Gradonačelnik Komšić daruje građanima i turistima grada još 15 dana besplatan obilazak obnovljene Vijećnice

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić daruje građanima i turistima grada još 15 dana besplatan obilazak obnovljene Vijećnice. Tako će svi zainteresirani u sklopu „Dana otvorenih vrata Vijećnice“ besplatno u narednih 15 dana, biti u prilici kao i do sada, da svakim danom, uključujući i vikende, u razdoblju od 10.00 do 17.00 sati, posjete i uživaju u ljepoti enterijera ove impozantne građevine.

Sarajevska Vijećnica dobiva svoju prvu stalnu izložbenu postavku

U čast otvaranja sarajevske Vijećnice za javnost, u petak, 1. kolovoza 2014. godine, u 11.00 sati u auli ove povijesne građevine bit će postavljena izložba pod nazivom „Sarajevska Vijećnica još jednom“. Tim povodom nazočnima će se obratiti gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, autor izložbe Nedžad Mulaomerović i zamjenik šefa Misije USAID-a u BiH, Alexander Bond. Izložbu, autora Nedžada Mulaomerovića, organiziraju Grad Sarajevo i građevinska tvrtka URBING, uz potporu USAID-Sida FIRMA projekta.

Iz Sarajeva startao mirovni maraton „Plamen mira – Flame for Peace“

Paljenjem baklje na Trgu djeca Sarajeva, na dan kada je započeo Prvi svjetski rat, 28. srpnja, krenuo je iz Sarajeva mirovni maraton, „Plamen mira – Flame for Peace“. Baklju je zapalio Heinz Jussen, začetnik ideje maratona, koji je kazao da je „ovaj plamen mira protiv razarajućeg plamena uništenja koji nije zaobišao ni BiH“. Maraton, organiziran na inicijativu Ahenske mreže za humanitarnu pomoć i interkulturalni mirovni rad, prolazit će kroz 12 europskih zemalja, te završiti 21. rujna, na Svjetski dan mira u Aachenu, prvom njemačkom gradu koji se usprotivio fašizmu. Sudionici maratona obići će više od 50 gradova/mjesta, u kojima će ih lokalne vlasti i mladi dočekati i prirediti im prigodan program.

Ministarstvo pravde BiH o prijenosa prava raspolaganja nad zgradom Vijećnice u Sarajevu

Ponovljeni prijedlog gradonačelnika Sarajeva za donošenje odgovarajuće Odluke Vijeća ministara BiH za prijenos prava korištenja i upravljanja nad zgradom Vijećnice u Sarajevu, upućen podneskom, broj 01-05-2558/14 od 27.05.2014. godine s pratećim dokumentima, Generalno tajništvo Vijeća ministara BiH dostavilo je 03.06.2014. godine Ministarstvu pravde BiH koji se o istom odgovarajuće odredio: 

Gradonačelnik prof. dr. Komšić čestitao najveći i najradosniji muslimanski blagdan

Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić u svoje i u ime Grada Sarajeva uputio je čestitku povodom najvećeg i najradosnijeg muslimanskog blagdana – Ramazanskog bajrama mr. Huseinu ef. Kavazoviću, reisul-ulemi Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, prof. dr. Enesu Ljevakoviću, muftiji Sarajevskom i dr. Feridu Dautoviću, glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo. „Vama i svim muslimanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine želim da i ovaj Ramazanski bajram bude poticaj za širenje dobrih djela, ljubavi i brige za bližnje, susjede i prijatelje, kao i za promicanje međusobnog razumijevanja i uvažavanja“, istaknuo je, između ostalog, gradonačelnik Komšić u svojoj čestitki.

Prvog dana Bajrama, 28. srpnja, Vijećnica će biti zatvorena za javnost

Od 17. srpnja, od kada traju „Dani otvorenih vrata Vijećnice“, blizu 15.000 građana i turista grada, posjetilo je ovaj simbol Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Tijekom posjete ovoj impozantnoj građevini, posjetitelji iskazuju radost i oduševljenje ljepotom enterijera i umjetnički oslikanim zidovima i svodom ovog bisera kulturne baštine Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Pred ulazom u ovaj simbol susreta civilizacija, stalno vlada gužva, pogotovo se okupljaju turisti kojima turistički vodiči pričaju o povijesti Vijećnice. Građani i turisti grada će moći besplatno posjetiti i pogledati unutrašnjost obnovljene Vijećnice do kraja srpnja, u razdoblju od 10.00 do 17.00 sati, s tim da će prvog dana Bajrama, u ponedjeljak 28. srpnja Vijećnica biti zatvorena za javnost.

U gradskoj Vijećnici održana 16. sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva

U veličanstvenom objektu Vijećnice, prvi put nakon njene obnove, održana je 16. sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva. Autentično obnovljena dvorana za sjednice Gradskog vijeća, s drvenim klupama koje su replike onih iz 1896. godine, poslije više od pola stoljeća, ponovo je otvorila vrata gradskim vijećnicima. Predsjedatelj Gradskog vijeća Sabahudin Delalić pozdravio je nazočne vijećnike, gradonačelnika, njegovu ekselenciju veleposlanika Peter Sørensena, specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini i ostale goste, te otvorio sjednicu Gradskog vijeća.

Mirovni maraton „Plamen mira – Flame for Peace“ započinje 28. srpnja u Sarajevu

Mirovni maraton, „Plamen mira – Flame for Peace“ organiziran na inicijativu Ahenske mreže za humanitarnu pomoć i interkulturalni mirovni rad, započet će 28. srpnja u Sarajevu, na dan kada je započeo Prvi svjetski rat, prolazit će kroz 12 europskih država (55 gradova i mjesta), te završiti u njemačkom gradu Ahenu 21. rujna na Svjetski dan mira. Maraton će započeti paljenjem baklje mira u ponedjeljak 28. srpnja u 11.00 sati na Trgu djeca Sarajeva (ispred BBI-a centra). Dan prije, u nedjelju 27. srpnja, s početkom u 21.00 sat, također na Trgu djeca Sarajeva (ispred BBI-a centra), održat će se glazbeno-scensko večer uz učešće njemačke skupine „Neogene“, sarajevske plesne skupine „Fresh generation“, te bh. pjesnika.  

Gradonačelnik Komšić: Povratak u Vijećnicu je povijesni trenutak za Gradsko vijeće Grada Sarajeva

„Gradsko vijeće Grada Sarajeva se zahvaljujući mnogim institucijama, europskim državama i Europskom povjerenstvu konačno vratilo u svoj dom. Obnova Vijećnice je trajala punih 18 godina. Ovo je povijesni trenutak za Gradsko vijeće Grada Sarajeva, Sarajevo, ali i za cijelu Bosnu i Hercegovinu“, istaknuo je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić pred održavanje prve sjednice u simbolu grada Sarajeva nakon obnove. Gradonačelnik Komšić je izrazio zadovoljstvo dolaskom šefa  Izaslanstva EU i specijalnog predstavnika EU u BiH, veleposlanika Petera Sorensena, te se ovom prigodom još jednom zahvalio na izuzetnoj financijskoj potpori Europske unije projektu obnove sarajevske Vijećnice.

U četvrtak tiskovna konferencija povodom mirovnog maratona „Plamen mira – Flame for Peace“ Sarajevo-Ahen

U sklopu obilježavanja stote godišnjice od početka Prvog svjetskog rata, u četvrtak 24.07.2014. godine s početkom u 10.30 sati, u Ovalnoj dvorani Gradskog vijeća Grada Sarajeva, ulica Hamdije Kreševljakovića 3/1, održat će se tiskovna konferencija povodom održavanja mirovnog maratona „Plamen mira – Flame for Peace“ od Sarajeva do njemačkog grada Ahena, u razdoblju od 28. srpnja do 21. rujna, s ciljem povezivanja mladih i jačanja mira.