Под покровитељством Града Сарајева одржана премијера филма „Сарајево симбол грађанске храбрости“

Поводом 1. марта – Дана независности Босне и Херцеговине, вечерас је у кину „Митинг Поинт“ уприличена премијера документарног филма „Сарајево симбол грађанске храбрости“ под покровитељством Града Сарајева. У 90-минутном филму је приказан живот грађана Сарајева, који су током 1.425 дана опсаде свог града, под најтежим околностима, свакодневно, показивали грађанску храброст и пружили импресиван отпор разним пријетњама с циљем очувања традиционалног духа мултикултуралног живота у граду. Тим поводом, Градимир Гојер, замјеник предсједавајућег Градског вијећа је, у име Града Сарајева, свим грађанима Босне и Херцеговине честитао Дан независности, а ауторима филма упутио искрене честитке и жеље за даљи живот овог остварења које ће допринијети трајању истине о отпору Сарајева опсади и агресији.

Свечана академија Града Сарајева, Кантона Сарајево, Форума парламентараца БиХ 1990 и општинских вијећа кантоналних општина у поводу Дана независности БиХ

У недјељу, 01.03.2015. у 12.00 часова, у поводу 01. марта – Дана независности Босне и Херцеговине, одржаће се Свечана академија, коју организују Градско вијеће Града Сарајева, Скупштина Кантона Сарајево, Форум парламентараца БиХ 1990 и општинска вијећа општина у Кантону Сарајево. Миро Лазовић, предсједник Форума парламентараца БиХ 1990, проф. др. Иван Шарчевић, гвардијан самостана Св. Анте на Бистрику и студентица Селма Харачић ће се на Свечаној академији пригодним говорима обратити заступницима, вијећницима, дипломатском кору и представницима свих нивоа власти у земљи.

Протокол обиљежавања 01. марта – Дана независности БиХ

Поводом 01. марта – Дана независности Босне и Херцеговине, челници Градског вијећа и Градске управе Града Сарајева, заједно ће са представницима Кантона Сарајево, Форума парламентараца БиХ 1990 и општинских вијећа општина у Кантону Сарајево, у недјељу 01.03.2015. године, положити цвијеће и одати почаст на:

02. марта нема посјета Вијећници

Молимо Вас да путем Ваше медијске куће обавијестите грађане и госте града да ће Вијећница у недјељу, 1. марта 2015. године у термину од 10.00 до 17.00 часова, бити отворена за посјете. У понедјељак, 02. марта 2015. године, Вијећница ће бити затворена, јер је тај дан проглашен нерадним даном у Федерацији Босне и Херцеговине.

На љето завршетак прве фазе бициклистичке стазе у Новом Граду

На инсистирање градоначелника Сарајева Иве Комшића, интензивирани су радови на изградњи прве фазе бициклистичке стазе на подручју општине Нови Град, у дужини од 2,12 километара. Стаза ће пролазити обострано – Булеваром Меше Селимовића и дијелом Змаја од Босне, од Неџарића до моста на Отоци. Тако ће на љето, Општина Нови Град бити прва општина у БиХ, која ће имати изграђену бициклистичку стазу по европским стандардима. Радници КЈКП „Рад“, према планираној динамици, изводе земљане радове, који подразумијевају скидање асфалта, постављање тампона и ивичњака. Тренутно ове радове изводе на траси дуж Булевера Меше Селимовића, од пијаце Хецо до РТВ дома, с тим да ће ускоро наставити са изградњом стазе до Отоке.

Премијера документарног филма „Сарајево симбол грађанске храбрости“ поводом Дана независности БиХ

У петак, 27.02.2015. у 18.30 часова, у кину Митинг поинт поводом 01. марта – Дана независности Босне и Херцеговине, биће уприличена премијера документарног филма „Сарајево симбол грађанске храбрости“ под покровитељством Града Сарајева. Продукцију овог филма је урадила НВО „Гариво“ 2014. године.

Почасни грађани Града Сарајева постали Флоренс Хартман и др. Кадир Топбаш

Градско вијеће Града Сарајева је на данас одржаној 22. сједници којом је предсједавао Миро Лазовић, замјеник Предсједавајућег Градског вијећа, усвојило Одлуку да се Флоренс Хартман, француска новинарка и књижевница, прогласи ,,Почасним грађанином Града Сарајева”. Клуб градских вијећника СДА на иницијативу Института за истраживање злочина против човјечности и међународног права Универзитета у Сарајеву, кандидирао је Комисији за избор и именовања, а Комисија је предложила  Градском вијећу да се Флоренс Хартман додијели ово признање. Флоренс Хартман је, како је наведено у образложењу, као новинарка француског листа Ле Монде, током оружаних сукоба у БиХ, била дугогодишња дописница за ово подручје. Писаном ријечју, путем публикација и књига које је издавала, од краја сукоба до данас, свједочила је о злочинима почињеним у БиХ, и трајно се залагала против некажњивости, те принципијелно бранила универзалне вриједности правде и правичности.

Најава одржавања 22. сједнице Градског вијећа Града Сарајева

Обавјештавамо Вас да ће се 22. сједница Градског вијећа Града Сарајева одржати у сриједу 25.02.2015. године у 10.00 часова, у објекту Града Сарајева – Овална сала Градског вијећа, улица Хамдије Крешевљаковића, број 3/1. За сједницу је предложен сљедећи ДНЕВНИ РЕД:

Одбор утврдио приједлоге за додјелу „Шестоаприлске награде Града Сарајева” у 2015. години

За додјелу колективне „Шестоаприлске награде Града Сарајева” у 2015. години предложено „Удружење родитеља убијене дјеце опкољеног Сарајева 92-95”, за додјелу појединачне „Шестоаприлске награде Града Сарајева” у 2015. години предложен Сафет Зец, док су за групну „Шестоаприлску награду Града Сарајева” у 2015. години предложени Џим Маршал и Тимоти-Тим Кленси