Градоначелник Комшић дарује грађанима и туристима града још 15 дана бесплатан обилазак обновљене Вијећнице

Градоначелник Сарајева Иво Комшић дарује грађанима и туристима града још 15 дана бесплатан обилазак обновљене Вијећнице. Тако ће сви заинтересовани у склопу „Дана отворених врата Вијећнице“, бесплатно у наредних 15 дана бити у прилици као и до сада, да сваким даном, укључујући и викенде, у периоду од 10.00 до 17.00 часова, посјете и уживају у љепоти ентеријера ове импозантне грађевине.

Сарајевска Вијећница добија своју прву сталну изложбену поставку

У част отварања сарајевске Вијећнице за јавност, у петак, 1. августа 2014. године, у 11.00 часова у аули ове хисторијске грађевине бит ће постављена изложба под називом „Сарајевска Вијећница још једном“. Тим поводом присутнима ће се обратити градоначелник Сарајева Иво Комшић, аутор изложбе Неџад Мулаомеровић и замјеник шефа Мисије УСАИД-а у БиХ, Александер Бонд. Изложбу, аутора Неџада Мулаомеровића, организирују Град Сарајево и грађевинска фирма УРБИНГ, уз подршку УСАИД-Сида ФИРМА пројекта.

Из Сарајева стартовао мировни маратон „Пламен мира – Flame for Peace“

Паљењем бакље на Тргу дјеца Сарајева, на дан када је започео Први свјетски рат, 28. јула, кренуо је из Сарајева мировни маратон, „Пламен мира – Flame for Peace“. Бакљу је запалио Хајнц Јусен, зачетник идеје маратона, који је казао да је „овај пламен мира против разарајућег пламена уништења који није заобишао ни БиХ“. Маратон, организован на иницијативу Ахенске мреже за хуманитарну помоћ и интеркултурални мировни рад, пролазиће кроз 12 европских земаља, те завршити 21. септембра, на Свјетски дан мира у Ахену, првом њемачком граду који се успротивио фашизму. Учесници маратона обићи ће више од 50 градова/мјеста, у којима ће их локалне власти и млади дочекати и приредити им пригодан програм.

Министарство правде БиХ о пријеноса права располагања над зградом Вијећнице у Сарајеву

Поновљени приједлог градоначелника Сарајева за доношење одговарајуће Одлуке Вијећа министара БиХ за пријенос права коришћења и управљања над зградом Вијећнице у Сарајеву, упућен поднеском, број 01-05-2558/14 од 27.05.2014. године са пратећим документима, Генерални секретаријат Вијећа министара БиХ доставио је 03.06.2014. године Министарству правде БиХ који се о истом одговарајуће одредио:

Градоначелник проф. др. Комшић честитао највећи и најрадоснији муслимански празник

Градоначелник Сарајева проф. др. Иво Комшић у своје и у име Града Сарајева упутио је честитку поводом највећег и најрадоснијег муслиманског празника – Рамазанског бајрама мр. Хусеину еф. Кавазовићу, реисул-улеми Исламске заједнице Босне и Херцеговине, проф. др. Енесу Љеваковићу, муфтији Сарајевском и др. Фериду Даутовићу, главном имаму Меџлиса Исламске заједнице Сарајево. „Вама и свим муслиманима Сарајева и Босне и Херцеговине желим да и овај Рамазански бајрам буде подстрек за ширење добрих дјела, љубави и бриге за ближње, комшије и пријатеље, као и за промицање међусобног разумијевања и уважавања“, истакнуо је, између осталог, градоначелник Комшић у својој честитки.

Првог дана Бајрама, 28. јула, Вијећница ће бити затворена за јавност

Од 17. јула, од када трају „Дани отворених врата Вијећнице“, близу 15.000 грађана и туриста града, посјетило је овај симбол Сарајева и Босне и Херцеговине. Током посјете овој импозантној грађевини, посјетиоци исказују радост и одушевљење љепотом ентеријера и умјетнички осликаним зидовима и сводом овог бисера културне баштине Сарајева и Босне и Херцеговине. Пред улазом у овај симбол сусрета цивилизација, стално влада гужва, поготово се окупљају туристи којима туристички водичи причају о повијести Вијећнице. Грађани и туристи града ће моћи бесплатно посјетити и погледати унутрашњост обновљене Вијећнице до краја јула, у периоду од 10.00 до 17.00 часова, са тим да ће првог дана Бајрама, у понедјељак 28. јула Вијећница бити затворена за јавност.

У градској Вијећници одржана 16. сједница Градског вијећа Града Сарајева

У величанственом објекту Вијећнице, први пут након њене обнове, одржана је 16. сједница Градског вијећа Града Сарајева. Аутентично обновљена сала за сједнице Градског вијећа, са дрвеним клупама које су реплике оних из 1896. године, послије више од пола вијека, поново је отворила врата градским вијећницима. Предсједавајући Градског вијећа Сабахудин Делалић поздравио је присутне вијећнике, градоначелника, његову екселенцију амбасадора Петер Сøренсена, специјалног представника Европске уније у Босни и Херцеговини и остале госте, те отворио сједницу Градског вијећа.

Мировни маратон „Пламен мира – Flame for Peace“ започиње 28. јула у Сарајеву

Мировни маратон, „Пламен мира – Фламе фор Пеаце“ организован на иницијативу Ахенске мреже за хуманитарну помоћ и интеркултурални мировни рад, започеће 28. јула у Сарајеву, на дан када је започео Први свјетски рат, пролазиће кроз 12 европских земаља (55 градова и мјеста), те завршити у њемачком граду Ахену 21. септембра на Свјетски дан мира. Маратон ће започети паљењем бакље мира у понедјељак 28. јула у 11.00 часова на Тргу дјеца Сарајева (испред ББИ-а центра). Дан прије, у недјељу 27. јула, са почетком у 21.00 час, такође на Тргу дјеца Сарајева (испред ББИ-а центра), одржаће се музичко-сценско вече уз учешће њемачке групе „Неогене“, сарајевске плесне групе „Fresh generation“, те бх. пјесника.  

Градоначелник Комшић: Повратак у Вијећницу је историјски тренутак за Градско вијеће Града Сарајева

„Градско вијеће Града Сарајева се захваљујући многим институцијама, европским државама и Европској комисији коначно вратило у свој дом. Обнова Вијећнице је трајала пуних 18 година. Ово је историјски тренутак за Градско вијеће Града Сарајева, Сарајево, али и за цијелу Босну и Херцеговину“, истакнуо је градоначелник Сарајева Иво Комшић пред одржавање прве сједнице у симболу града Сарајева након обнове. Градоначелник Комшић је изразио задовољство доласком шефа Делегације ЕУ и специјалног представника ЕУ у БиХ, амбасадора Питера Соренсена, те се овом приликом још једном захвалио на изузетној финансијској подршци Европске уније пројекту обнове сарајевске Вијећнице. 

У четвртак прес конференција поводом мировног маратона „Пламен мира – Flame for Peace“ Сарајево-Ахен

У склопу обиљежавања стоте годишњице од почетка Првог свјетског рата, у четвртак 24.07.2014. године са почетком у 10.30 часова, у Овалној сали Градског вијећа Града Сарајева, улица Хамдије Крешевљаковића 3/1, одржаће се прес конференција у поводу одржавања мировног маратона „Пламен мира – Flame for Peace“ од Сарајева до њемачког града Ахена, у периоду од 28. јула до 21. септембра, са циљем повезивања младих и јачања мира.