Gradonačelnik Ivo Komšić s članovima Centra za zdravo starenje Novo Sarajevo obilježit će Međunarodni dan starijih osoba

Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić u srijedu 01.10.2014. godine u 11.00 sati, posjetit će Centar za zdravo starenje Novo Sarajevo kako bi nazočio svečanosti povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba. Ovom prilikom, korisnicima vodećeg centra za zdravo starenje u Bosni i Hercegovini i regiji čiji je cilj poboljšanje kvaliteta života osoba treće životne dobi i njihove socijalne uključenosti u zajednicu, obratit će se gradonačelnik Ivo Komšić, načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i menadžment Centra.

Gradonačelnik Komšić uručio „Bosanski stećak“ u okviru 53. sarajevskih dana poezije

Na završnoj večeri 53. sarajevskih dana poezije održanoj u Vijećnici, gradonačelnik prof. dr. Ivo Komšić uručio je priznanje „Bosanski stećak“ Cirilu Zlobecu i posthumno njegovom sinu Jaši Zlobecu. Gradonačelnik Komšić se ovom prilikom zahvalio ovoj dvojici slovenskih pjesnika na njihovoj prijateljskoj potpori i solidarnosti, njihovoj ljudskoj i umjetničkoj energiji u odbrani temeljnih kulturnih i socijalnih vrijednosti Sarajeva i Bosne i Hercegovine u teškim 90-tim godinama. Gradonačelnik Komšić je izrazio zadovoljstvo održavanjem ove prestižne književne manifestacije koja značajno doprinosi promoviranju grada Sarajeva i njegovih kulturnih i književnih tradicija i vrijednosti. Dodao je da će Grad Sarajevo nastaviti da financijski podržava ovu uglednu međunarodnu književnu manifestaciju.

Gradonačelnik Komšić otvorio izložbu i uručio certifikate polaznicima edukativnih kursova u Kulturnom centru „Kralj Fahd“

Sinoć je, u nazočnosti od oko 1.000 gostiju, u Kulturnom centru „Kralj Fahd“ upriličen program povodom obilježavanja Nacionalnog dana Kraljevine Saudijske Arabije. U nazočnosti brojnih uzvanika iz kulturnog, znanstvenog i političkog života, gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić svečano je otvorio izložbu fotografija nastalih kao rezultat rada Centra na polju znanstvene suradnje između Kraljevine Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine. Gradonačelnik Komšić je u svom obraćanju naglasio važnost kulture i nauke kao mostova kooperacije između naroda i rušenja predrasuda.

Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić uputio pismo sućuti povodom smrti Sulejmana Tihića

Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić uputio je pismo sućuti obitelji, prijateljima i  članovima Stranke demokratske akcije, u kojem je u ime Grada i u svoje osobno ime iskazao iskreno suosjećanje povodom smrti gospodina Sulejmana Tihića, predsjednika Stranke demokratske akcije i Predsjedatelja Doma naroda PSBiH. „S nevjericom i osjećajem tuge primio sam vijest o smrti gospodina Sulejmana Tihića, predsjednika Stranke demokratske akcije i Predsjedatelja Doma naroda PSBiH. U ime grada Sarajeva i u svoje osobno ime, njegovoj obitelji, prijateljima i svim stranačkim kolegama izražavam iskreno suosjećanje povodom smrti poštovanog Sulejmana Tihića, istaknutog državnika i predanog prijatelja Bosne i Hercegovine.

Zahvalnica gradonačelnika Komšića premijeru malezijske pokrajine Perak za poticaj razvoju investicijskog okruženja u Sarajevu, BiH i regiji

Gradonačelnik prof. dr. Ivo Komšić danas je uručio Medaljon Grada Sarajeva premijeru pokrajine Perak u Maleziji, NJ.E. Diraju dr. Zambry Abd Kadir-u u znak zahvalnosti za potporu razvoju ekonomije, trgovine i poduzetništva, kao i za poticaj investicijskog okruženja u Sarajevu, BiH i regiji.  Ceremonija uručivanja održana je u hotelu „Europa“,  u sklopu potpisivanja Protokola o osnivanju malezijsko-bosanskog Poslovnog vijeća, što je rezultat dogovora s 5. međunarodnog Sarajevo Businss Foruma održanog u svibnju ove godine u našem gradu.

Zahvalnica gradonačelnika Komšića premijeru malezijske pokrajine Perak za poticaj razvoju investicijskog okruženja u Sarajevu, BiH i regiji

Gradonačelnik prof. dr. Ivo Komšić će u petak, 26.09.2014. godine, uručiti Medaljon Grada Sarajeva premijeru pokrajine Perak u Maleziji, NJ.E. Diraju dr. Zambry Abd Kadir-u u znak zahvalnosti za potporu razvoju ekonomije, trgovine i poduzetništva, kao i za poticaj investicijskog okruženja u Sarajevu, BiH i regiji. Ceremonija uručivanja održat će se u hotelu „Europa“, od 9.30 do 10.30 sati,  u sklopu potpisivanja protokola o osnivanju malezijsko-bosanskog poslovnog vijeća.

Predstavnici Društva Crvenog krsta/križa BiH upoznali gradonačelnika Ivu Komšića sa svojim aktivnostima i projektima

Gradonačelnik prof. dr. Ivo Komšić primio je danas Rajka Lazića, predsjednika i Branka Leku, generalnog tajnika Društva Crvenog krsta/križa BiH, koji su se zahvali na kontinuiranoj financijskoj potpori Grada Sarajeva javnoj kuhinji Crvenog krsta/križa Kantona Sarajevo, koja djeluje u sklopu ove organizacije.
Istakavši društveni značaj i djelovanje javnih kuhinja u izuzetno teškoj situaciji u kojoj se kao društvo nalazimo, gradonačelnik Komšić je kazao da će Grad Sarajevo sukladno svojim financijskim mogućnostima nastaviti pomagati njihov rad.

Gradski vijećnici su razmatrali Informaciju vezanu za novonastale probleme financiranja Grada Sarajeva

Gradsko vijeće Grada Sarajeva, na svojoj 17. sjednici kojom je predsjedavao Sabahudin Delalić, usvojilo je Izmjene i dopune Programa rada Gradskog vijeća Grada Sarajeva za 2014. godinu. Naime, prateći realizaciju Programa rada Gradskog vijeća Grada Sarajeva za 2014. godinu, Kolegij Gradskog vijeća je uočio potrebu za reprogramiranjem rada Gradskog vijeća do kraja godine, posebice u dijelu koji se odnosi na urbano planiranje. Gradonačelnik je tijekom godine, u pripremama sjednica Gradskog vijeća, obrazlagao Kolegiju razloge za odlaganje razmatranja određenih programiranih planskih dokumenata. Gradski vijećnici su u predložene izmjene uvrstili i obvezu razmatranja Izvješća o izvršenju Proračuna Grada Sarajeva za prvo polugodište 2014. godine i rabalansa Proračuna Grada Sarajeva za tekuću godinu u listopadu mjesecu, zatim nacrta Proračuna i prijedloga Proračuna za 2015. godinu u studenom, odnosno prosincu mjesecu, dakle, do kraja tekuće godine.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić otvorio jedinstvenu međunarodnu izložbu „Ključevi Rima“ u Vijećnici

Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić, danas je u Vijećnici otvorio jedinstvenu međunarodnu izložbu rimske kulture pod nazivom „Ključevi Rima“. „U narednih mjesec dana posjetitelji će moći pored zbirke u našoj gradskoj Vijećnici istovremeno pogledati i eksponate u Muzeju Imperial Forum u Rimu, u Knjižnici u Aleksandriji i u Allard Pierson Museum u Amsterdamu, jer su svi izloženi sadržaji povezani putem interneta. Dakle, riječ je o virtualnom putovanju kroz rimsku imperiju koja je tada obuhvaćala ove četiri lokacije“, istaknuo je gradonačelnik Komšić.