Grad Sarajevo s općinama Novi Grad, Stari Grad i Ilidža potpisao Protokol o suradnji na zajedničkoj realizaciji projekta pomoći u obnovi Gaze

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, predsjedateljica Općinskog vijeća Novi Grad Edina Gabela, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, pomoćnica načelnika za financije Općine Ilidža Azra Stambolić, danas su zajedno s Mohammadom Hamadom, predsjednikom Udruge palestinske dijaspore u BiH, u prostorijama Gradske uprave potpisali Protokol  o suradnji na zajedničkoj realizaciji projekta pomoći u obnovi Gaze. Ovim projektom predviđena je pomoć stanovnicima Gaze u opremanju rasvjetom kuća siromašnih obitelji (400 kućanstava). Projekt je ukupne vrijednosti od 25.000 američkih dolara što iznosi 38.250 KM. Za realizaciju ovoga projekta, Grad Sarajevo je izdvojio 7.000 KM, Općina Novi Grad 15.000, a općine Stari Grad i Ilidža po 10.000 KM.

Zamjenik gradonačelnika dr. Čović u Vijećnici bio domaćin djeci mreže nevladinog sektora iz cijele BiH

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva dr. Ranko Čović i pomoćnica gradonačelnika za lokalnu samoupravu Dragana Solaković, danas su u Vijećnici ugostiti oko 30 djece, predstavnika dječjih grupa mreže nevladinih organizacija „Snažniji glas za djecu“ iz cijele BiH, te im u ime Grada Sarajeva poželjeli srdačnu dobrodošlicu. Djeca su imala priliku obići prelijepi ambijent ovog simbola grada Sarajeva, a u dvorani Gradskog vijeća im se kratko obratio i zamjenik gradonačelnika Čović: „Želim da iz Sarajeva, tijekom trodnevnog boravka, ponesete lijepe uspomene i prijateljstva. Bilo mi je izuzetno zadovoljstvo što sam prošle godine sudjelovao u radu Dječjeg parlamenta u Vogošći i surađivao sa NVO \’Naša djeca\’. Iskreno se nadam da će Grad Sarajevo zajedno s gradskim općinama završiti akcijski plan za projekt \’Grad – općina po mjeri djeteta\’.

Očekuje se donacija 20 tramvaja posredstvom prijateljskih odnosa gradova Sarajeva i Konye

Još jedan projekt kao rezultat potpisanog Sporazuma o suradnji, jeste donacija 20 tramvaja Grada Konye Gradu Sarajevu. Radi se o tramvajima koji su veći od onih koje KJKP „GRAS“ trenutno ima i, samim tim, moći će primiti više putnika. Agencija za međunarodnu suradnju i koordinaciju Republike Turske (TIKA) za BiH, koja je na sebe preuzela transport donacije iz Istanbula, tijekom susreta koji je gradonačelnik Ivo Komšić inicirao s direktorom Fatihom Karacom, iskazala je spremnost podržati realizaciju i ovog značajnog projekta za grad Sarajevo.

18. sjednica Gradskog vijeća: Manuel Vila Motllo „Počasni građanin Grada Sarajeva“

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na danas održanoj 18. sjednici, kojom je predsjedavao Sabahudin Delalić, usvojilo Odluku da se Manuel Vila Motllo iz Barcelone, proglašava „Počasnim građaninom Grada Sarajeva“. Udruga ,,Obrazovanje gradi BiH’’ i Fondacija lokalne demokracije uputili su Gradskom vijeću ovaj prijedlog, a potporu prijedlogu su dali načelnik Općine Novi Grad Sarajevo i Fama Collection. Manuel Vila Motllo, profesionalni političar i uposlenik Skupštine grada Barcelone, punim angažmanom se zalagao za potporu gradu Sarajevu i njegovim građanima od 1991. godine do danas, a veći dio svog angažiranja posvetio je djeci i obrazovanju mladih kao i obnovi grada. Priznanje se dodjeljuje u obliku Povelje, koju će uručiti gradonačelnik Grada Sarajeva na svečanoj sjednici Gradskog vijeća.

Gradonačelnik Komšić u nastupnu posjetu primio veleposlanika Palestine u BiH

Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić primio je danas u nastupnu posjetu novoimenovanog veleposlanika Palestine u BiH NJ.E. Rezeq Namoora te mu ovom prilikom izrazio dobrodošlicu u Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu i poželio uspješno mandatno razdoblje. „ Drago mi je što mi je pripala čast predstavljati palestinski narod u vašoj prijateljskoj zemlji u kojoj se uz susretljivost i ljubaznost vaših sugrađana, osjećam kao kod kuće. Nadam se da će se naši dobri odnosi nastaviti i u budućnosti“, rekao je veleposlanik Namoor.

Grad Sarajevo je pokrenuo inicijativu o projektiranju i izgradnji biciklističke staze po europskim standardima

Projekt izgradnje biciklističke staze u bh. prijestolnici pokrenula je Gradska uprava Grada Sarajeva. Razlog tome je popularizacija i pojačana svijest o biciklističkom prometu kao o sve poželjnijem, praktičnijem i jeftinijem načinu prijevoza. Uz to, biciklistički promet u urbanim sredinama pozitivno utječe na zdravlje, ekologiju, uštedu energije, a pogotovo na promet, koji je zagušen u našem glavnom gradu. Inicijativu Grada podržali su Vlada Kantona Sarajevo, točnije Ministarstvo prometa, načelnici tri gradske općine kroz koje će prolaziti staza, te Direkcija za ceste KS, koja zajedno s Gradom Sarajevom financira projektiranje staze u iznosu od 48.000 KM. Za izgradnju prve faze biciklističke staze koja će prolaziti kroz novogradsku općinu, predviđeno je 600.000 KM, s tim da će Grad Sarajevo i Direkcija za ceste KS izdvojiti po 300.000 KM.

Gradonačelnik Komšić upriličio prijem za izaslanstvo Grada Umaga

Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić primio je danas izaslanstvo Grada Umaga koju su činili gradonačelnik Vili Bassanese i zamjenici gradonačelnika Niko Čančarević i Mauro Jurman, te predsjednika KUD-a LOLA Sarajevo, Midhata Karovića i generalnog tajnika Mihaila Perućicu. Ovom prigodom predsjednik KUD-a „Lola“ je gradonačelnika Komšića upoznao s izuzetnom dugogodišnjom suradnjom koju ovo društvo ima s upravom Grada Umaga.

Potpisan Memorandum o sporazumijevanju za davanje novčane donacije i potpore u Projektu „Revitalizacija Trebevićke žičare“ između Grada Sarajeva i Edmonda Offermanna

Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić, danas je u prostorijama Gradske Uprave Grada Sarajeva, potpisao Memorandum o sporazumijevanju za davanje novčane donacije i podrške u Projektu „Revitalizacija Trebevićke žičare“ između Grada Sarajeva i dr. Edmonda Offermanna, inicijatora donacije žičare. Ovim Memorandumom se usuglašava način potpore Projektu putem donatorskih sredstava u svrhu nabavke nove elektromehaničke instalacije, kao i daljnji koraci u pravcu dovođenja Projekta krajnjoj namjeri a to je puštanje u funkciju revitalizirane Trebevićke žičare.