Pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva održana premijera filma „Sarajevo simbol građanske hrabrosti“

Povodom 1. ožujka – Dana neovisnosti Bosne i Hercegovine, večeras je u kinu „Meeting Point“ upriličena premijera dokumentarnog filma „Sarajevo simbol građanske hrabrosti“ pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva. U 90-minutnom filmu je prikazan život građana Sarajeva, koji su tijekom 1.425 dana opsade svog grada, pod najtežim okolnostima, svakodnevno, pokazivali građansku hrabrost i pružili impresivan otpor raznim prijetnjama s ciljem očuvanja tradicionalnog duha multikulturalnog života u gradu. Tim povodom, Gradimir Gojer, zamjenik predsjedatelja Gradskog vijeća je, u ime Grada Sarajeva, svim građanima Bosne i Hercegovine čestitao Dan neovisnosti, a autorima filma uputio iskrene čestitke i želje za daljnji život ovog ostvarenja koje će doprinijeti trajanju istine o otporu Sarajeva opsadi i agresiji.

Svečana akademija Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo, Foruma parlamentaraca BiH 1990 i općinskih vijeća kantonalnih općina povodom Dana neovisnosti BiH

U nedjelju, 01.03.2015. u 12.00 sati, povodom 01. ožujka – Dana neovisnosti Bosne i Hercegovine, održat će se Svečana akademija, koju organiziraju Gradsko vijeće Grada Sarajeva, Skupština Kantona Sarajevo, Forum parlamentaraca BiH 1990 i općinska vijeća općina u Kantonu Sarajevo. Miro Lazović, predsjednik Foruma parlamentaraca BiH 1990, prof. dr. Ivan Šarčević, gvardijan samostana Sv. Ante na Bistriku i studentica Selma Haračić će se na Svečanoj akademiji prigodnim govorima obratiti zastupnicima, vijećnicima, diplomatskom koru i predstavnicima svih razina vlasti u zemlji.

U ponedjeljak, 02. ožujka nema posjeta Vijećnici

Molimo Vas da putem Vaše medijske kuće obavijestite građane i goste grada da će Vijećnica u nedjelju, 1. ožujka 2015. godine u terminu od 10.00 do 17.00 sati, biti otvorena za posjete. U ponedjeljak, 02. ožujka 2015. godine, Vijećnica će biti zatvorena, jer je taj dan proglašen neradnim danom u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Na ljeto završetak prve faze biciklističke staze u Novom Gradu

Na inzistiranje gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića, intenzivirani su radovi na izgradnji prve faze biciklističke staze na području općine Novi Grad, u duljini od 2,12 kilometara. Staza će prolaziti obostrano – Bulevarom Meše Selimovića i dijelom Zmaja od Bosne, od Nedžarića do mosta na Otoci. Tako će na ljeto, Općina Novi Grad biti prva općina u BiH, koja će imati izgrađenu biciklističku stazu po europskim standardima. Radnici KJKP „Rad“, prema planiranoj dinamici, izvode zemljane radove, koji podrazumijevaju skidanje asfalta, postavljanje tampona i ivičnjaka. Trenutno ove radove izvode na trasi duž Bulevera Meše Selimovića, od pijace Heco do RTV doma, s tim da će uskoro nastaviti s izgradnjom staze do Otoke.

Počasni građani Grada Sarajeva postali Florence Hartmann i dr. Kadir Topbaş

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na danas održanoj 22. sjednici kojom je predsjedavao Miro Lazović, zamjenik Predsjedatelja Gradskog vijeća, usvojilo Odluku da se Florence Hartmann, francuska novinarka i književnica, proglasi ,,Počasnim građaninom Grada Sarajeva”. Klub gradskih vijećnika SDA na inicijativu Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Sveučilišta u Sarajevu, kandidirao je Povjerenstvu za izbor i imenovanja, a Povjerenstvo je predložilo Gradskom vijeću da se Florence Hartmann dodijeli ovo priznanje. Florence Hartmann je, kako je navedeno u obrazloženju, kao novinarka francuskog lista Le Monde, tijekom oružanih sukoba u BiH, bila dugogodišnja dopisnica za ovo područje. Pisanom riječju, putem publikacija i knjiga koje je izdavala, od kraja sukoba do danas, svjedočila je o zločinima počinjenim u BiH, i trajno se zalagala protiv nekažnjivosti, te principijelno branila univerzalne vrijednosti pravde i pravičnosti. 

Odbor utvrdio prijedloge za dodjelu „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2015. godini

Za dodjelu kolektivne „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2015. godini predložena „Udruga roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 92-95”, za dodjelu pojedinačne „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2015. godini predložen Safet Zec, dok su za grupnu „Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva” u 2015. godini predloženi Jim Marshall i Timothy-Tim Clancy