Град Сарајево са општинама Нови Град, Стари Град и Илиџа потписао Протокол о сарадњи на заједничкој реализацији пројекта помоћи у обнови Газе

Градоначелник Сарајева Иво Комшић, предсједавајућа Општинског вијећа Нови Град Едина Габела, начелник Општине Стари Град Ибрахим Хаџибајрић, помоћница начелника за финансије Општине Илиџа Азра Стамболић, данас су заједно са Мохамадом Хамадом, предсједником Удружења палестинске дијаспоре у БиХ, у просторијама Градске управе потписали Протокол  о сарадњи на заједничкој реализацији пројекта помоћи у обнови Газе. Овим пројектом предвиђена је помоћ становницима Газе у опремању расвјетом кућа сиромашних породица (400 домаћинстава). Пројекат је укупне вриједности од 25.000 америчких долара што износи 38.250 КМ. За реализацију овога пројекта, Град Сарајево је издвојио 7.000 КМ, Општина Нови Град 15.000, а општине Стари Град и Илиџа по 10.000 КМ. 

Замјеник градоначелник др. Човић у Вијећници био домаћин дјеци мреже невладиног сектора из цијеле БиХ

Замјеник градоначелникa Сарајева др. Ранко Човић и помоћница градоначелника за локалну самоуправу Драгана Солаковић, данас су у Вијећници угостити око 30 дјеце, представника дјечјих група мреже невладиних организација „Снажнији глас за дјецу“ из цијеле БиХ, те им у име Града Сарајева пожељели срдачну добродошлицу. Дјеца су имала прилику обићи прелијепи амбијент овог симбола града Сарајева, а у сали Градског вијећа им се кратко обратио и замјеник градоначелника Човић: „Желим да из Сарајева, током тродневног боравка, понесете лијепе успомене и пријатељства. Било ми је изузетно задовољство што сам прошле године учествовао у раду Дјечијег парламента у Вогошћи и сарађивао са НВО \’Наша дјеца\’. Искрено се надам да ће Град Сарајево заједно са градским општинама завршити акциони план за пројекат \’Град – општина по мјери дјетета\’.

Очекује се донација 20 трамваја посредством пријатељских односа градова Сарајева и Коње

Још један пројекат као резултат потписаног Споразума о сарадњи, јесте донација 20 трамваја Града Коње Граду Сарајеву. Ради се о трамвајима који су већи од оних које КЈКП „ГРАС“ тренутно има и, самим тим, моћи ће примити више путника. Агенција за међународну сарадњу и координацију Републике Турске (ТИКА) за БиХ, која је на себе преузела транспорт донације из Истанбула, током сусрета који је градоначелник Иво Комшић иницирао са директором Фатихом Караком, исказала је спремност подржати реализацију и овог значајног пројекта за град Сарајево.

18. сједница Градског вијећа: Мануел Вила Мотло „Почасни грађанин Града Сарајева“

Градско вијеће Града Сарајева је на данас одржаној 18. сједници, којом је предсједавао Сабахудин Делалић, усвојило Одлуку да се Мануел Вила Мотло из Барцелоне, проглашава „Почасним грађанином Града Сарајева“. Удружење ,,Образовање гради БиХ’’ и Фондација локалне демократије упутили су Градском вијећу овај приједлог, а подршку приједлогу су дали начелник Општине Нови Град Сарајево и Фама Цоллецтион. Мануел Вила Мотло, професионални политичар и упосленик Скупштине града Барцелоне, пуним ангажманом се залагао за подршку граду Сарајеву и његовим грађанима од 1991. године до данас, а већи дио свог ангажирања посветио је дјеци и образовању младих као и обнови града. Признање се додјељује у облику Повеље, коју ће уручити градоначелник Града Сарајева на свечаној сједници Градског вијећа.

Око тридесет дјеце ХО „Наша дјеца“ сутра у посјети Вијећници

Замјеник градоначелника Сарајева др. Ранко Човић ће сутра (четвртак), 30.10.2014. године у 15.00 часова, у Вијећници угостити дјецу Удружења хуманитарна организација за заштиту и остваривање права дјетета „Наша дјеца“ Сарајево.

Градоначелник Комшић у наступну посјету примио амбасадора Палестине у БиХ

Градоначелник Сарајева проф. др. Иво Комшић примио је данас у наступну посјету новоименованог амбасадора Палестине у БиХ Њ.Е. Резек Намора те му овом приликом изразио добродошлицу у Сарајево и Босну и Херцеговину и пожелио успјешан мандатни период. „ Драго ми је што ми је припала част представљати палестински народ у вашој пријатељској земљи у којој се уз сусретљивост и љубазност ваших суграђана, осјећам као код куће. Надам се да ће се наши добри односи наставити и у будућности“, рекао је амбасадор Намор. 

Град Сарајево је покренуо иницијативу о пројектовању и изградњи бициклистичке стазе по европским стандардима

Пројекат изградње бициклистичке стазе у бх. пријестолници покренула је Градска управа Града Сарајева. Разлог томе је популаризација и појачана свијест о бициклистичком саобраћају као о све пожељнијем, практичнијем и јефтинијем начину пријевоза. Уз то, бициклистички саобраћај у урбаним срединама позитивно утиче на здравље, екологију, уштеду енергије, а поготово на саобраћај, који је загушен у нашем главном граду. Иницијативу Града подржали су Влада Кантона Сарајево, тачније Министарство саобраћаја, начелници три градске општине кроз које ће пролазити стаза, те Дирекција за цесте КС, која заједно са Градом Сарајевом финансира пројектовање стазе у износу од 48.000 КМ. За  изградњу прве фазе бициклистичке стазе која ће пролазити кроз новоградску општину, предвиђено је 600.000 КМ, с тим да ће Град Сарајево и Дирекција за цесте КС издвојити по 300.000 КМ.

Најава одржавања 18. сједнице Градског вијећа Града Сарајева

Обавјештавамо Вас да ће се 18. сједница Градског вијећа Града Сарајева одржати  у сриједу 29. 10. 2014. године у 10.00 часова, у Вијећници – сала Градског вијећа, улица Бродац – службени улаз. За сједницу је предложен сљедећи ДНЕВНИ РЕД:

Градоначелник Комшић уприличио пријем за делегацију Града Умага

Градоначелник Сарајева проф. др. Иво Комшић примио је данас делегацију Града Умага коју су чинили градоначелник Вили Басанес и замјеници градоначелника. Нико Чанчаревић и Мауро Јурман, те предсједника КУД-а ЛОЛА Сарајево, Мидхата Каровића и генералног секретара Михаила Перућицу. Овом приликом предсједник КУД-а „Лола“ је градоначелника Комшића упознао са изузетном дугогодишњом сарадњом коју ово друштво има са управом Града Умага.

Потписан Меморандум о споразумјевању за давање новчане донације и подршке у Пројекту „Ревитализација Требевићке жичаре“ између Града Сарајева и Едмонда Офермана

Градоначелник Сарајева проф. др. Иво Комшић, данас је у просторијама Градске Управе Града Сарајева, потписао Меморандум о споразумијевању за давање новчане донације и подршке у Пројекту „Ревитализација Требевићке жичаре“ између Града Сарајева и др. Едмонда Офермнна, иницијатора донације жичаре. Овим Меморандумом се усаглашава начин подршке Пројекту путем донаторских средстава у сврху набавке нове електромеханичке инсталације, као и даљњи кораци у правцу довођења Пројекта крајњој намјери а то је пуштање у функцију ревитализиране Требевићке жичаре.