Sabahudin Delalić preuzeo mandat zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo

Sabahudin Delalić, bivši predsjedatelj Gradskog vijeća Grada Sarajeva, podnio je, dana 21.11.2014. godine, Središnjem izbornom povjerenstvu BiH zahtjev za utvrđivanje prestanka mandata na mjesto vijećnika Gradskog vijeća Grada Sarajeva, i na sve druge dužnosti koje iz tog proizlaze. Razlog za upućivanje ovog zahtjeva je, preuzimanje mandata zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo za koji je, velikim brojem glasova, izabran na Općim izborima.

Tijekom posjete gradonačelnika Komšića Konyi, potvrđena donacija tramvaja i razgovarano o projektu obnove Isa-begove tekije

Na poziv gradonačelnika Konye Tahira Akyüreka, gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić od 11.-17. studenoga, boravio je u posjeti ovom prijateljskom gradu. Tom prigodom, susreo se i sa zamjenikom tajnika i počasnim konzulom BiH u Konyi Ercanom Usluom, šefom Odjela za vanjske poslove Selimom Yücelom Güleçom i glavnim guvernerom Konye Muammerom Erolom.

Vijeće razmotrilo Nacrt Proračuna Grada Sarajeva za 2015. godinu

Miro Lazović, zamjenik predsjedatelja Gradskog vijeća Grada Sarajeva, otvorio je 19. sjednicu Gradskog vijeća i upoznao nazočne da su gradski vijećnici Sabahudin Delalić, Amel Mekić i Haris Pleho podnijeli ostavke na dužnost gradskog vijećnika i na sve druge dužnosti koje iz tog proizlaze, radi preuzimanja mandata zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo. Na današnjoj sjednici, gradski vijećnici su usvojili Odluku o pristupanju izradi Regulativnog plana „Halilovići I“. Usvojeno je Izvješće za 2014. godinu o aktivnostima Grada Sarajeva u okviru međunarodnih asocijacija čiji je član.

Gradonačelnik Komšić na Svečanoj akademiji u Vijećnici: 25. studeni je nadnevak koji je obilježio prošlost, ali u velikoj mjeri odredio sadašnjost i budućnost BiH

Povodom obilježavanja 25. studenoga – Dana državnosti BiH, u Vijećnici je održana Zajednička svečana akademija Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Grada Sarajeva i općinskih vijeća općina Kantona Sarajevo. Akademiju je prigodnim obraćanjem otvorio gradonačelnik prof. dr. Ivo Komšić, koji je svim građankama i građanima grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine, čestitao Dan državnosti.

Predstavnici Grada odali počast povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, predstavnici Grada Sarajeva su zajedno s izaslanstvima svih razina vlasti u zemlji položili cvijeće i odali počast poginulim braniteljima našeg grada i zemlje. Gradonačelnik Ivo Komšić i zamjenik predsjedatelja Gradskog vijeća Miro Lazović odali su počast i položili cvijeće na spomen-obilježje Vječna vatra. Gradonačelnik Komšić, bivši predsjedatelj GV-a Sabahudin Delalić, zamjenik gradonačelnika Aljoša Čampara i zamjenik predsjedatelja GV-a Miro Lazović obišli su mezarje Kovači i mezar prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića gdje su položili cvijeće i odali počast šehidima, palim borcima i braniteljima našeg grada.

Otvorena izložba posvećena Sarajevu u posljednjih sto godina na Dan državnosti u Vijećnici

U suradnji s Gradom  Sarajevom, Muzej Sarajeva je na Dan državnosti BiH, u Vijećnici upriličio izložbu „Sarajevo 1914.-2014.“. Izložbu su otvorili gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić i direktorica Muzeja Sarajevo Amra Madžarević. Izložba posvećena Sarajevu u posljednjih sto godina kojom se želi pokazati izuzetno bogata i burna povijest i život grada, postavljena je u sasvim novom prostoru u suterenu objekta, namijenjenom budućem Muzeju Vijećnice, a koji javnost da sada nije imala priliku posjetiti.

Povodom međunarodnog dana djeteta, u Vijećnici otvorena izložba radova djece s poteškoćama u razvoju

Uz potporu Grada Sarajeva, Udruga za unapređenje obrazovanja djece sa i bez poteškoća u razvoju „EDUS – Edukacija za sve“, povodom 20. studenog – Međunarodnog dana djeteta, u Vijećnici je organizirala izložbu pod nazivom „Talenti iz sjene“ koja će trajati do 23. studenoga. Na izložbi su predstavljeni radovi više od 20 djece s poteškoćama u razvoju. Neki od njih su radovi učenika koji su trenutno u J.U. Mjedenica i programu EDUS, a neki su radovi sačuvani iz ranijih naraštaja. Osim crteža, izložene su i slike na svili, mozaici, te skulpture i reljefi u glini i keramici. Teme su raznovrsne, od pejzaža do portreta, uključujući i interpretacije velikih majstora, kao što su Van Gogh, Matisse, Da Vinci, itd.

Japanke koje su kupnjom karte na donatorskoj večeri u Tokiju za žrtve poplava u BiH nagrađene posjetom Sarajevu, danas obišle Vijećnicu

Japanke, Reiko i Yoko Oyama, koje su kupnjom karte za humanitarnu večeru za pomoć žrtvama katastrofalnih poplava i klizišta u BiH, organiziranoj sredinom srpnja u Tokiju, bile izvučene i počašćene posjetom gradu Sarajevu, danas su obišle Vijećnicu. Nisu krile oduševljenje ljepotom ovog simbola grada. Za gošće iz prijateljskog Japana, gradonačelnik prof. dr. Ivo Komšić osigurao je i obilazak kulturno-povijesnih znamenitosti grada turističkim autobusom.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić primio šefa Misije OSCE-a u BiH, veleposlanika Jonathana Moorea

Gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić primio je danas šefa Misije OSCE-a u BiH, veleposlanika Jonathana Moorea. Zahvalivši se na posjeti, gradonačelnik Komšić je kazao kako OSCE u Sarajevu i Bosni i Hercegovini ima veoma značajnu i široku ulogu. S tim u svezi, gradonačelnik je istaknuo kako OSCE može utjecati na poboljšanje stanja u područjima koja se tiču građana i njihovih prava, kao što je obrazovanje, zdravstvo, temeljna ljudska prava, sigurnosna situacija, pogotovo kad je riječ o maloljetničkoj delinkvenciji…

Izložba posvećena Sarajevu u posljednjih sto godina na Dan državnosti u Vijećnici

U suradnji s Gradom Sarajevom, Muzej Sarajeva će u utorak, 25.11.2014. godine u 12.00 sati, na Dan državnosti BiH, u Vijećnici prirediti izložbu „Sarajevo 1914.-2014.“. Ovom prilikom nazočnima će se obratiti gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić i direktorica Muzeja Sarajevo Amra Madžarević.
Izložba posvećena Sarajevu u posljednjih sto godina kojom se želi pokazati izuzetno bogata i burna povijest i život grada, bit će postavljena u sasvim novom prostoru u suterenu objekta, namijenjenom budućem Muzeju Vijećnice, a koji javnost da sada nije imala priliku posjetiti.