Gradonačelnik Ivo Komšić u Pragu nazoči drugoj Konferenciji lidera Narodne Republike Kine i zemalja srednje i istočne Europe

Na poziv organizatora kineske strane gradonačelnik Ivo Komšić, zajedno s načelnikom općine Novi Grad Semirom Efendićem, ispred izaslanstva grada Sarajeva nazoči drugoj Konferenciji lidera Narodne Republike Kine i zemalja srednje i istočne Europe koja se održava 28. i 29. kolovoza u Pragu (Češka Republika). Pored predstavnika grada Sarajeva na Konferenciji će uzeti učešće i predstavnici s ostalih razina vlasti u BiH.

Obilježena 19. godišnjica masakra kod gradske tržnice Markale

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Aljoša Čampara, s predsjedateljem Gradskog vijeća Sabahudinom Delalićem, njegovim zamjenikom Mirom Lazovićem i vijećnicom Gradskog vijeća Novkom Agić, u ime Grada Sarajeva danas su odali počast i položili cvijeće na spomen-obilježje ispred gradske tržnice Markale, gdje je prije 19. godina ubijeno 43-oje naših sugrađana, a 84 je teže ranjeno. 

Gradonačelnik prof. dr. Ivo Komšić posjetio Centar za zdravo starenje Novo Sarajevo

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić posjetio je Centar za zdravo starenje Novo Sarajevo, koji predstavlja prvi Centar za zdravo starenje u Sarajevu, jedini u Bosni i Hercegovini i regiji, a čiji je cilj poboljšanje kvaliteta života osoba treće životne dobi i njihove socijalne uključenosti u zajednicu. S obzirom na činjenicu da Centar djeluje na području općine Novo Sarajevo i da na taj način istovremeno skrbi o građanima Sarajeva, gradonačelnikova posjeta je imala za cilj podrobnije upoznavanje s radom Centra, njegovim uposlenicima i korisnicima, kao i potrebama, a kako bi se temeljem takvog iskustva izgradila kvalitetna osnova za intenzivnije uključivanje i angažman Grada Sarajeva u njegovom daljnjem razvoju.

Sutra počinje naplata ulaznica za obilazak sarajevske Vijećnice uz obogaćen sadržaj posjete

Grad Sarajevo obavještava sve građane i turiste grada da će od sutra (utorak), 26.08.2014. godine, početi naplata ulaznica za obilazak sarajevske Vijećnice po simboličnoj cijeni od 2 KM a za djecu mlađu od 15 godina, ulaz će biti besplatan. Grad je obogatio plan posjeta Vijećnici novim sadržajem. Tako će svi zainteresirani, pored središnje aule koju su do sada imali priliku posjetiti, moći obići i svečano stepenište, galeriju aule, dvoranu Gradskog vijeća i svečanu dvoranu, svakim danom, uključujući i vikende, u razdoblju od 10.00 do 17.00 sati.

Obraćanje Gradonačelnika Ive Komšića u znak sjećanja na 22 godine od paljenja Vijećnice

U noći sa 25. na 26. kolovoz navršavaju se 22 godine od kada je projektilima ispaljenim s položaja srpskih zločinaca zapaljena sarajevska Vijećnica, jedan od najznačajnijih arhitektonskih, kulturnih i civilizacijskih monumenata Europe. U nezapamćenoj vatrenoj stihiji izgorjelo je 80 posto knjižnog fonda i značajnih povijesnih dokumenata Nacionalne i sveučilišne knjižnice BiH, te zgrada u cjelini, od podova do kupole i krovne konstrukcije. Paljenje i uništavanje Vijećnice je zločinački čin koji je proveden pod opsadom grada koja je trajala preko 1400 dana. Pri tome je ubijeno oko 11.000 građana, od toga oko 1.500 djece. 

Uskoro realizacija donacije 30 autobusa grada Istanbula gradu Sarajevu

Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić primio je danas u posjetu g. Fatiha Karacu, direktora Agencije za međunarodnu suradnju i koordinaciju Republike Turske (TIKA) za BiH. Susret je iniciran od strane gradonačelnika Ive Komšića, a s ciljem postizanja dogovora o što skorijoj realizaciji donacije od 30 autobusa gradu Sarajevu od strane pobratimskog grada Istanbula. „Grad Sarajevo ima veoma intenzivnu i kontinuiranu suradnju s turskim pobratimskim i prijateljskim gradovima: Istanbulom, Ankarom, Konyom i Bursom. Jedan dio suradnje vezan je za pomoć Istanbula putem donacije 30 autobusa koje će Grad Sarajevo dati na korištenje JKP GRAS. Dobio sam informaciju od direktora JKP GRAS-a da su o navedenom već razgovarali s TIKO-om i želio sam da vidim u kojoj je fazi ova procedura i na koji način ćemo putem vas realizirati navedenu donaciju“, kazao je gradonačelnik Komšić.

Reagiranje gradonačelnika Sarajeva prof. dr. sc. Ive Komšića povodom sustavne kampanje pojedinih medija usmjerene na devaloriziranje funkcije i značaja sarajevske Vijećnice

Analizirajući medijsku klimu koja je od trenutka svečanog otvaranja sarajevske Vijećnice 9. svibnja tekuće godine nazočna na većini tiskanih i elektronskih medija i koja ide u pravcu devaloriziranja činjenice da je jedan od najznačajnijih arhitektonskih, kulturnih, a ujedno i civilizacijskih  monumenata u punom sjaju i raskoši vraćen i ponovo predat na uporabu njegovom gradu i građanima, kao građanin ovoga grada, a ujedno i njegov prvi čovjek uočavam da  je destruktivnost ljudskog djelovanja  promijenila samo pojavni oblik i formu i da joj je iznova potrebno odolijevati. 

U sklopu suradnje partnerskih gradova Sarajeva i Zagreba, stipendisti fonda „IKRE“ na ljetovanju u Novom Vinodolskom

U kolovozu ove godine, u sklopu izuzetne suradnje partnerskih gradova Sarajeva i Zagreba, u Novom Vinodolskom će na poziv gradonačelnika Zagreba Milana Bandića boraviti 100 djece iz Sarajeva iz socijalno ugroženih porodica. Naime, nakon Svečane sjednice Gradskog vijeća održane 6. travnja 2014. godine, gradonačelnik Zagreba uputio je pismo Gradu Sarajevu s pozivom da na Jadranu ugosti djecu, učenike i studente i njihove pratitelje.