Градоначелник Иво Комшић у Прагу присуствује другој Конференцији лидера Народне Републике Кине и земаља средње и источне Европе

На позив организатора кинеске стране градоначелник Иво Комшић, заједно са начелником општине Нови Град Семиром Ефендићем, испред делегације града Сарајева присуствује другој Конференцији лидера Народне Републике Кине и земаља средње и источне Европе која се одржава 28. и 29. августа у Прагу (Чешка Република). Поред представника града Сарајева на Конференцији ће узети учешће и представници са осталих нивоа власти у БиХ.

Обиљежена 19. годишњица масакра код градске тржнице Маркале

Замјеник градоначелника Сарајева Аљоша Чампара, са предсједавајућим Градског вијећа Сабахудином Делалићем, његовим замјеником Миром Лазовићем и вијећницом Градског вијећа Новком Агић, у име Града Сарајева данас су одали почаст и положили цвијеће на спомен-обиљежје испред градске тржнице Маркале, гдје је прије 19. година убијено 43-оје наших суграђана, а 84 је теже рањено.

Градоначелник проф. др. Иво Комшић посјетио Центар за здраво старење Ново Сарајево

Градоначелник Сарајева Иво Комшић посјетио је Центар за здраво старење Ново Сарајево, који представља први Центар за здраво старење у Сарајеву, једини у Босни и Херцеговини и региону, а чији је циљ побољшање квалитета живота особа треће животне доби и њихове социјалне укључености у заједницу. Обзиром на чињеницу да Центар дјелује на подручју општине Ново Сарајево и да на тај начин истовремено скрби о грађанима Сарајева, градоначелникова посјета је имала за циљ подробније упознавање са радом Центра, његовим упосленицима и корисницима, као и потребама, а како би се на темељу таквог искуства изградила квалитетна основа за интензивније укључивање и ангажман Града Сарајева у његовом даљем развоју.

Сутра почиње наплата улазница за обилазак сарајевске Вијећнице уз обогаћен садржај посјете

Град Сарајево обавјештава све грађане и туристе града да ће од сутра (уторак), 26.08.2014. године, почети наплата улазница за обилазак сарајевске Вијећнице по симболичној цијени од 2 КМ а за дјецу млађу од 15 година, улаз ће бити бесплатан. Град је обогатио план посјета Вијећници новим садржајем. Тако ће сви заинтересовани, поред централне ауле коју су до сада имали прилику посјетити, моћи обићи и свечано степениште, галерију ауле, салу Градског вијећа и свечану салу, сваким даном, укључујући и викенде, у периоду од 10.00 до 17.00 часова.

Обраћање Градоначелника Иве Комшића у знак сјећања на 22 године од паљења Вијећнице

У ноћи са 25. на 26. абгуст навршавају се 22 године од када је пројектилима испаљеним са положаја српских злочинаца запаљена сарајевска Вијећница, један од најзначајнијих архитектонских, културних и цивилизацијских монумената Европе. У незапамћеној ватреној стихији изгорило је 80 процената књижног фонда и значајних историјских докумената Националне и универзитетске библиотеке БиХ, те зграда у цјелини, од подова до куполе и кровне конструкције. Паљење и уништавање Вијећнице је злочиначки чин који је проведен под опсадом града која је трајала преко 1400 дана. При томе је убијено око 11.000 грађана, од тога око 1.500 дјеце.

Ускоро реализација донације 30 аутобуса града Истанбула граду Сарајеву

Градоначелник Сарајева проф. др. Иво Комшић примио је данас у посјету г. Фатиха Карацу, директора Агенције за међународну сарадњу и координацију Републике Турске (ТИКА) за БиХ. Сусрет је инициран од стране градоначелника Иве Комшића, а са циљем постизања договора о што скоријој реализацији донације од 30 аутобуса граду Сарајеву од стране побратимског града Истанбула. „Град Сарајево има веома интензивну и континуирану сарадњу са турским побратимским и пријатељским градовима: Истанбулом, Анкаром, Конyом и Бурсом. Један дио сарадње везан је за помоћ Истанбула путем донације 30 аутобуса које ће Град Сарајево дати на коришћење ЈКП ГРАС. Добио сам информацију од директора ЈКП ГРАС-а да су о наведеном већ разговарали са ТИКО-ом и желио сам да видим у којој је фази ова процедура и на који начин ћемо путем вас реализовати наведену донацију“, казао је градоначелник Комшић.

Градоначелник проф. др. Иво Комшић упутио честитку ФК Сарајево поводом пласмана у доигравање Европске лиге

Поводом пласмана у доигравање Европске лиге честитку ФК Сарајево упутио је и градоначелник  Сарајева проф. др. Иво Комшић. „Упућујем искрене честитке и ријечи захвале ФК Сарајево на достојанственом представљању нашег града и државе на међународној фудбалској сцени“, поручио је градоначелник Сарајева.

Реаговање градоначелника Сарајева проф. др. сц. Иве Комшића поводом системске кампање појединих медија усмјерене на девалоризирање функције и значаја сарајевске Вијећнице

Анализирајући медијску климу која је од момента свечаног отварања сарајевске Вијећнице 9. маја текуће године присутна на већини принтаних и електронских медија и која иде у правцу девалоризирања чињенице да је један од најзначајнијих архитектонских, културних, а уједно и цивилизацијских  монумената у пуном сјају и раскоши враћен и поново предат на употребу његовом граду и грађанима, као грађанин овога града, а уједно и његов први човјек уочавам да је деструктивност људског дјеловања промијенила само појавни облик и форму и да јој је изнова потребно одолијевати.

У склопу сарадње партнерских градова Сарајева и Загреба, стипендисти фонда „ИКРЕ“ на љетовању у Новом Винодолском

У августу ове године, у склопу изузетне сарадње партнерских градова Сарајева и Загреба, у Новом Винодолском ће на позив градоначелника Загреба Милана Бандића боравити 100 дјеце из Сарајева из социјално угрожених породица. Наиме, након Свечане сједнице Градског вијећа одржане 6. априла 2014. године, градоначелник Загреба упутио је писмо Граду Сарајеву са позивом да на Јадрану угости дјецу, ученике и студенте и њихове пратиоце.