогодишњице почетка Првог свјетског рата, данас је у Умјетничкој галерији БиХ, отворио изложбу „Достојанство човјечанства“. Ова изложба је заједнички пројекат бечког музеја „МУСА“, Умјетничке галерије БиХ и Куће умјетности из Брна. „Ова изложба симболизује наш град и наше грађане, јер њихово достојанство гажено је стотину година. Упркос томе, они су остали усправни и сачували то своје достојанство. Заједничка изложба Сарајева, Беча и Брна потврђује наше опредјељење за миром и дијалогом. Она нам такођер показује и начине губитка људског достојанства у свакодневном животу, али нам нуди и рјешења и стратегије како сачувати овај универзални хуманистички принцип“, казао је Комшић.