Gradonačelnik Komšić posadio drvo ginko u Parku prijateljstva u Ali-pašinoj ulici

Gradonačelnik Sarajeva, prof. dr. Ivo Komšić, zajedno s generalnim tajnikom Asocijacije gradonačelnika za mir g. Yasuyoshi Komizom, u Parku prijateljstva u Ali-pašinoj ulici, zasadio je drvo ginko u okviru obilježavanja stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata i izložbe „Making Peace“. „Mislim da u Europi ne postoji bolje mjesto od Sarajeva za  sadnju ovog drveta, jer ista simbolika veže grad Sarajevo i drvo ginko: kako je ginko preživio atomsku eksploziju u Hirošimi, tako se i Sarajevo tijekom svoje burne povijesti vinulo iz pepela i opet uspravilo“, kazao je Komšić, te se zahvalio Japanu i Asocijaciji gradonačelnika za mir za potporu koju pružaju Gradu Sarajevu, ali i Bosni i Hercegovini.

Gradonačelnik Komšić otvorio izložbu „Making peace“ (Izgradnja mira)

Gradonačelnik Sarajeva, prof. dr. Ivo Komšić, na Akademiji likovnih umjetnosti otvorio je izložbu „Making peace“ (Izgradnja mira), u okviru obilježavanja stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata, zajedno sa generalnim tajnikom Međunarodnog ureda za mir Colin Archerom, veleposlanikom Švicarske u BiH Andre Schalerom i Kraljevine Nizozemske Juriaan Kraakom, kustosom izložbe Ashley Woodsom, te predstavnikom Grada Utrechta Hansom Sakkersom i veleposlanicom Making peace projekta bh. glumicom Vanesom Glođo.

Gradonačelnik Komšić otvorio izložbu „Dostojanstvo čovječanstva“ u Umjetničkoj galeriji BiH

Gradonačelnik Sarajeva, prof. dr. Ivo Komšić, u okviru obilježavanja stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata, danas je u Umjetničkoj galeriji BiH, otvorio izložbu „Dostojanstvo čovječanstva“. Ova izložba je zajednički projekt bečkog muzeja „MUSA“, Umjetničke galerije BiH i Kuće umjetnosti iz Brna. „Ova izložba simbolizira naš grad i naše građane, jer njihovo dostojanstvo gaženo je stotinu godina. Usprkos tome, oni su ostali uspravni i sačuvali to svoje dostojanstvo. Zajednička izložba Sarajeva, Beča i Brna potvrđuje naše opredjeljenje za mirom i dijalogom. Ona nam također pokazuje i načine gubitka ljudskog dostojanstva u svakodnevnom životu, ali nam nudi i rješenja i strategije kako sačuvati ovaj univerzalni humanistički princip\’\’, kazao je Komšić.

Koncertu Bečke filharmonije u sarajevskoj Vijećnici nazočili brojni uzvanici i gosti

Koncertu Bečke filharmonije u sarajevskoj Vijećnici kojim je obilježena stogodišnjica početka Prvog svjetskog rata, nazočio je veliki broj visokih uzvanika i gostiju. Pored predsjedatelja i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Željka Komšića, koncertu su nazočili i predsjednici Austrije Heinz Fischer, Hrvatske Ivo Josipović, Crne Gore Filip Vujanović, Makedonije Đorge Ivanov, te visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, šef Izaslanstva EU u BiH Peter Sorensen, francuski filozof Bernard-Henri Levy, bivši visoki predstavnik u BiH i njemački diplomata Christian Schwarz-Schilling i Sonja Stiegelbauer, bivša federalna ministrica Republike Austrije i specijalna predstavnica generalnog tajnika Vijeća Europe u BiH.

Veličanstvenim koncertom u Vijećnici, Bečka filharmonija odala počast Sarajevu i njegovoj povijesti

Bečka filharmonija, jedan od najčuvenijih austrijskih i svjetskih orkestara današnjice, zajedno sa zborom opere Narodnog kazališta Sarajevo, u subotu je održala koncert u gradskoj Vijećnici, u sklopu obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata. Bečka filharmonija i Grad Sarajevo, zajedno s javnim radiotelevizijskim servisima BiH, Francuske i Njemačke, te Europskom unijom javnih emitera, ovom prelijepom glazbenom pričom iz sarajevske Vijećnice, željeli su ne samo da obilježe nadnevak jedne velike povijesne tragedije, već i da kroz univerzalni jezik glazbe – pošalju u svijet poruku mira i solidarnosti, razumijevanja i dijaloga.

Gradonačelnik Komšić: Koncertom Bečke filharmonije poslali smo poruke mira, solidarnosti i razumijevanja

Nakon održanog koncerta Bečke filharmonije u Vijećnici, bile su upriličene izjave za medije. „Sretan sam što smo dočekali dan kada su oči svijeta ponovo uprte u Sarajevo i BiH. Ali, mi ovaj put šaljemo drugačiju sliku i poruku svijetu u odnosu na one koje su do sada odlazile iz Sarajeva“, istaknuo je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i podcrtao da je stoljeće rata ostalo iza nas, a da građani BiH žele ući u stoljeće mira. „Želimo graditi mir u svojoj zemlji i želimo da taj mir traje u Europi i svijetu. Večerašnjim koncertom smo poslali poruke mira, solidarnosti i razumijevanja, što nam je omogućila Bečka filharmonija i druge manifestacije koje se održavaju ovih dana“, kazao je Komšić.

Gradonačelnik Komšić otvara izložbu „Dostojanstvo čovječanstva“ u Umjetničkoj galeriji BiH

Gradonačelnik Sarajeva, prof. dr. Ivo Komšić, u okviru obilježavanja stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata, u subotu, 28.06.2014., u 12.00 sati, u Umjetničkoj galeriji BiH, otvorit će izložbu „Dostojanstvo čovječanstva“. Ova izložba je zajednički projekt bečkog muzeja „MUSA“, Umjetničke galerije BiH i Kuće umjetnosti iz Brna. Dr. Andreas Mailath-Pokorny, rukovodeći član Vlade gradskog senata Grada Beča, za sektor kulture i znanosti, u ime Grada Beča, imat će prigodno obraćanje.

Gradonačelnik Komšić otvorit će izložbu „Making peace“ (Izgradnja mira)

Gradonačelnik Sarajeva, prof. dr. Ivo Komšić, u subotu u 10.30 sati, na Akademiji likovnih umjetnosti, otvorit će izložbu „Making peace“ (Izgradnja mira), u okviru obilježavanja stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata. Fotoizložba posvećena miru, koja nakon Ženeve, Stockholma, Utrechta i Strasbourga, dolazi i u Sarajevo bit će postavljena na Obali Maka Dizdara, ispred Akademije likovnih umjetnosti od 28. lipnja do 21. rujna.

Prijenos koncerta Bečke filharmonije iz Vijećnice na otvorenom i na BHT1 u večernjim satima

Bečka filharmonija, jedan od najčuvenijih austrijskih i svjetskih orkestara današnjice, zajedno sa zborom opere Narodnog kazališta Sarajevo, u subotu 28. lipnja s početkom u 18.15 sati, održat će koncert u gradskoj Vijećnici, u sklopu obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata. Bečki filharmonisti će izvoditi djela slavnih austrijskih, njemačkih i francuskih kompozitora pod dirigentskom palicom maestra Franza Welsera-Mösta. Bečka filharmonija, Grad Sarajevo, javni radiotelevizijski servisi Bosne i Hercegovine, Francuske i Njemačke pozivaju građane i goste grada Sarajeva da u 18.15 sati dođu na plato preko puta Vijećnice, gdje će preko velikih ekrana moći pratiti koncert. Također, bit će realiziran i tv prijenos koncerta iz Vijećnice u večernjim satima na BHT1.